logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mleczko koloryzujące do zarysowanego zderzaka w kolorze nadwozia – opinie i efekty

szeryf3 12 Paź 2025 08:56 399 8
REKLAMA
  • #1 21717555
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 671
    Zarysowałem wczoraj w moim samochodzie zderzak tylny, a że jest w kolorze nadwozia to rzuca się ten feler w oczy.
    Korektorem tego się nie da zrobić gdyż to jest zbyt duża powierzchnia.
    Czy używaliście już kiedyś mleczek koloryzujących?
    Jeśli tak to jakie macie spostrzeżenia co do jakości tych środków.
  • REKLAMA
  • #2 21717590
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Mleczkiem nie zasłonisz żadnych rys, ono służy do wydobycia większej głębi koloru na lakierze i usunięcia smug i mikro rys
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21717598
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    szeryf3 napisał:
    Jeśli tak to jakie macie spostrzeżenia co do jakości tych środków.
    W tym wypadku szkoda czasu i pieniędzy na wszelkie korektory czy mleczka koloryzujące. Jeśli poważnie przytarłeś, to mleczko się do tego nie nadaje i trzeba będzie podmalować. A jeśli rysy są głębokie, to także szpachlować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21717635
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 306
    Są jeszcze kredki - korektory do lakieru, możesz spróbować, ale efekt jeśli w ogóle będzie, to krótki. Lepiej już zaprawkę lakierem zrobić.
  • #5 21717723
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Kup lakier do paznokci i zapałką albo wykałaczką podaj w rysy. Potem ma mokro 2000 papier I tempo albo F1 pasta
  • #6 21717741
    szeryf3
    Poziom 30  
    Myślałem też o dorobieniu lakieru w sprayu, ale nie ma garażu i obawiam się zacieków.
  • #7 21717906
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    Przy nakładaniu sprayem trzeba mieć trochę wprawy, a głębokie rysy trzeba i tak najpierw wyrównać (szpachlować). Równie dobrze możesz malować pędzlem, a niedoskonałości powłoki wypolerować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21717967
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Cześć, zależy jak głęboko z czasem pewnie będziesz chciał czy musiał pomalować.
    Ja bym wziął papier 100- 500i delikatnie wyrównał wystające włoski - zaczynasz największym aby jak najmniej uszkodzić powłokę.
    Jeżeli zostanie już tylko rowek, odtlusc benzyną duża powierzchnię.
    Zakupił bym podkład pod/ na rdzę według mnie sprawdza się super na elementach plastikowych wielokrotnie 7zyam go zamiast podkładu/primera tego najbardziej popularnego,😉.
    Przed osiągnięciem wypróbuj go na papierze. Zabezpiecz papierem duża powierzchnię żeby czarne plastiki nie były za chwilę czerwone.
    Zostaw niech długo wysycha - bąbelki powietrza zejdą. Delikatnym papierem powyżej 500 jeżeli potrzeba wyrównaj powłokę, nanies ostania warstwę. No i jak pisałeś zakup dorobiony swój kolor w lakierni w sprayu. Nałóż kolor.
    Domowa naprawa, bez szpachlowania, zawsze będzie widać - nie malowany cały element bez przejść.
  • #9 21718231
    szeryf3
    Poziom 30  
    @kakibara dziękuję za dokładny opis i podpowiedź.
    Muszę ten temat mocno przemyśleć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania mleczek koloryzujących do maskowania zarysowań na zderzaku samochodu w kolorze nadwozia, gdzie tradycyjne metody, takie jak korektor lakierniczy, są niewystarczające ze względu na dużą powierzchnię uszkodzenia. Użytkownicy omawiają skuteczność mleczek koloryzujących jako szybkiego i prostego rozwiązania do poprawy estetyki zderzaka. Wskazują na różnice w jakości dostępnych produktów, zwracając uwagę na trwałość, łatwość aplikacji oraz stopień dopasowania koloru do oryginalnego lakieru. Podkreślają, że mleczka mogą być dobrym rozwiązaniem tymczasowym lub uzupełniającym, ale nie zastąpią pełnej renowacji lakieru w przypadku głębszych uszkodzeń. Wskazane jest dokładne dobranie odcienia oraz testowanie produktu na małej powierzchni przed aplikacją na całość zarysowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA