logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony TC-WR 545 – rolka nawijająca zatrzymuje się po 2-3 s w jednej kieszeni

gucio7776 19 Kwi 2025 14:54 327 5
REKLAMA
  • #1 21524340
    gucio7776
    Poziom 7  
    Dzień dobry. Mam problem z magnetofonem Sony TC-WR 545, a mianowicie po jakimś czasie odtwarzania kaset następuje zatrzymanie rolki nawijającej. Dzieje się tak po 2, może 3 sekundach od wciśnięcia play i nie ma znaczenia, w którą stronę odtwarza się kaseta, i to tylko w jednej kieszeni. Natomiast przewijanie działa poprawnie. Siła naciągu też jest wystarczająco silna, a mimo to następuje zatrzymanie rolki. Szukam wszędzie informacji na ten temat i nigdzie nie mogę znaleźć. Może tutaj znajdę jakieś rozwiązanie tego problemu. Z góry dziękuję.
    AI: Czy problem z zatrzymywaniem się rolki występuje na wszystkich kasetach, czy tylko na niektórych?
    Sprawdzałem kilka i na każdej to samo — zatrzymuje się rolka.
    AI: Czy w ostatnim czasie był wymieniany pasek napędowy lub przeprowadzane jakieś naprawy albo konserwacje w tej kieszeni magnetofonu?
    Były wymieniane paski.
  • REKLAMA
  • #2 21524420
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 454
    Czy oba magnetofony są identyczne? Możesz po kolei je zamieniać. Nie znam budowy tego urządzenia, ale lata spędziłem na naprawianiu różnych schyłkowych magnetofonów, to być może w tym magnetofonie szwankuje układ (często na kontaktronie lub podobnym) zapobiegający wciągnięcia taśmy. Czy możesz masz dostęp do instrukcji serwisowej lub dobrego schematu?
  • REKLAMA
  • #3 21525061
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 124
    Przyczyną może być słabe lutowanie lub uszkodzenie elementu np. rezystora. U mnie w Kenwood nawijanie i przewijanie przestaje działać po 20 min, a potem jest normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 21542183
    gucio7776
    Poziom 7  
    Chciałbym jeszcze dodać, że ostatnio przy przesłuchaniu z 4. kasety rolka się nie zatrzymała, natomiast przy zapisie już tak, po pewnym czasie, oczywiście.
  • REKLAMA
  • #5 21542419
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Taki objaw może mieć kilka przyczyn:
    1. Brak dowijania (prawej rolki zwijającej taśmę w trakcie odtwarzania/zapisu)
    1a. Jak wyżej często przyczyną takiego stanu rzeczy jest (o ile ta mechanika tak ma) uszkodzone kółko zębate realizujące dowijanie (brak zębów).
    2. Uszkodzony czujnik foto (o ile jest w tej mechanice - wybacz, ale nie pamiętam wszystkich modeli) - przeważnie tarcza srebrna z czarnymi paskami (UWAGA! czarne paski są nadzwyczaj delikatne - NIE MYĆ! Co najwyżej DELIKATNIE odkurzyć) jest solidnie zakurzona lub czujnik foto do wymiany.

Jeśli masz doświadczenie w magnetofonach kasetowych (chodzi o mechanikę w szczególności) powinieneś sobie poradzić z lokalizacją uszkodzenia w kilka minut. Gorzej jeśli kółko dowijania ze starości się wyszczerbiło - kupno zamiennika może być dużym problemem. Nie polecam zębatek robionych na drukarce 3D - niska precyzja wykonania może skutecznie zakłócić poprawną pracę magnetofonu - z uszkodzeniem taśmy w kasetkach włącznie.
    Jarek Pi. napisał:
    Przyczyną może być słabe lutowanie lub uszkodzenie elementu np. rezystora.

Skoro tak uważasz powiedz chociaż którego. A tak w ogóle mowa o SONY a nie KENWOOD'zie.
  • #6 21554236
    gucio7776
    Poziom 7  
    Sytuacja z zatrzymaniem rolki nie powtórzyła się od dwóch tygodni. Oczywiście rady przydatne będą na przyszłość, gdyby sytuacja się zmieniła, póki co działa wszystko jak należy.
REKLAMA