Witajcie,
Może u Was znajdę jakieś wsparcie.
Sprawa ma się tak. Mam w domu modem kablowy, przez który dostarczany jest internet od lokalnego providera kablowego.
Kilka dni temu zaczęły się problemy. Na umowie mam łącze 1 Gb/s na 100 Mb/s. Zauważyłam wyraźne spowolnienie transferu.
Wykonałam test łącza na speedtest.pl. Jako serwer docelowy wybrałam naszego providera.
Parametry wyszły tak: Down 178 Mb/s, Up 51 Mb/s.
Telefon do kablówki. Zgłosiłam sprawę. Przynieść modem do diagnozy.
Dwaj smutni panowie wzięli modem na warsztat. Na ich łączu 1 Gb/s modem osiągał maksymalnie 640 Mb/s.
Wymiana modemu. Stary i nowy modem to ten sam model - CBC384DU1.
Przychodzę do domu. Podłączam i... to samo. No, może nie do końca.
Speedtest do providera trochę lepszy, bo 220 Mb/s, speedtest na losowy serwer nawet 480 Mb/s.
Za to ściąganie ISO Linux Mint przez torrent szło maksymalnie 800 Mb/s.
O co tu chodzi?
Jest jeszcze jedna rzecz. Gdy ściągam cokolwiek z sieci przez przeglądarkę Chrome, Edge, Firefox, Opera, to download zaczyna się od 3-4 MB/s i po kilkunastu sekundach spada nawet do 500 KB/s. Cokolwiek bym nie ściągała, tak się to zachowuje.
Aha, testy robiłam z laptopa podłączonego bezpośrednio do modemu. Bez urządzeń pośrednich.
Na trzech różnych urządzeniach (dwa laptopy i jeden komputer).
Zgłosiłam sprawę do kablówki, ale bez odzewu.
Co Waszym zdaniem może się tu dziać?
Katarzyna
Może u Was znajdę jakieś wsparcie.
Sprawa ma się tak. Mam w domu modem kablowy, przez który dostarczany jest internet od lokalnego providera kablowego.
Kilka dni temu zaczęły się problemy. Na umowie mam łącze 1 Gb/s na 100 Mb/s. Zauważyłam wyraźne spowolnienie transferu.
Wykonałam test łącza na speedtest.pl. Jako serwer docelowy wybrałam naszego providera.
Parametry wyszły tak: Down 178 Mb/s, Up 51 Mb/s.
Telefon do kablówki. Zgłosiłam sprawę. Przynieść modem do diagnozy.
Dwaj smutni panowie wzięli modem na warsztat. Na ich łączu 1 Gb/s modem osiągał maksymalnie 640 Mb/s.
Wymiana modemu. Stary i nowy modem to ten sam model - CBC384DU1.
Przychodzę do domu. Podłączam i... to samo. No, może nie do końca.
Speedtest do providera trochę lepszy, bo 220 Mb/s, speedtest na losowy serwer nawet 480 Mb/s.
Za to ściąganie ISO Linux Mint przez torrent szło maksymalnie 800 Mb/s.
O co tu chodzi?
Jest jeszcze jedna rzecz. Gdy ściągam cokolwiek z sieci przez przeglądarkę Chrome, Edge, Firefox, Opera, to download zaczyna się od 3-4 MB/s i po kilkunastu sekundach spada nawet do 500 KB/s. Cokolwiek bym nie ściągała, tak się to zachowuje.
Aha, testy robiłam z laptopa podłączonego bezpośrednio do modemu. Bez urządzeń pośrednich.
Na trzech różnych urządzeniach (dwa laptopy i jeden komputer).
Zgłosiłam sprawę do kablówki, ale bez odzewu.
Co Waszym zdaniem może się tu dziać?
Katarzyna