logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja okien na zimę – jaki klucz pasuje, gdzie szukać wskaźnika na listwie?

Tomjablonski 10 Lis 2025 10:30 645 8
REKLAMA
  • #1 21746935
    Tomjablonski
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Chciałem przygotować okna na zimę. Nie robiłem tego wcześniej. Z filmu w sieci dowiedziałem się, że do regulacji potrzebny jest imbus lub kluczyk. Imbus nie pasował, zakupiłem kluczyk. Kluczyk uniwersalny nie pasuje również. Nie mam bladego pojęcia, czym kręcić, gdzie na tej listwie jest jakiś wskaźnik, oczko, które mam skierować do uszczelki. Być może ktoś wie, o co w tym chodzi, poniżej załączam zdjęcie poglądowe mojego problemu. Dziękuję za możliwą pomoc.

Zbliżenie na bolec regulacyjny okucia okiennego Maco na metalowej listwie Zbliżenie na metalową listwę okucia okiennego firmy Maco, oznaczenie GM1050.
    AI: Czy możesz podać markę i ewentualnie model okna lub okuć, które masz zamontowane? Często na okuciach jest wybite logo producenta (np. Roto, Winkhaus, Siegenia, Maco) – to bardzo ułatwi podanie właściwego narzędzia.
    Maco
    AI: Który dokładnie element próbujesz regulować – chodzi o te wystające bolce/rolki na skrzydle okna, zawiasy, czy może coś innego? Jeśli możesz, opisz krótko, jak wygląda ten element, który chcesz przekręcić.
    Wystający bolec regulacyjny
  • REKLAMA
  • #2 21746941
    Felini
    Moderator
    Ocena: 431
    W tym przypadku potrzebny jest klucz lub końcówka (bit) torx.
  • REKLAMA
  • #3 21746948
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    Krótkie pytanie - czy okna są nieszczelne i wieje przez nie? Jeżeli nie, to niczego nie reguluj i nie słuchaj głupot.
  • #4 21746963
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3815
    Tomjablonski napisał:
    Chciałem przygotować okna na zimę. Nie robiłem tego wcześniej.

A czy naprawdę jest taka potrzeba? Minimalna "nieszczelność" okien jest absolutnie niezbędna w celu zapewnienia chociaż minimalnej wymiany powietrza. Problemem współczesnych okien jest ich nadmierna szczelność, co skutkuje pogorszeniem warunków bytowych, nieprawidłowym poziomem wilgotności w mieszkaniu, a w skrajnych przypadkach - zagrzybieniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21746966
    Tomjablonski
    Poziom 2  
    Może tak być, spróbuję. Nie pomyślałem o torxie. Dziękuję bardzo.
  • #6 21746981
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    Mobali napisał:
    Problemem współczesnych okien jest ich nadmierna szczelność

Tę sprawę załatwiają tzw.nawietrzniki. W nowych oknach są montowane zawsze, jeżeli ich autor postu u siebie nie ma, to pozostaje opcja niewielkiej szczeliny pomiędzy ramą a skrzydłem.
  • #7 21747055
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1707
    Witam.
    Tomjablonski napisał:
    Chciałem przygotować okna na zimę.

Na pierwszym zdjęciu jest tylko rygiel, którym nic nie robisz - na futrynach są zasuwki do rygli, na których jest mimośród do regulacji, nimi kręcisz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21747149
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3815
    brofran napisał:
    tę sprawę załatwiają tzw.nawietrzniki.
    Po warunkiem, że są.
    brofran napisał:
    W nowych oknach są montowane zawsze,
    Mylisz się. Nie są montowane "zawsze".
    brofran napisał:
    jeżeli ich autor postu u siebie nie ma
    A więc jednak nie zawsze są?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21747166
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Dopowiem, że jak od wewnątrz na dolnej części szyby i ew po bokach szyby któregoś okna zaczną pojawiać się kropelki wody, to lepiej ustaw okucie okna w tryb letni, lub jak jest taka możliwość - uniwersalny.
    W trybie zimowym, szybko gdzieś pojawi się grzyb.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Do regulacji okien na zimę, szczególnie okien wyposażonych w okucia marki Maco, niezbędny jest klucz lub końcówka typu torx, a nie imbus ani uniwersalny kluczyk. Wskaźniki regulacji na listwie mogą być trudne do zlokalizowania, dlatego ważne jest rozpoznanie producenta okuć, co ułatwia dobór odpowiedniego narzędzia. Regulacja dotyczy elementów takich jak bolce lub rolki na skrzydle okna, które wpływają na docisk uszczelki. W przypadku braku dopasowania klucza imbus lub uniwersalnego kluczyka, zastosowanie klucza torx jest właściwym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA