logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart Home ZigBee do Google Home – Sonoff, Shelly, sterowanie roletami i ogrzewaniem

marcin.dtr 11 Lis 2025 12:35 774 1
  • #1 21747992
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć!
    Szykuję się do generalnego remontu mieszkania i chciałbym użyć w nim kilku urządzeń Smart Home. W obecnym mieszkaniu używam urządzeń sterowanych poprzez Google Home (chcę, by reszta domowników wiedziała, jak korzystać z tych urządzeń). Obecnie mam zamontowane głównie Shelly (przełączniki 1- i 2-kanałowe) do oświetlenia, do sterowania roletami przełącznik 2-kanałowy. Mam też 4 sztuki Sonoff Basic R2 do sterowania lampami stojącymi. Kocioł dwufunkcyjny sterowany jest przez bezprzewodowy sterownik Salus. To wszystko zostaje w starym mieszkaniu.
    Dlatego też szukam urządzeń, najlepiej po ZigBee, bo docelowo może być ok. 23 urządzeń i nie chciałbym zapychać sieci Wi-Fi. Korzystam głównie z Shelly, ale rozważam urządzenia Sonoff (również ze względu na cenę). I tak dopasowałem według potrzeb:
    - 1-kanałowy to Sonoff ZBMINIR2
    - sterownik rolet to Sonoff MINI-RBS
    - 2-kanałowy sterownik to Sonoff DUAL R3 (czy jest jakiś inny model z ZigBee?)
    - czujnik temperatury i wilgotności Sonoff SNZB-02D
    - czujnik zalania Sonoff SNZB-05P
    Docelowo w mieszkaniu ma być ogrzewanie podłogowe - 7 lub 8 stref grzewczych - na to jeszcze nie mam pomysłu, czy na pewno musi być odrębne zarządzanie wszystkimi strefami czy też nie.

Proszę o podpowiedzi, jak sprawdza się Wam Sonoff lub ewentualnie coś innego, ale aby było dobrze działające i bezpieczne, a także współpracujące z Google Home.
  • #2 21749138
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Cytat:
    Docelowo w mieszkaniu ma być ogrzewanie podłogowe 7 lub 8 stref grzewczych - na to jeszcze nie mam pomysłu czy na pewno musi odrębne zarządzanie wszystkimi strefami czy też nie.

Jeżeli masz mieć strefy oddzielone przegrodami budowlanymi ( ściany, drzwi) przydaje się sterowanie temperaturą dla każdej oddzielnie.
    Ja w trzecim już domu zastosowałem dodatkowo możliwość wybierania obwodów w dużych pomieszczeniach, które mają po kilka stref w podłogach.
    Można to zrobić sterownikiem ZIGBEE wielokanałowym lub kilkoma, ale ja robiłem to elektrycznie, w rozdzielaczu taki selektor pół na wyłącznikach.
    NIe zaszkodzi doprowadzenie jednak kabelków od termostatów do rozdzielaczy( z wyjściem przekźnikowym, ale obsługującym WIFI) do rozdzielacza, najlepiej minimum 3 żyłowych 230V.Zajmowaniem WIFI się nie przejmuj sterownik używa w tygodniu kilka-kilkanaście MB.
    Pozdr. J.
REKLAMA