logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Detektor błysków światła 1-50 Hz z fototranzystorem i LED – jak zbudować?

kalkomania 09 Lis 2025 18:20 477 11
REKLAMA
  • #1 21746437
    kalkomania
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Cześć. Poszukuję prostego układu detekcji błysków światła o zmiennej częstotliwości 1-50 błyskow /sek .Układ ( fototranzystor czy fotodioda) oddalony będzie o kilka cm . ma odczytać te błyski i to samo wyświetlić mi za pomocą diody LED układu. Mam taki schemat ale coś mi tu nie pasi -kondensator chyba zbędny no i ta dioda nie wiem czy nie powinna być za drugim tranzystorem
    Schemat detektora światła z fotodiody, tranzystorami i wyjściem LED
  • REKLAMA
  • #2 21746549
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Kluczowa sprawa to tzw. zewnętrzne oświetlanie. W rzeczywistym świecie może się ono zmieniać w bardzo szerokich granicach. Zbudowanie układu o tak dużej dynamice pracy nie jest proste. Nie wiadomo też jak silne będą te błyski w porównaniu do zewnętrznego oświetlania i jak długo one będą trwały. Musisz podać więcej informacji bez tego trudno określić czy proponowany układ będzie się nadawał.
  • REKLAMA
  • #3 21746599
    kalkomania
    Poziom 17  
    Zew. światła praktycznie nie będzie to ma być układ ( fototranzystor układu ) przyłożony do diody LED licznika ( licznik jest we wnęce ) dioda w liczniku pulsuje w zależności od obciążenia energią w danym momencie. Dioda LED układu ma po prostu odzwierciedlać błyski diody licznika .-to wszystko.
  • Pomocny post
    #4 21746841
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 694
    Zakładam, że napięcie zasilania jest niskie np. 3..5 V. Użyj fototranzystor z rezystorem R1 szacunkowo 1M Pierwszy stopień wzmocnienia podłącz przez kondensator np. 10 nF. Bazę pierwszego tranzystora spolaryzuj do masy rezystorem 1M. Drugi stopień nie jest potrzebny
  • REKLAMA
  • #6 21746938
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    Układ ma sens, ale jest policzony na ponad 50uA, a z fotodiody uzyskasz może z kilka uA przy dziennym oświetleniu, a ułamek uA przy oświetleniu z LEDa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21746987
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6043
    Możesz zacząć od tego układu ale zwiększaj rezystory aż będzie działać.
  • Pomocny post
    #9 21747025
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 726
    Tu masz dość prosty przykład na bramkach CMOS.
    Zasilanie z 2 paluszków R6 dla 10Hz powinno wystarczyć na dwa lata.
    Schemat układu CMOS z wykresem czasowym symulacji działania bramek logicznych
    I1 to model fotoelementu z prądem ciemnym 50nA i jasnym 1µA.
    Przyjąłem błyski 10ms i tu założyłem 10Hz.
    C2 oddziela składową stałą wywołaną oświetleniem otoczenia.
    Dzielnik R4R5 ustala potencjał wejść U1 tuż poniżej napięcia progowego czyli połowy zasilania.
    Teraz niewielkie zwiększenie oświetlenia spowoduje wzrost napięcia w punkcie B i zadziałanie bramki U1.
    Monoflop U2U3 wydłuża impulsy leda D1 do 15mS tak, aby była możliwość dostrzeżenia okiem.
    Impulsy pobierasz z wyjścia G.
  • Pomocny post
    #11 21748019
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Po pierwsze, wypadałoby zmierzyć parametry sygnału - jaki bywa prąd fototranzystora między błyskami, jaki podczas błysku. Myślę, że da się wykrywać nawet błyski znacznie słabsze od oświetlenia zewnętrznego, ale to już wymaga odpowiedniego układu - i te pomiary są potrzebne, żeby dobrać parametry układu.

W układzie z #9 można dobierać R1 i dzielnik R4R5 do oświetlenia i impulsów, ale jeśli te impulsy będą za małe w porównaniu do oświetlenia, to nawet przy najlepiej dobranych układ będzie działać niepewnie, albo nie będzie działać wcale. Można zamiast R1 wstawić tranzystor, którego prąd będzie dobierany tak, by skompensować z małą nadwyżką prąd fototranzystora między błyskami - wtedy układ będzie mógł działać nawet przy błyskach znacznie słabszych od zewnętrznego oświetlenia.

Co do poboru prądu - bramki CMOS pobierają bardzo mały prąd, gdy na ich wejściach jest napięcie bliskie masy, bądź +zasilania, ale przy napięciu bliskim połowy napięcia zasilania prąd może być spory - wypada to sprawdzić.
  • #12 21748128
    kalkomania
    Poziom 17  
    Oświetlenia zew. nie będzie bo licznik jest we wnęce więc światło tylko z impulsów diody.
    Na pierwszy ogień idzie taki układ z fotodiodą za kilka zł. Ma wszystko w sobie o co mi chodziło .Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za pomoc .Pozdrawiam. :-)
    Moduł z czujnikiem światła i fotodiodą na niebieskiej płytce PCB

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono projekt prostego detektora błysków światła o częstotliwości 1-50 Hz, wykorzystującego fototranzystor lub fotodiodę do wykrywania impulsów świetlnych z odległości kilku centymetrów. Układ ma za zadanie odczytać błyski i odzwierciedlić je za pomocą diody LED. Wskazano na konieczność zastosowania wzmacniacza sygnału z fototranzystora, filtru pasmowego lub układu komparatora do wyodrębnienia sygnału o żądanej częstotliwości. Proponowano użycie popularnych elementów analogowych, takich jak wzmacniacze operacyjne, tranzystory oraz prostych układów scalonych do detekcji i przetwarzania sygnału. Zwrócono uwagę na odpowiednie dopasowanie czułości fototranzystora i stabilizację napięcia zasilania, aby zapewnić wiarygodne wykrywanie błysków w zakresie 1-50 Hz. Układ wyjściowy z diodą LED ma odzwierciedlać wykryte impulsy świetlne w czasie rzeczywistym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA