logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen DS3 1.6 THP – stały błąd P1395, wykrycie usterki

Rutkowskik12 10 Lis 2025 23:45 513 7
REKLAMA
  • #1 21747628
    Rutkowskik12
    Poziom 3  
    Citroen DS3 1.6 THP i kod błędu P1395 — stały

Dodano po 2 [minuty]:

Witam, posiadam Citroena DS3 1.6 THP, 156 KM z rocznika 2011. Ostatnio wymieniałem filtry w samochodzie: kabinowy i powietrza. Gdy zamontowałem je i pojechałem samochodem w trasę, nagle przy dodawaniu gazu zaczęło nim poszarpywać i zapalił mi się znak SERVICE na desce rozdzielczej. Po zeskanowaniu mam stały kod błędu P1395, którego nie umiem skasować ani zdiagnozować — co może być tego przyczyną. Samochód nie chce schodzić na niskie obroty, stale trzyma pułap tysiąca obrotów na minutę i nie ma mocy.
  • REKLAMA
  • #2 21747672
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Rutkowskik12 napisał:
    co może być tego przyczyną

1. Czujnik poł. wału korbowego
    2. Czujnik poł. wałka rozrządu.
    3. Okablowanie.
    4. Złączki/konektory.
  • REKLAMA
  • #3 21747676
    Rutkowskik12
    Poziom 3  
    Czyli mówisz, że nie obędzie się to bez wizyty w warsztacie...
    Myślałem, że to drobna usterka, bo nie miałem tego ani razu tego błędu.
  • #4 21747677
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Rutkowskik12 napisał:
    nie obędzie się to bez wizyty w warsztacie

Dobrym warsztacie. Musi umieć zdiagnozować i naprawić!
  • #5 21749717
    Rutkowskik12
    Poziom 3  
    A ewentualnie jakie rzeczy mógłbym posprawdzać, by wykryć problem samodzielnie? Pojutrze przyjeżdża do mnie Lexia 3 Diagbox

Dodano po 4 minutach:

Na pewno wiem, że samochód chodzi na wszystkie cylindry. Jutro mam w planach rozkręcić świece i zobaczyć, czy nie są zabrudzone syfem, i myślałem, żeby spróbować przeczyścić i wykręcić czujnik położenia wałka rozrządu
  • REKLAMA
  • #6 21749770
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Rutkowskik12 napisał:
    Pojutrze przyjeżdża do mnie Lexia 3 Diagbox

Rutkowskik12 napisał:
    przeczyścić i wykręcić czujnik położenia wałka rozrządu

Jak będzie trzeba!
    Po co grzebać na zapas? Jest to jedna z potencjalnych przyczyn. Chodzi o to, aby nie zmieniać nic do przyjazdu diagnosty. Później nie będzie wiadomo o co chodzi?
  • #7 21763895
    Rutkowskik12
    Poziom 3  
    Udało się
  • REKLAMA
  • #8 21763896
    Rutkowskik12
    Poziom 3  
    Przyjechał interfejs diagnostyczny Diagbox. Po zeskanowaniu kodu błędu P-1395 wyskoczyła informacja: „znaczne wysokie spalanie stukowe”. Pomogła mi adaptacja czujnika zmiennej fazy rozrządu. Teraz jeździ bez Service i błędu nie ma. Także temat uważam za zakończony

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie DS3 1.6 THP z 2011 roku pojawił się stały kod błędu P1395 po wymianie filtrów kabinowego i powietrza, objawiający się szarpaniem przy dodawaniu gazu, brakiem mocy oraz utrzymywaniem wysokich obrotów silnika. Przyczynami mogą być uszkodzenia lub nieprawidłowe działanie czujnika położenia wału korbowego, czujnika położenia wałka rozrządu, problemy z okablowaniem lub złączkami. Diagnostyka wymagała użycia interfejsu diagnostycznego Lexia 3 Diagbox, który wskazał na „znaczne wysokie spalanie stukowe”. Rozwiązaniem okazała się adaptacja czujnika zmiennej fazy rozrządu, po której błąd P1395 zniknął, a samochód odzyskał prawidłową pracę bez zapalania się kontrolki SERVICE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA