logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 13 – szybkie rozładowywanie baterii i grzanie aparatu po aktualizacji iOS 26

dawidivip 14 Lis 2025 16:04 960 12
  • #1 21751250
    dawidivip
    Poziom 5  
    Witam, mam iPhone 13 i od jakiegoś czasu (po aktualizacji na iOS 26) zaczęła mi się bardzo szybko rozładowywać bateria, bateria ma 89% więc jeszcze jest dużo. Zauważyłem też, że przedni aparat bardzo się grzeje, nawet gdy telefon leży nieużywany. Czy ktoś wie, co to może być?

PS. Resetowanie ustawień i tryb samolotowy nic nie dają. Proszę o pomoc
    AI: Czy w ustawieniach baterii (Ustawienia > Bateria) widać, która aplikacja lub proces zużywa najwięcej energii od czasu aktualizacji? Jeśli tak, to jaka aplikacja/proces dominuje?
    Pisze, że każda aplikacja zużywa więcej baterii niż zwykle; wydaje się, jakby system zgłupiał
    AI: Czy instalowałeś ostatnio jakieś nowe aplikacje lub aktualizacje aplikacji, albo czy telefon miał kontakt z wodą lub upadł przed pojawieniem się problemu?
    Ostatnio instalowałem aktualizacje do iOS 26 i od tego czasu ten problem występuje.
  • #2 21752028
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Nikt już nie ukrywa, że ios26 nie jest zorganizowany jak wcześniejsze projekty. Korporacja wzięła górę i znowu, pomimo zapowiedzi zeszłorocznych, 26-tka bierze... Źle zoptymalizowany model zasilania w oprogramowaniu skutkuje ogromnym deficytem energetycznym. Z realnym użytkowaniu widzimy to jako utratę parametrów baterii i mocne, czasem bardzo mocne przegrzewanie się. Z tym przegrzewaniem, niestety jest podobnie jak we wcześniejszych dystrybucjach (ios17), kiedy brak zainstalowania karty sim i e-sim, jednocześnie powodowało powstanie paradoksu: brak zainstalowanego urządzenia/funkcji uruchamiało proces wyszukiwania urządzenia o później przeszukiwania częstotliwości by takie (wirtualne, bo fizycznego nie znaleziono) zainstalować i gdzieś pozycjonować.

Nowy 26.1 podobno został zubożony o nieprawidłowo działające funkcje ale nie dostrzegam tego, choćby po wadze pakietu (w MB). Tak czy inaczej, liczymy na szybkie ogarnięcie się developera i rozwiązanie problemów. Na dzisiaj, tylko szybki upgrade do najnowszej wersji 26.1 poprawi choć odrobinę zarządzanie energią w iPhone (podobno mówimy o poprawie pracy baterii nawet 30%).

Uwaga: problem wydaje się nie dotyczyć modeli regularnych: 12, 13 i 14 i 15. 11 i 16-ki padły, podobnie jak wszystkie PRO. Całej rodziny 17-tek nie widziałem nawet na oczy.
    Jakoś do połowy października udawało się niemal bezstratnie downgrade-ować problematyczne słuchawki. Dzisiaj, ta możliwość została, okazuje się wyłączona - o czym informował VORTEX tutaj - chyba, że ktoś posiada własne klucze BLOB).
  • #3 21753118
    p_Skrzydlaty
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    iOS 26.1 lub najnowsze bety rozwiązują ten problem.
  • #4 21753249
    dawidivip
    Poziom 5  
    Niestety, aktualizacja do iOS 26.1 nic nie dała, nadal się grzeje i rozładowuje bardzo szybko. Centralnie pod notchem się grzeje do dosyć wysokiej temperatury pomimo wyłączonych wszystkich usług (WiFi, Transfer danych, AirDrop itp.)
  • #5 21753610
    p_Skrzydlaty
    Poziom 4  
    U mnie pomogło, jestem na becie cały czas. Jak na 26 grzał się i bateria leciała w oczach, to na becie 26.1 i kolejnych czas pracy wydłużył się tak o 1/3, i grzania w sumie to nie ma wcale.
  • #6 21753670
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    a dane odtwarzałeś z kopii?
  • #7 21753678
    p_Skrzydlaty
    Poziom 4  
    Nie. Nigdy tego nie robiłem.
  • #8 21753839
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    dawidivip napisał:
    Witam, mam iPhone 13 i od jakiegoś czasu (po aktualizacji na iOS 26) zaczęła mi się bardzo szybko rozładowywać bateria, bateria ma 89% więc jeszcze jest dużo. Zauważyłem też, że przedni aparat bardzo się grzeje, nawet gdy telefon leży nieużywany. Czy ktoś wie, co to może być?

PS. Resetowanie ustawień i tryb samolotowy nic nie dają. Proszę o pomoc
    AI: Czy w ustawieniach baterii (Ustawienia > Bateria) widać, która aplikacja lub proces zużywa najwięcej energii od czasu aktualizacji? Jeśli tak, to jaka aplikacja/proces dominuje?
    Pisze, że każda aplikacja zużywa więcej baterii niż zwykle; wydaje się, jakby system zgłupiał
    AI: Czy instalowałeś ostatnio jakieś nowe aplikacje lub aktualizacje aplikacji, albo czy telefon miał kontakt z wodą lub upadł przed pojawieniem się problemu?
    Ostatnio instalowałem aktualizacje do iOS 26 i od tego czasu ten problem występuje.

Piszesz że bateria ma 89% to jest sporo. U mojego syna w 13-tce bateria miała 63% a po aktualizacji tez się grzał, po tygodniu bateria spuchła i zaczęły się problemy ze stabilnością systemu. Poszedłem do serwisu apple i chciałem wymienić baterie (odpłatnie) bo bałem się ze w końcu wybuchnie/zapali się (telefon oczywiście nie używany jak wypchało wyświetlacz). Po godzinie testów, lądowań/rozladowywań technik przyszedł i powiedział ze wymienia baterie bezpłatnie. Po wymianie problemy znikły, telefon śmiga jak nowy. Może tu jest problem.
  • #9 21797391
    piomic22
    Poziom 2  
    Mam to samo (13 Pro Max) - po aktualizacji radio internetowe puszczone na głośnik BT opróżnia baterię w trzy godziny, a przed grało cały dzień, CarPlay dotychczas używałem na indukcji (szybciej jest rzucić na półkę) i było OK, teraz nawet na kablu podczas jazdy ubywa, w dodatku tak się grzeje, że co chwilę odłącza ładowanie.
  • #10 21797401
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Sprawdź stan kondycji baterii i liczbę zarejestrowanych cykli. Może tędy spróbujemy.
    Miarodajne byłyby testy obciążenia baterii - możesz wykonać to w domu :-) korzystając z wbudowanego narzędzia testowego. Upewnij się, że masz 20W zasilacz (koniecznie oryginalny), działający przewód Lightning i ok godzinkę czasu i miejmy nadzieję, że czegoś tam nie "poprawili" - działało to naprawdę dobrze.
    Jeśli tak, wprowadź telefon w tryb diagnostyczny (jeśli nie wiesz jak, użyj google). Reszta, to drobnostki.
  • #11 21797538
    piomic22
    Poziom 2  
    >>21797401 Diagnostyka na zielono, 386 cykli, 80% baterii. Nie dziwiłbym się, gdyby parametry spadały stopniowo; tu z dnia na dzień zaczęło się sypać. Radio na głośniku bt grało mi cały dzień - od dwóch tygodni rozładowuje się max w trzy godziny do 15%, podłączony do portu laptopa dalej jedzie w dół, tylko wolniej. No i nigdy mi się nie grzał, nawet w case'ie na indukcji, a teraz pierwsze, co robię, to go wyjmuję, a i tak potrafi przetrwać ładowanie po kablu, bo gorący. Ja go nie używam do dzwonienia (nie spełnia moich wymagań dla telefonu), tylko radio, bankowość i systemy gov.pl, czasem fb czy www.
  • #12 21797547
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    coś się nie zgadza - 80% sprawność powinna pojawić się przy progu 1.300 cykli. Brakujący 1000 to prawdopodobnie problem techniczny lub wyjątkowy problem eksploatacyjny. Zacząłbym od zmiany baterii - na oryginał oczywiście lub odsprzedałbym telefon, bo jest jeszcze coś wart.
  • #13 21797606
    piomic22
    Poziom 2  
    >>21797547 Tak mi wyświetla. Też mi się wydaje, że cykli powinno być więcej, bo mam go już parę lat. Jeszcze nie było 14, jak kupowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji iPhone 13 do iOS 26 użytkownicy zgłaszają szybkie rozładowywanie baterii oraz przegrzewanie się przedniego aparatu, nawet przy wyłączonych usługach i braku aktywności telefonu. Problem wynika prawdopodobnie z nieoptymalnego zarządzania energią w systemie iOS 26, co powoduje nadmierne zużycie baterii i wzrost temperatury urządzenia. Aktualizacja do iOS 26.1 u niektórych użytkowników poprawiła sytuację, jednak inni nadal doświadczają problemów. Diagnostyka baterii wskazuje na spadek jej kondycji i nieadekwatną liczbę cykli ładowania, co może sugerować uszkodzenie lub konieczność wymiany baterii. Wymiana baterii w serwisie Apple rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Dodatkowo, użytkownicy iPhone 13 Pro Max zgłaszają szybkie rozładowanie podczas korzystania z radia internetowego na głośniku Bluetooth oraz problemy z ładowaniem i przegrzewaniem podczas używania CarPlay. Zalecane jest sprawdzenie stanu baterii, liczby cykli, wykonanie testów obciążeniowych oraz ewentualna wymiana baterii na oryginalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA