logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Harman Kardon AVR 138/230 - brak wyświetlania na wyświetlaczu

makcom 03 Sie 2022 19:48 1536 13
REKLAMA
  • #1 20128550
    makcom
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, może ktoś spotkał się z takim problemem. Szukam schematu, a może ktoś to już przerabiał.
    Amplituner niby działa wszystko, włącza się, ale na wyświetlaczu nie wyświetla się nic!
    Nie widać wzrokowo żadnych uszkodzeń, bez schematu ciężko coś ustalić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20128597
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Witam, spójrz na temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3843219.html
    Może sekcja sterowania i zasilania wyświetlacza w Twoim wzmacniaczu jest podobna i w takim razie zacząłbym od sprawdzenia zasilania wyświetlacza. Jeden z Kolegów w poście, który Ci wysłałem, pisze, że wyświetlacz ma swój reset zewnętrzny, więc należałoby sprawdzić, jaki stan jest na tym wejściu wyświetlacza (zakładając, że są one podobne).
  • REKLAMA
  • #3 20129758
    makcom
    Poziom 12  
    Witam
    Niestety, to jest całkiem inny schemat, to udało mi się ściągnąć.
    Mój wyświetlacz jest całkowicie ciemny. Zmierzyłem napięcie doprowadzające 44 V na pinie / mam koło 40 V/. Nie bardzo wiem, co powoduje obniżenie napięcia o 4 V. Cały czas brakuje mi schematu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20130927
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 248
    Czy masz napięcie na żarzeniu lampy wyświetlacz? są to po dwie zewnętrzne nogi wyświetlacza. Mierzone względem masy powinny pokazać podobne napięcie ok -20V . Między sobą powinno być ok 3V ( stałego lub zmiennego !!!! )
    Pomierz i napisz co masz
  • #5 20131266
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 123
    Dorian Olech napisał:
    Czy masz napięcie na żarzeniu lampy wyświetlacz? są to po dwie zewnętrzne nogi wyświetlacza. Mierzone względem masy powinny pokazać podobne napięcie ok -20V . Między sobą powinno być ok 3V ( stałego lub zmiennego !!!! )
    Pomierz i napisz co masz

Prosty test. Niech zgasi światło, poczeka kilka minut aż oczy się przyzwyczają do ciemności i sprawdzi czy widać czerwone kreski. Może po prostu mu się rozszczelnił, więc pomiary nic nie pokażą. Jak nie ma kresek, to wtedy napięcie żarzenia, które może być nawet 7V oczywiście zmiennego między skrajnymi pinami wyświetlacza. Podłączenia zazwyczaj są tylko przez rezystor/y lub bezpiecznik bezpośrednio z trafa, więc stałego tu nie ma :)
  • REKLAMA
  • #6 20131506
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 248
    Elektromonterek napisał:

Prosty test. Niech zgasi światło, poczeka kilka minut aż oczy się przyzwyczają do ciemności i sprawdzi czy widać czerwone kreski. Może po prostu mu się rozszczelnił, więc pomiary nic nie pokażą. Jak nie ma kresek, to wtedy napięcie żarzenia, które może być nawet 7V oczywiście zmiennego między skrajnymi pinami wyświetlacza. Podłączenia zazwyczaj są tylko przez rezystor/y lub bezpiecznik bezpośrednio z trafa, więc stałego tu nie ma :)

Nie za bardzo chce mi się to komentować. Czerwone kreski ?! Rezystor z trafa?! o czym ty piszesz ? Pooglądaj schemat zobacz jak to najczęściej jest robione. Do napięcia rzężenia przychodzi ujemne napięcie katody to można zmierzyć i to są fakty , a czerwone kreski to zabobony . Nie pomagasz
  • #8 20131601
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Dorian Olech napisał:

Nie za bardzo chce mi się to komentować. Czerwone kreski ?! Rezystor z trafa?! o czym ty piszesz ? Pooglądaj schemat zobacz jak to najczęściej jest robione. Do napięcia rzężenia przychodzi ujemne napięcie katody to można zmierzyć i to są fakty , a czerwone kreski to zabobony . Nie pomagasz

Ignorancie. Zgaś światło i zerknij na jakikolwiek wyświetlacz VFD czyli próżniowa lampę elektronową i jeśli nie jesteś ślepy, a najwyraźniej już od dawna tak, to zobaczysz żarzenie. Nawet w całkowicie nie przyciemnionym pomieszczeniu to widać w niektórych modelach. Wszystko zależy od szybki przyciemniającej przed wyświetlaczem, która jest stosowana w większości sprzętów, żeby nie było widać białej czy innego koloru siatki takich wyświetlaczy, co utrudnia odczyt w dużym świetle. Jak już sprawdzisz, to wróć i grzecznie przeproś.
    Schematu nie chce mi się przeklejać. Zerknij sobie jak taka lampa jest zbudowana i gdzie jest właśnie podłączane wysokie napięcie. Z żarzeniem i jego napięciem nie ma nic wspólnego. No i naucz się czytać ze zrozumieniem. Powtórzę jak dla laika: Zasilanie żarzenia idzie bezpośrednio z trafa do wyświetlacza, a szeregowo w obwodzie są rezystory zabezpieczające lub bezpieczniki. Wiesz, takie coś, żeby od razu nie sfajczyło tego żarzenia jak będzie małe przepięcie w sieci. I to właśnie pan który tu napisał może mieć uszkodzone mistrzuniu. Jak nie ogarniasz mimo to, to ci wkleję cały przebieg tego zasilania od trafa do styków wyświetlacza np z ampli onkyo.

Moderowany przez gulson:

Nawet, jak możesz mieć rację, to: 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #9 20131614
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5127
    Dorian Olech napisał:
    rzężenia
    Dorian Olech napisał:
    a czerwone kreski to zabobony . Nie pomagasz
    Rzęzisz to Ty kolego zabobonami, bo w wielu przypadkach katody wyswietlacza są zasilane poprzez rezystor ze specjalnego uzwojenia transformatora sieciowego, a żarzące się katody w ciemności są jak najbardziej widoczne.
  • #10 20131635
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Dorian Olech napisał:

Nie za bardzo chce mi się to komentować. Czerwone kreski ?

Gościu nakręcił filmik chyba specjalnie dla ciebie.
    https://m.youtube.com/watch?v=aT9lyMIPAao

Widzisz, czy lupę wysłać?
    Aż dziw bierze, że gościu mający taki staż na elektrodzie nie ogarnął tak prostej metody diagnostycznej.

makcom napisał:
    Witam
    Niestety, to jest całkiem inny schemat, to udało mi się ściągnąć.
    Mój wyświetlacz jest całkowicie ciemny. Zmierzyłem napięcie doprowadzające 44 V na pinie / mam koło 40 V/. Nie bardzo wiem, co powoduje obniżenie napięcia o 4 V. Cały czas brakuje mi schematu.

Pozdrawiam

Sprawdź tak jak pisałem w ciemności czy są czerwone kreski. Jak nie to pomiar napięcia zmiennego na skrajnych pinach.
    Schematy starszych ampów z tego co widzę są niekompletne o to co potrzeba :) Zostaje prześledzić drogę ręcznie.
  • #11 20133659
    makcom
    Poziom 12  
    Witam ponownie wszystkich,
    Bardzo dziękuję za różne sugestie, proszę, nie jest moim zamiarem, by tu był plac wymiany poglądów na poziomie bazaru.
    Nie oczekuje niczego wielkiego, jestem tu wiele lat, może nie zawsze mam czas, by pisać. Ważne jest jedno, zmierzać musimy wspólnie do rozwiązania problemu, a najlepiej jak wszyscy razem, bo ta sprawa dotyczy dziś mnie, a może jutro innego kolegi.
  • #12 20133728
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Ale sprawdzałeś, co ci chłopaki sugerowali, czy czekasz na gotowca typu: "wymień to i tamto".
    Wyświetlacz wymaga napięcia żarzenia, wysokiego napięcia potrzebnego do zaświecenia segmentów wyświetlacza, magistrali sterującej (generator znaków ma już bodajże wbudowany), sygnału zegarowego i resetu.
    Tu fragment z AVR137, ale w 138 jest podobnie.
    Amplituner Harman Kardon AVR 138/230 - brak wyświetlania na wyświetlaczu

Jeszcze jedno mi po głowie chodzi... wyświetlacz można wyłączyć z pilota przyciskiem DIM, choć po każdym ponownym załączeniu powinien świecić na full.
  • #13 20133780
    makcom
    Poziom 12  
    Witam,
    jako że mam też chwilkę na odpoczynek, jest weekend, jeszcze nie sprawdzałem. Jak pozwoli mi czas, postaram się jutro odpisać, co sprawdziłem i co ustaliłem.

Pozdrawiam
  • #14 20134247
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    juan cabrillo napisał:

Tu fragment z AVR137, ale w 138 jest podobnie.

Może wrzucisz całą serwisówkę, skoro są w niej schematy pełne?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Harman Kardon AVR 138/230, który włącza się, ale nie wyświetla nic na wyświetlaczu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie zasilania wyświetlacza oraz napięcia żarzenia. Użytkownicy podkreślają, że wyświetlacz może wymagać wysokiego napięcia do działania oraz że może być konieczne sprawdzenie stanu zasilania i sygnałów sterujących. Pojawiają się również sugestie dotyczące sprawdzenia, czy wyświetlacz nie jest po prostu wyłączony z pilota. Wskazówki dotyczące pomiarów napięcia oraz odniesienia do schematów innych modeli Harman Kardon są również obecne w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA