logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 nie drukuje na Develop ineo 386e – zadanie dociera, brak wydruku, blokada

Bollim 12 Lis 2025 12:01 309 7
REKLAMA
  • #1 21749047
    Bollim
    Poziom 7  
    Pragnę połączyć komputer z Windows 11 z drukarką Develop ineo 386e poprzez sieć. Zainstalowałem drukarkę, używając sterowników ze strony Develop oraz Konica Minolta. Użyłem sterowników dedykowanych dla Win 11 i Win 10, automatycznego instalatora i uniwersalnego sterownika. Za każdym razem mam ten sam komunikat w panelu drukarki:
    Lista zadań drukowania z komunikatem „Deleted Due To Error” w panelu administracyjnym
    Podejrzewam, że nie jest to wina sterowników, skoro drukarka dostaje zadanie, ale go nie wykonuje. Coś ją blokuje i nie wiem dlaczego.
    Dodam, że w drukarce ustawiona jest zła data, ale nie jestem w stanie jej zmienić, bo monter, który dawno temu ją montował, musiał zmienić hasło administratorskie. W każdym razie nie działa standardowe 1234567812345678. Tu z kolei wyświetla się taki komunikat:
    Komunikat o błędzie: Cannot perform service. [Sub Power OFF]
    Jako ksero, sprzęt działa normalnie.
    Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy.
    AI: Jaki dokładnie komunikat pojawia się na panelu drukarki, gdy zadanie drukowania dociera, ale nie jest realizowane?
    Bezpośrednio na drukarce nie pojawia się żaden komunikat. Widać go w panelu administracyjnym drukarki w przeglądarce internetowej. Brzmi: Deleted Due To Error.
    AI: Czy w drukarce jest włączona autoryzacja użytkownika lub wymagany kod PIN do drukowania, a jeśli tak – czy próbowałeś skonfigurować te ustawienia w sterowniku na komputerze?
    Podczas kserowania wymagane jest zalogowanie na profil jednego z użytkowników. Na komputerze nie próbowałem tego skonfigurować. Nie sądziłem, że jest to wymagane, ale nie posiadam wiedzy, jak to zrobić. Instrukcja obsługi o tym nie mówi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21753712
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    386 - nie ma takiej maszyny, ale zakładam ze to psikus i masz 368.
    Co do dostępu do admina, musisz to zrobić przy włączonej kserokopiarce, Komunikat który Ci się pojawia, to maszyna na niskim poborze prądu - nie myl z czuwaniem, w takim przypadku to brak dostępu do kontrolera z poziomu przeglądarki oraz możliwości wydruku- trzeba ręcznie wzbudzić maszynę. Możliwe że również przez to nie możesz drukować.
  • REKLAMA
  • #3 21754085
    Bollim
    Poziom 7  
    Dzień dobry,

Dziękuję za wskazówki. Udało się zalogować do panelu admina i tam zmienić godzinę. Niestety, nawet podczas wybudzenia maszyny drukarka nie drukuje danych z komputera. Wysyłający ma z marszu przypisane konto admina. Zalogowałem się więc na admina na drukarce, ale niestety nadal błąd wydruku. W kserokopiarce widnieje informacja: Usuwanie błędu przy każdym puszczonym dokumencie.
  • Pomocny post
    #4 21754559
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Jeżeli masz wejście do ustawień administratora w kopiarce to wyłącz autoryzacje w kopiarce i będzie wszystko działało
  • REKLAMA
  • #5 21754908
    Bollim
    Poziom 7  
    Dzięki, ale to nie rozwiązuje problemu. Autoryzacja musi tam być.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21755431
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Jeżeli maszyna ma założone konta użytkowników. Bo o tym nic nie piszesz. Ale jeżeli są, to w sterowniku jest zakładka podstawowe a w niej autoryzacja konta dostępu, i w zależności jak jest ustawiona (może być autoryzacja, mogą byc same konta dostępu itd) tak uzupełniasz. Podstawa to odpowiedni czytaj dobry sterownik do drukarki. Jaki jest dokładnie model maszyny (odczytaj przez przeglądarkę, nie z naklejki i strony konfiguracji) oraz firmware.
  • #7 21755924
    Bollim
    Poziom 7  
    Wpisanie danych jednego z użytkowników w sterowniku pomogło. Można drukować. Dziękuję.
  • #8 21755927
    Bollim
    Poziom 7  
    Dodanie danych do logowania w sterowniku rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wydruku z komputera z Windows 11 na drukarce Develop ineo 386e (prawdopodobnie model 368). Drukarka otrzymuje zadania drukowania, ale ich nie realizuje, a na panelu pojawia się komunikat wskazujący na niski pobór mocy, co powoduje blokadę dostępu do kontrolera i uniemożliwia drukowanie. Użytkownik nie może zmienić daty w drukarce ani uzyskać dostępu administratora z powodu zmienionego hasła. Sprzęt działa poprawnie jako kserokopiarka. Rozwiązaniem jest ręczne wzbudzenie urządzenia z trybu niskiego poboru energii, co powinno przywrócić funkcjonalność drukowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA