logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Laguna 2 PH2 2.0 dCi 2007 – automatyczny hamulec ręczny nie odpuszcza po regeneracji

krzysiek_kla 08 Lis 2025 17:19 432 7
REKLAMA
  • #1 21745424
    krzysiek_kla
    Poziom 3  
    Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z Laguna 2 PH2, 2007 r., 2.0 dCi, manualna skrzynia.
    Chodzi o ręczny automatyczny. W zeszłym miesiącu, jakoś pod koniec, pewnego razu zaciągnął się sam, jak zawsze, i zrobił zgrzyt i koniec - zero odzewu. Wysłałem go do regeneracji. Wrócił w zeszłym tygodniu. Wczoraj był zakładany i teraz problem polega na tym, że zaciąga się sam, ale nie odpuszcza automatycznie - trzeba ręcznie go zwolnić. Gdy jest zaciągnięty, wywala błąd na desce rozdzielczej. Wszystkie błędy, jakie są, załączam do postu. Może ktoś z was miał podobnie i rozwiązał ten problem, bo nie wiem, gdzie jeszcze szukać przyczyny związanej z tym hamulcem.

Błąd 5188 na ekranie diagnostycznym Renault Laguna II – brak sygnału UCH
    Zrzut ekranu z diagnostyki błędu DF038 dotyczącego hamulca ręcznego w Renault Laguna
    Zrzut ekranu z diagnostyki błędu DTC5188A1 systemu hamulca ręcznego Renault Laguna
    Zrzut ekranu z interfejsu diagnostycznego samochodu z danymi dotyczącymi hamulca ręcznego
    Laptop pokazujący błąd OBD 5188: brak sygnału UCH i usterka połączenia CAN
    Tablica wskaźników Renault Laguna z komunikatem błędu „CHECK HAND BRAKE”

AI: Czy po regeneracji był robiony proces adaptacji lub kalibracji hamulca ręcznego przy użyciu komputera diagnostycznego?
    Tak było robione. Nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21745556
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Mechanizm źle zregenerowany, albo taśma czujnika nie styka albo dźwigienka od zwalniania awaryjnego zabrudzona i stoi w jednym miejscu.
    Generalnie do reklamacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21746865
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    No mnie to wygląda, że panowie w firmie, która regeneruje (czyżby Kaczory?), zamienili moduły albo zmienili konfigurację i dostałeś hamulec do wersji z automatyczną skrzynią biegów.
    Ręczny się zaciąga, bo widzi informację o gaszeniu silnika, natomiast automatycznie nie spuszcza, bo czeka na informację o D lub R z automatycznej skrzyni biegów. Zobacz, co masz w konfiguracji modułu hamulca parkingowego.
    Wartość nachylenia też jakaś z czapy.
    Chyba go rekalibrowali na stole podczas naprawy.
    Przydałyby się jakieś parametry rzeczywiste i odczyt konfiguracji.
  • #4 21746872
    krzysiek_kla
    Poziom 3  
    Tak jak dokładnie mówisz, była regeneracja robiona w Kaczorach, napisałem do nich e-mail z zapytaniem, ale ciekawe, czy coś odpiszą. OK, będę szedł do auta, zobaczę, co jest w konfiguracji, na co zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21746899
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    Kiedyś firma była porządna, od pewnego czasu robią babole, a to pomylą linki, a to moduły, a to coś zmienią w konfiguracji. Niestety są monopolem na rynku.
    Może przeczytają ten post, (swego czasu byli na Elektrodzie) i wezmą go do serca...
  • REKLAMA
  • #6 21747383
    krzysiek_kla
    Poziom 3  
    Dzwoniłem dziś do nich, próbowałem się skontaktować, ale chyba mają długi weekend i dziś nie pracują. Będę próbował znów w środę. Mam nadzieję, że to poprawią, zrobią, by było dobrze, bo przed tą awarią, którą miałem, i zanim pojechał na regenerację/naprawę, było wszystko dobrze, zero problemów z tym hamulcem. Będę coś więcej wiedział lub jakoś uda się to ogarnąć, będę pisał. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc i odzew. ☺️
  • #7 21751323
    krzysiek_kla
    Poziom 3  
    Temat uważam za zamknięty. Udało się znaleźć kogoś z lepszym komputerem i zrobić kalibrację hamulca, i tak jak kolega pisał, że był moduł ustawiony na automat zmiany, zrobione i ręczny zaczął działać jak należy. Wszystkie błędy usunięte, jeszcze raz dziękuję za rady i pomoc 💪. Pozdrawiam ☺️
  • #8 21751325
    krzysiek_kla
    Poziom 3  
    Diagnostyka komputerowa, kalibracja/adaptacja ręcznego

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna 2 PH2 2.0 dCi z 2007 roku z manualną skrzynią biegów pojawił się problem z automatycznym hamulcem ręcznym po regeneracji. Hamulec sam się zaciąga, ale nie zwalnia automatycznie, co powoduje błąd na desce rozdzielczej. Przyczyną okazała się nieprawidłowa konfiguracja modułu hamulca parkingowego – regeneracja wykonana w serwisie (prawdopodobnie Kaczory) ustawiła moduł na wersję dla automatycznej skrzyni biegów. Konieczna była diagnostyka komputerowa i kalibracja/adaptacja hamulca ręcznego, która przywróciła prawidłowe działanie systemu i usunęła błędy. Problem wynikał z błędnej konfiguracji i braku synchronizacji sygnałów związanych z typem skrzyni biegów oraz ewentualnych uszkodzeń mechanizmu lub czujnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA