logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka Parkside PBSA 20-Li I9 – brak reakcji, nie świeci dioda, podejrzenie MOSFET Q3

wojciechratuszynski 12 Lis 2025 20:30 1296 12
  • #1 21749521
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Zakupiłem sobie jakiś czas temu wkrętarkę Parkside PBSA 20-Li I9.
    Używana normalnie do wkręcania, co najwyżej raz czy dwa razy wierciłem w drewnie.

Na początek informuję, że sprawdzałem na trzech różnych bateriach.
    No i wczoraj nastała taka sytuacja: wkręcam konfirmat i nagle stop — nie działa. Próbuję kręcić i nic.
    Jak wciskam przycisk, to coś tam klika w środku, ale na tym się kończy.
    Wkrętarka ma również diodę — w większości przypadków z internetu dioda świeci, ale silnik nie kręci.
    U mnie silnik nie kręci, dioda nie świeci.

W sumie to się na tym nie znam, aczkolwiek ChatGPT wypluł, że przyjarał się MOSFET Q3. I że jest to AO3400A, N-MOSFET 30 V, SOT-23.
    Prawdę mówiąc, nie wiem, czy tak wygląda spalony MOSFET, bo jak przejechałem po nim palcem, to ujrzałem grawer. Zdjęcia poniżej.

Zamówiłem takowy MOSFET, ale chciałbym zapytać raczej kogoś, kto się zna, bo GPT uwielbia zmyślać.
    Czy to może być przyczyną niedziałającej wkrętarki? Czy wymiana MOSFET-a może coś dać? Szkoda mi kupować nową, skoro ją dopiero kupiłem.

Zbliżenie na płytkę PCB wkrętarki z oznaczonym mosfetem Q3 i innymi elementami
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę PCB z oznaczeniami Q3, R1 i GND oraz nadpalony tranzystor
    AI: Czy oprócz MOSFET-a Q3 sprawdzałeś może inne elementy elektroniki w wkrętarce, np. bezpieczniki, luty, ścieżki albo inne tranzystory? Może coś jeszcze wygląda podejrzanie albo jest uszkodzone?
    Tylko to wygląda podejrzanie.
    AI: Czy próbowałeś zmierzyć ten MOSFET Q3 miernikiem (np. test diody, sprawdzenie zwarcia między nóżkami), albo czy widać na nim jakieś ślady spalenia, przebarwienia czy pęknięcia?
    Nic nie zwiera w trybie diody na żadnym pinie. Na innych jest opór, na tym nie ma.
  • #2 21749736
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    wojciechratuszynski napisał:
    Czy to może być przyczyną niedziałającej wkrętarki? Czy wymiana mosfetu może coś dać?
    Zapewne jak wymienisz to się dowiesz? A jak wymienisz to nie zapomnij napisać czy to pomogło bo mnie to także interesuje...
  • #3 21754771
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    >>21749736

To jednak nie to. To płytka od LED-a, widocznie dostała "za dużego prądu" i padła.
    Przyczyna musiała być gdzieś wcześniej - spust. MOSFET we włączniku nie reagował na nacisk, nie dostawał w ogóle napięcia.

Prąd z baterii jest, silnik działa - sprawdziłem dla pewności.

Finalnie się wkurzyłem i rozwaliłem ten spust, bo nie da się tego w cywilizowany sposób rozebrać.
    Oryginału nie idzie znaleźć, znalazłem jakiś zamiennik i zamówiłem 2 szt. (po prawdzie 16 A a nie 20 A, ale ktoś w opinii napisał, że zastosował to w szlifierce Parkside i działa).

Czarny przełącznik spustowy z kablami i opisem technicznym z AliExpress

Sprawdzę, czy będzie pasować - podmienię sobie tylko plastikowy przycisk.
    Jedyne, co - wymiar 12 mm, a ja mam 17 mm, więc najwyżej klina wstawię, jak będzie luz.

Jak zadziała, to dam znać, czy warto kupić na wymianę, gdyby ktoś jeszcze miał taki problem.
    Następnym razem będę trochę mądrzejszy i oddam na gwarancję. Tym razem to się trochę zdenerwowałem i rozebrałem to od razu, bo padła mi w samym środku wkręcania.

Edit: może być jeszcze tak, że to wcale nie jest 20 A w tej wkrętarce, bo nawet chinole nie mają takich switchy, albo Parkside robi specjalnie pod siebie 20 A.
    Dokładne oznaczenia na switchu:
    FA8-16/1B 7.2-24 V d.c. 5-20 A 5E4

Tutaj link do najbardziej zbliżonego: https://pl.aliexpress.com/item/1005005506544992.html
    W każdym przypadku z AliExpress jest 16 A i jedna nóżka inaczej wyprowadzona.
  • Pomocny post
    #4 21754777
    elktrod
    Poziom 41  
    Ważne są nie tylko ogólne wymiary, ale i inne, załączam zdjęcie włącznika z innej wkrętarki, w którym udało mi się wymienić triaka na BTA przy odrobinie uwagi i działa:
    Zbliżenie na dwa różne włączniki wkrętarki z zaznaczonymi wymiarami i przyciskami Moduł elektroniczny z wymienionym triakiem BTA08 na płytce drukowanej
    Kluczowym w zasadzie była odległość tego bolca do zmiany kierunku obrotów od brzegu korpusu włącznika czyli wymiar 43 lub 53mm, który skutecznie uniemożliwia zastosowanie innego zamiennika przy podobnych gabarytach...
    A tu masz schemat jaki adaptowałem:
    Załączniki:
    • Wkrętarka Parkside PBSA 20-Li I9 – brak reakcji, nie świeci dioda, podejrzenie MOSFET Q3 Wkrętarka SCHMIT - FUSCh schemat regulator obrotów 03.jpg (548.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wkrętarka Parkside PBSA 20-Li I9 – brak reakcji, nie świeci dioda, podejrzenie MOSFET Q3 Wkrętarka SCHMIT - FUSCh schemat regulator obrotów 05 c.jpg (29.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21754778
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    Niestety, ale mili sprzedawcy na Allegro nie podają takich wymiarów.
    Mimo wszystko to, co znalazłem na AliExpress, proporcjonalnie najbardziej zbliżone do mojego.

Jak te z Allegro nie będą pasować, to zwrócę i zakupię na AliExpress, najwyżej trzecią wkrętarkę do kompletu.
    Szkoda kasy i wkrętarki.
  • #6 21754782
    elktrod
    Poziom 41  
    Zwymiaruj swój włącznik i podaj jak nie wyrzuciłeś a może coś w moich śmieciach się znajdzie.... Może na tym z ALI podaj swoje wymiary innym kolorem:
    Przełącznik elektryczny z oznaczonymi wymiarami w milimetrach
    Podaj mi też ten wymiar od 17mm do białego bolca zmiany kierunku obrotów, ale do jego krawędzi a nie do jego środka?
  • #7 21754787
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    Przycisk FA8-16/1B z opisanymi wymiarami w milimetrach na tle materiału

Do środka białego bolca 38 mm. Ale jak odejmiesz 2 mm (promień), to do boku walca masz 36 mm
    Analogicznie z przyciskiem: 22 mm - 3 mm = 19 mm. Tego grubszego obramowania nie liczę, bo i tak przycisk z nim nie koliduje.
    Reszta wymiarów dokładnie tak, jak zaznaczyłem: od - do, co do mm. Jedyne, co uciekło, to u góry po prawej, ale obraz jest zniekształcony.
  • #9 21755448
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    Brałem to pod uwagę, aczkolwiek dam znać, czy będą pasować te losowe chinole, które zamówiłem.
    Jak nie będą pasować, to zwracam i zamawiam Twoją propozycję.
  • #10 21756414
    wojciechratuszynski
    Poziom 3  
    Hah, finalnie zamówiłem chinola i te, które zaproponowałeś.

Chinol przyszedł pierwszy — okazało się, że wymiary w opisie były błędne (tak, Allegro ma opcję skopiowania opisu od innych, jeśli kod produktu jest ten sam).

To jest dokładnie to samo, co podesłałeś. Nawet plastik z Parkside wszedł na miejsce.

Wkrętarka działa. Mam drugi switch w zapasie :D
    Pewnie i tak będę musiał kupić coś lepszego, ale póki co dopiero zaczynam przygodę z meblarką i potrzebuję cokolwiek.

Wkrętarka Parkside z widoczną etykietą modelu i uchwytem

Zbliżenie na podwójny włącznik z przewodami i elementami z tworzywa sztucznego

Zbliżenie na plastikowy włącznik z przewodami czerwonymi i czarnymi, leżący na ciemnym tle.

Dwa wyłączniki z wkrętarki z widocznymi kablami i metalowymi osłonami

Temat można uznać za rozwiązany, choć są trzy rzeczy.
    1. Przekręcić blaszkę — może to radiator, nie wiem.
    2. Coś skrzeczy, jakby silnik źle osiadł i ocierał. Albo przekładnia sucha.
    3. Pewnie dałem dupy, bo zakładam, że to MOSFET w switchu padł, a ja to po prostu rozwaliłem.
  • #11 21764154
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    GPT lubi bredzić. Od biedy znajdzie jakieś informacje, ale nie potrafi ich połączyć logicznie. GPT sugerował uszkodzenie tranzystora, ale już metody sprawdzenia nie podał. Mogłeś go spytać oto wprost - czasem daje poprawne odpowiedzi. Dobrze, że naprawa skończyła się powodzeniem.
  • #12 21794682
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Miałem podobnego Parkside od taty do naprawy. Nie chciało mi się bawić, za 170 PLN kupiłem następną, włożyłem do pudełka i poinformowałem, że już działa. Tamta poszła na inny czas do naprawy, ale już WIEM, ZE BEZSZCZOTKOWE NARZEDZIA PAKSIDE TO ŚMIEĆ.

Podsumowanie tematu

✨ Wkrętarka Parkside PBSA 20-Li I9 przestała działać – silnik nie kręcił się, a dioda nie świeciła. Początkowo podejrzewano uszkodzenie MOSFET-a Q3 (AO3400A, N-MOSFET 30 V, SOT-23), jednak wymiana tego elementu nie rozwiązała problemu. Ostatecznie okazało się, że uszkodzony był włącznik (spust), który nie przekazywał napięcia do MOSFET-a i silnika. Po wymianie włącznika na zamiennik (m.in. z AliExpress lub Allegro) wkrętarka zaczęła działać poprawnie. Wymiana wymagała dopasowania wymiarów przycisku i obudowy, a także uwzględnienia odległości bolca zmiany kierunku obrotów. W dyskusji pojawiły się zdjęcia i schematy włączników oraz porady dotyczące doboru zamienników. Użytkownik podkreślił, że GPT sugerował uszkodzenie tranzystora, ale nie potrafił podać metody diagnostyki. W końcowym etapie naprawy pojawiły się drobne problemy mechaniczne z silnikiem i przekładnią. W dyskusji pojawiła się także krytyka bezszczotkowych narzędzi Parkside jako niskiej jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA