logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mozos MKIT-800PRO – czy warto inwestować w zasilacz, czy lepiej kupić nowy mikrofon?

zenobiaswag 11 Lis 2025 15:00 222 6
REKLAMA
  • #1 21748158
    zenobiaswag
    Poziom 2  
    Hejka, mam pewien problem z moim mikrofonem mozos mkit-800pro. Kupiłam go kilka lat temu, lecz po czasie kupiłam nowy, bo ten nie działał poprawnie. Po podłączeniu go do mojego gniazda mikrofonowego w laptopie nie wykrywa go, ani po podłączeniu karty dźwiękowej dołączonej w zestawie pojawia się problem "nieznane urządzenie USB żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się" - w menedżerze urządzeń. Zaczęłam czytać o problemie i dowiedziałam się, że może być potrzebny zasilacz tej marki, więc nasuwa się pytanie - czy w 2025 roku nadal jest mi opłacalne kupić potrzebny do tego sprzęt, czyli kable do zasilacza itp. (jak tak, to jaki?) czy może lepiej sprzedać ten mikrofon i wziąć pod uwagę jakiś nowszy, lepszy model, który będzie mi lepiej służył. Tutaj również proszę o sugestię, na jakie najlepiej zwrócić uwagę. - Mikrofon będzie używany przy komunikacji na voice chacie na Discordzie i w grach. Potrzebuję niedrogiego mikrofonu z dobrą jakością dźwięku, który naprawdę sprawdzi się w tej sferze. Myślę, że ok. 250 zł jestem w stanie wydać.

Z góry dziękuję za pomoc :)
    AI: Możesz napisać, jaki masz dokładnie model laptopa i jaki system operacyjny (np. Windows 10/11)? To pomoże sprawdzić, czy są jakieś znane problemy z kompatybilnością.
    Windows 10, laptop to MSI GF63 Thin 9SCSR
    AI: Próbowałaś może podłączyć ten mikrofon (albo kartę dźwiękową z zestawu) do innego komputera lub z innym kablem USB, żeby sprawdzić, czy problem się powtarza?
    Tak, problem się powtarza na nowszym laptopie
  • REKLAMA
  • #2 21748188
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1601
    Ten mikrofon jest zasilany z USB i właściwie po dołączeniu do USB powinien się normalnie zainstalować. Jeśli były takie problemy, to sprzęt ten jest zwyczajnie uszkodzony, ewentualnie uszkodzony jest przewód USB. Jakiś zasilacz nic tu nie da, bo niby gdzie go dołączyć? Nie widzę, by była taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #3 21748190
    zenobiaswag
    Poziom 2  
    Więc kupić nowy przewód USB?
  • REKLAMA
  • #4 21748220
    maciej_333
    Poziom 38  
    Jeśli to zwykły przewód USB A z jednej i USB B z drugiej strony, to na próbę można dać np. przewód od drukarki, albo gdzieś to pożyczyć. Nie musi być tego producenta, bo to i tak nie ma na nic wpływu. Odnośnie mikrofonu nic nie jestem w stanie polecić, bo dla mnie zwykły mikrofon w laptopie jest idealny do wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #5 21748230
    zenobiaswag
    Poziom 2  
    >>21748220 Przepraszam, że od razu nie poprawiłam, ale ten mikrofon jest zasilany kablem XLR-jack
    Mozos MKIT-800PRO – czy warto inwestować w zasilacz, czy lepiej kupić nowy mikrofon? A później jack do tej białej karty dźwiękowej.
  • Pomocny post
    #6 21748245
    maciej_333
    Poziom 38  
    zenobiaswag napisał:
    później jack do tej białej karty dźwiękowej

Na zdjęciach, jakie znalazłem nieco inaczej to wyglądało. Zatem wychodziłby, że ta karta dźwiękowa jest uszkodzona. Nawet bez dołączenia mikrofonu to się musi poprawnie zainstalować. Osobiście bym to naprawił, bo widać, że można to dopasować do innej karty dźwiękowej, ale dla zwykłego użytkownika pozostaje tylko zakup innego mikrofonu.
  • #7 21748247
    zenobiaswag
    Poziom 2  
    >>21748245 Okej, więc poszukam nowego. Dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mikrofonu Mozos MKIT-800PRO, który po kilku latach użytkowania przestał być wykrywany przez laptopa oraz dołączoną kartę dźwiękową USB, wyświetlając błąd "nieznane urządzenie USB, żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się". Rozważane jest, czy opłaca się dokupić oryginalny zasilacz i kable do tego modelu, czy lepiej sprzedać mikrofon i zainwestować w nowy, bardziej niezawodny sprzęt. Mikrofon ma być używany głównie do komunikacji głosowej na Discordzie i w grach, z naciskiem na dobrą jakość dźwięku przy niskim koszcie. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące konieczności zasilania mikrofonu pojemnościowego, kompatybilności z interfejsem USB oraz rekomendacje alternatywnych modeli mikrofonów do zastosowań gamingowych i komunikacyjnych, które oferują lepszą stabilność i jakość dźwięku bez potrzeby dodatkowego zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA