logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia i zaniki dźwięku w lewym kanale Unitra Tosca 303

rasputinn 22 Gru 2005 13:32 1787 8
REKLAMA
  • #1 2106274
    rasputinn
    Poziom 11  
    Witam! Mam następujący problem z moją Toscą: Od czasu do czasu, nie ma w tym wyraźnej systematyczności, w lewym kanale zaczynają pojawiać się zniekształcenia, a nawet dźwięk potrafi na chwilę zniknąć, pojawia się to wówczas (wnioskuje z obserwacji), gdy w utworzę którego słucham jest dużo niskich dźwięków, lecz nie jest to oczywiście spowodowane rozkręceniem bassu na maxa, ani winą głośnika.
    Proszę o pomoc; najlepiej informacje co, gdzie wymienić lub gdzie czym pokręcić.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2106337
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Zobacz, czy na płycie wzmacniacza nie ma zimnych lutów oraz wymień elektrolity w pezedwzmacniaczu. Rozumiem, że potencjometry (wszystkie) sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #3 2106567
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    napewno coś w przedwzmaku-podpisuje sie pod radą krzychu7 z tym że przeczyść jeszcze potencjometry.
  • #4 2106582
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Dodam sprawdzenie styków gniazda słuchawkowego.
    Sprawdź czy na słuchawkach też zniekształca.
  • REKLAMA
  • #5 2106806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2107730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2108144
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    zwróć uwage na tranzystory róznicowe, i dobierz ich wzmocnienie jak ich wymienisz .Musza mieć zbliżone wzmocninie
  • #8 2109059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2166241
    rasputinn
    Poziom 11  
    Potencjometry są wszystkie sprawne, bo je wymieniłem na nowe, więc to nie ich wina. Jeśli chodzi o sprawdzenie czy na słuchawkach też sa zakłócenia, to nie moge sprawdzić, bo od jakiegoś czasu jest okej i nic nie pierdzi.
    Ponadto nie mam schematu więc narazie nic nie wymienie, bo nie wiem co i gdzie :D
    Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra Tosca 303 wykazuje okresowe zniekształcenia i zaniki dźwięku w lewym kanale, szczególnie przy utworach z dużą ilością niskich tonów. Przyczyną mogą być zimne luty na płycie wzmacniacza, zużyte elektrolity w przedwzmacniaczu lub zabrudzone potencjometry, choć te ostatnie zostały wymienione na nowe. Zaleca się także sprawdzenie styków gniazda słuchawkowego oraz testowanie dźwięku na słuchawkach. Możliwe jest uszkodzenie kondensatorów filtrujących zasilanie, które przy nagłym poborze prądu powodują spadki napięcia. Wskazane jest również sprawdzenie i ewentualna wymiana tranzystorów końcowych mocy oraz tranzystorów różnicowych w stopniu wyjściowym, zwracając uwagę na ich zbliżone wzmocnienie (odchyłki do 5%). Brak schematu utrudnia naprawę, jednak wymiana elementów w końcówce mocy i przedwzmacniaczu jest kluczowa dla eliminacji problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA