logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hoover VHC791XT – suszarka zatrzymuje się, błąd zbiornika skroplin i filtra

jstepien 11 Lis 2025 11:04 243 7
REKLAMA
  • #1 21747865
    jstepien
    Poziom 11  
    Suszarka ubrań Hoover VHC791XT - błąd "pełny zbiornik skroplin i zapchany filtr kłaczków"

Witam

Suszarka zatrzymywała się z migającymi na przemian diodami LED "pełny zbiornik skroplin" oraz "zatkany filtr". Opróżnienie zbiornika i oczyszczenie filtrów nic nie pomagało. Pomagało za to (ale tylko doraźnie) ręczne wybranie gąbką wody z dołu przy pompce.
    Wymieniłem pompkę skroplin, ale problem pozostał.
    Tyle, że teraz, po pojawieniu się tego błędu, jak się wyłączy suszarkę i odczeka ok. 15 minut, to rusza. Błąd pojawia się przy około 60% spodziewanego czasu suszenia, a przy krótkich programach albo małej ilości suchego wkładu udaje się jej zakończyć bez błędu.
    To jest prosta suszarka bez pompy ciepła. Rozebrałem ją ponownie (dostęp do pompki, hydrostatu i czujnika temperatury wymaga gruntownego demontażu łącznie z bębnem). Jak ją w takim stanie włączam to wszystko działa. Pompka skroplin pompuje. Hydrostat także działa - po delikatnym dmuchnięciu wyłącza silnik i grzałkę i załącza pompkę skroplin.
    W tej suszarce nie ma czujnika wilgotności. Są tylko dwa czujniki temperatury NTC 20 kΩ. Jeden przy wlocie powietrza z bębna do wymiennika ciepła, a drugi za wymiennikiem ciepła. W suszarce można wybrać programy wg. czasu albo wilgotności, więc chyba według jakiejś zależności między wskazaniami NTC jest szacowana wilgotność ubrań. Podejrzewałem te czujniki NTC, ale sprawdzanie omomierzem i podgrzewanie pokazywało stabilne zmniejszanie rezystancji. W trakcie pracy jest tam około 3 V DC i napięcie spada po podgrzaniu.
    Podgrzewałem te czujniki oraz płytkę kontrolera suszarką do włosów, ale nie udało mi się wywołać błędu.
    Nie mam już pomysłu, co może być przyczyną.
    Może ktoś miał podobny przypadek albo ma jakiś pomysł.
    Pozdrawiam Jurek
  • REKLAMA
  • #2 21747912
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3276
    Co 3-4 lata wypada rozkręcić całą suszarkę bo pomimo filtrów kudły pępkowe zbierają się w niej w różnych miejscach. Wymienniki potrafią się nimi zalepić i są nieefektywne plus kanału spływu wody pozatykane. Co z tego że pompa pracuje jak nie spływają do niej skropliny bo kanał zatkany i czujnik widzi wodę a pompa ma sucho. Jak poczekasz to spłynie do pompy. Ważne jest też wypoziomowanie suszarki.
  • REKLAMA
  • #3 21748043
    jstepien
    Poziom 11  
    To wszystko zrobiłem (oczyszczone rurki, kanały, filtry, wymiennik ciepła).
    Poza tym, dopóki nie pojawi się błąd, pompka skroplin ładnie pompuje do zbiornika w górze. Tak samo jest, gdy dmuchaniem w hydrostat wymuszę odpompowanie nadmiaru wody. Jak włoży się "grube" suszenie (np. ręczniki), to pompka na początku ładnie zapełnia zbiornik, ale np. po godzinie zatrzymuje się z tymi błędami (migają naprzemiennie LED-y informujące o filtrze i zbiorniku wody). Gdy wyłączymy i zaraz ponownie włączymy, to dalej miga. Ale gdy poczeka się z 15 min, to suszarka startuje, tzn. najpierw odpompowuje nadmiar wody (zadziałał hydrostat), a potem rusza bęben i grzałka.
    Wskazywałoby to na przegrzewanie się jakiegoś elementu lub błąd zadziałania czujnika/ogranicznika. Nie udało mi się wyłapać momentu przed pojawieniem się błędu, tzn. by stwierdzić, czy pompka skroplin pracowała do końca. Zasadniczo są tylko te dwa czujniki (NTC). No, jeszcze w grzałce są dwa połączone szeregowo termostaty (bodajże 95°C i 105°C), ale one wyłączają grzanie i nie powinny wpływać na pompkę skroplin.
    Pozostaje moduł sterujący. Optycznie wygląda bez żadnych skaz

Rok temu zrobiłem gruntowną renowację. Wymieniłem wtedy rolki, łożyska silnika i bębna, pasek napędowy, czyszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 21748076
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ja bym zbadał te termostaty bo czasem dziwnie to jest rozwiązane w programach sterujących.
  • #5 21749443
    jstepien
    Poziom 11  
    Dalej walczę z tą suszarką.
    Mam teraz teorię (wyjaśnienie), że w pompce skroplin jest wyłącznik termiczny, który uruchamia się przy dłuższym suszeniu i pompka nie odprowadza skroplin do zbiornika na górze.
    U mnie pompka działa non-stop i nie wiem czy to jest poprawnie (gdyby pracowała z przerwami to by się nie przegrzewała).
    Analizowałem działanie hydrostatu. On ma trzy styki, ale wykorzystywane są tylko dwa, tzn. złącze NC. Z jednej strony podpięty przewód N — neutral, a z drugiej idą przewody do silnika i grzałki. Przy wyższym poziomie wody rozłącza styki, w rezultacie wyłącza grzałkę oraz silnik od potencjału N. Jednocześnie wymusza działanie pompki skroplin — nawet gdy żaden program suszenia nie jest uruchomiony. Robi to przez moduł sterujący (bo na hydrostacie nie korzysta się z innych złącz/styków). Gdyby więc to hydrostat odpowiadał za okresowe włączanie pompki skroplin, to cała suszarka (silniki, grzałka) co pewien czas by wstrzymywała działanie. A tak nie jest.
    Pozostaje jeszcze, że to moduł sterujący ma jakiś program sterowania pompką skroplin.
    Może ktoś z Was ma wiedzę w tym temacie.
  • #6 21749465
    sigwa18
    Poziom 43  
    Skoro chodzi cały czas i wyrzuca błąd że dalej jest woda to może hydrostat się zakleił. Tzn rurka od niego czy czujnik poziomu wody się zawiesił.
  • REKLAMA
  • #7 21749530
    jstepien
    Poziom 11  
    Hydrostat sprawdzałem. Jak się dmuchnie, to rozłącza styki NC. Sprawdzałem też, po rozebraniu suszarki, przez wlanie większej ilości wody. Wtedy hydrostat rozłączał styki i włączał pompkę. Według mnie w trybie "produkcyjnym", gdy suszymy dłużej, musi być moment, gdy pompka przestaje działać. Wtedy zbiera się więcej wody, co aktywuje hydrostat. Normalnie aktywny hydrostat wymusza działanie pompki, która odprowadzi wodę. Ale przy niedziałającej pompce taki stan (aktywny hydrostat) trwa dłużej i moduł sterujący zatrzymuje suszarkę i wywala błąd (LED-y). W stanie takiego błędu mierzyłem napięcie na przewodach prowadzących do pompki i było tam 230 V AC, a pompka nie działała. Nie znalazłem jakiegoś zabezpieczenia termicznego. Dlatego założyłem, że pompka (Askal M318) może mieć wewnętrzne zabezpieczenie termiczne. To by tłumaczyło, że po około 15 minutach przerwy można ponownie uruchomić suszarkę.
    Jak pisałem poprzednio, nie wiem:
    1. jak powinna pracować pompka — czy non-stop, czy z przerwami
    2. zakładając, że z przerwami — to co nią steruje. Opisana poprzednio logika działania hydrostatu raczej wyklucza bezpośrednie włączanie/wyłączanie pompki. Jeszcze pozostaje moduł sterujący — ale tu zaczynają się większe schody.
    Nie wiem, czy nie zrezygnuję, ale trochę mi szkoda, bo po ubiegłorocznej renowacji suszarka była w dobrym stanie.
  • #8 21756684
    jstepien
    Poziom 11  
    Wracam z pytaniem — czy pompka skroplin w tej suszarce ma pracować cały czas, czy też okresowo?

Jak opisywałem poprzednio, u mnie pompka pracuje non-stop i przy dłuższym suszeniu dochodzi do stanu, gdy się wyłącza — tzn. jest na niej napięcie 230 V AC, ale pompka nie pracuje i nie pobiera prądu (I = 0 A). Taki stan udaje mi się też uzyskać testowo po uruchomieniu suszarki przy wyjętym bębnie i podgrzaniu pompki suszarką do włosów.
    Pompka jest zasilana z modułu kontrolnego przez triak Z9M Y725 (jest sprawny).
    Według mnie hydrostat pełni funkcję zabezpieczenia, a nie bieżącego sterowania pompką. Tzn. zadziałanie hydrostatu przerywa pracę silnika i grzałki.

Pozostała mi logika sterowania pompką z modułu sterującego. Niestety w tym zakresie nie mam wiedzy. Tutaj pewnym elementem mogą być dane z dwóch czujników temperatury NTC (ta suszarka nie ma czujnika wilgotności). Np. mogę sobie wyobrazić, że przy pewnych wartościach temperatur (rezystancji) odczytanych z tych czujników moduł uznaje, że pompka powinna być zasilana albo nie.

Może ktoś z Was ma tu jakieś doświadczenie/wiedzę.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Hoover VHC791XT zgłasza błąd "pełny zbiornik skroplin i zapchany filtr kłaczków", mimo opróżniania zbiornika i czyszczenia filtrów. Problem pojawia się około 60% czasu suszenia, a przy krótszych programach lub mniejszej ilości prania suszarka działa bez błędu. Wymiana pompki skroplin nie rozwiązała problemu. Podejrzewa się zatkanie kanałów odpływu wody lub zabrudzenie wymiennika ciepła, co powoduje, że pompa nie odprowadza skroplin, a hydrostat wykrywa wodę i zatrzymuje suszarkę. Hydrostat działa poprawnie, rozłączając styki przy wysokim poziomie wody i wymuszając pracę pompki. Pompka (model Askal M318) pracuje non-stop, ale po dłuższym czasie może się przegrzewać i wyłączać, mimo obecności napięcia 230 V, co sugeruje wewnętrzne zabezpieczenie termiczne. Moduł sterujący może przerywać pracę pompki na podstawie sygnałów z dwóch czujników temperatury NTC oraz termostatów w grzałce. Hydrostat pełni funkcję zabezpieczenia, a nie ciągłego sterowania pompą. Konieczne jest sprawdzenie drożności kanałów odpływu, poziomowania suszarki oraz ewentualnej logiki sterowania pompą w module kontrolnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA