Witam wszystkich.
Dostałem komputerek Mac Mini A1283. Ktoś zainstalował na nim Windowsa 10 32bit. Ja natomiast chciałbym tam mieć MacOS. Czy istnieje możliwość zainstalowania na nowo systemu Apple? Jeśli tak, czy ktoś by pomógł w początkowych krokach - tzn. skąd wziąć system, i jak włączyć jego instalację? Dodam, że do dyspozycji mam tylko Windowsa i Linuxa. Nie posiadam klawiatury Apple.
Próbowałem wejść w tryb odzyskiwania - Ctrl+R, ale nie działa Tzn. pojawi się na chwilkę biały obraz, po czym zaczyna startować Windows.
Tylko to stara powiedział bym prehistoryczna jednostka
I jak wrócisz do MacOS to już tam wiele nie zrobisz a wiele programów stron nie bedzie działać.
I dlatego ktoś zainstalował tam windowsa .... bo jaki ten paskudny windows jest taki jest ale kompatybilność wsteczna jest ciut lepsza....
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. W takim razie zostanę przy Windows. Ale w związku z tym mam pytania - czy mogę tam wrzucić Windows 64bit? I czy do instalacji wystarczy zwykły bootowalny pendrive? Bo z tego co się orientuję nie ma tu BIOS'u do którego można wejść. Nie wiem też, czy jest jakieś menu wyboru bootowania? W sumie to chętnie bym postawił Linuxa.
A w ogóle ma to sens tego użytkowanie ?
No absolutnie nie
Za 2-3 stówki można kupić komp o 10 lat młodszy
Na tym komp użytkowanie czegokolwiek to będzie nieporozumienie
A inst na tym windowsa to fikołki.
Wydać pieniążki jest bardzo łatwo Ale sprzęcik dostałem za darmo, więc coś próbuję.
Ma służyć wyłącznie jako stacja do oglądania filmów lub przeglądania internetu. Obecnie oglądam na Kiano SlimStick 2.0 z Atomem i 2GB RAM-u, więc wyobraź sobie, jak to wygląda Przejście na kostkę Appla będzie ogromnym skokiem.
to trzeba szukać jak tam zainstalować Windowsa na pewno jest potrzebny jest specjalny bootloader
Zapytaj AI ?
@ElektrodaBot Jak zainstalować windowsa ma Mac Mini z Core2Duo
to trzeba szukać jak tam zainstalować Windowsa na pewno jest potrzebny jest specjalny bootloader
Zapytaj AI ?
@ElektrodaBot Jak zainstalować windowsa ma Mac Mini z Core2Duo
Bezpośrednia odpowiedź
- Tak – na Mac mini A1283 (Core 2 Duo, 2009) możesz zainstalować Windows 64‑bit. CPU jest 64‑bitowy, a ten rocznik ma 64‑bitowe EFI. - „Specjalny bootloader” nie jest wymagany. W większości przypadków wystarczy poprawnie przygotowany pendrive UEFI-GPT i wbudowany Menedżer uruchamiania Apple. - Menu wyboru startu wywołujesz, trzymając klawisz Option/Alt od razu po włączeniu komputera (na zwykłej klawiaturze PC – lewy Alt). - Jeśli pendrive nie chce się bootować, plan B to instalacja z płyty DVD (najlepiej DVD‑DL) lub użycie rEFInd jako pomocniczego menedżera startu. - Uwaga na daty: od 14 października 2025 Windows 10 Home/Pro nie dostaje już darmowych aktualizacji bezpieczeństwa. Jeśli wybierzesz Win10, rozważ płatne ESU lub użyj systemu Linux do codziennej przeglądarki/filmów.
Szczegółowa procedura (sprawdzone na A1283/Macmini3,1)
1) Co sprawdzić zanim zaczniesz - RAM i dysk: komfort zaczyna się od 4–8 GB RAM i SSD SATA (nawet tani 120–240 GB robi ogromną różnicę). - W Windows (masz teraz 32‑bit): Win+R → msinfo32 → „Typ systemu” powinien pokazać „komputer z procesorem x64” – to potwierdzi w 10 sekundach, że 64‑bit zadziała. - Klawiatura/mysz USB podłączone bezpośrednio do Maca (bez huba).
2) Przygotowanie instalatora Windows 10/11 64‑bit na pendrive (rekomendacja: Win10 22H2 x64) - Na drugim PC z Windows użyj Rufus: - Obraz ISO: Windows 10 x64 (legalnie pobrany). - Schemat partycjonowania: GPT. - System docelowy: UEFI (bez CSM). - System plików: NTFS. Rufus automatycznie doda moduł UEFI:NTFS, aby EFI Apple mogło wystartować instalator mimo NTFS. - Po nagraniu możesz dograć na ten sam pendrive folder „BootCamp” ze sterownikami (patrz krok 5). - Alternatywa, jeśli masz sprawny napęd: wypal ISO na DVD‑DL. Starsze Maki bardzo pewnie startują z optyka (klawisz C podczas startu).
3) Start z instalatora - Włóż pendrive do portu USB 2.0 w Macu, włącz Maca i trzymaj Option/Alt. - Wybierz ikonę „EFI Boot”. Jeśli jej nie ma: - Spróbuj innego portu USB, przeformatuj pendrive jak wyżej albo przygotuj FAT32 (Rufus ma opcję dzielenia install.wim). - Plan B: instalacja z DVD albo użycie rEFInd (uruchamiany z USB/DVD jako pośrednik).
4) Partycjonowanie dysku pod UEFI - Instalator Windows → Instalacja niestandardowa. - Gdy zobaczysz listę partycji, najprościej usuń wszystkie i wskaż „Nieprzydzielone miejsce” → Dalej. Instalator sam utworzy EFI, MSR i partycję systemową w GPT. - Jeśli widzisz komunikat, że „Windows nie może być zainstalowany na tym dysku (MBR)”, naciśnij Shift+F10 → diskpart: - list disk - select disk 0 (upewnij się, że to właściwy) - clean - convert gpt - exit Wróć do instalatora i wybierz nieprzydzielone miejsce.
5) Sterowniki po pierwszym starcie (krytyczne dla dźwięku/Wi‑Fi) - Najwygodniej: Brigadier (narzędzie dla Windows), które pobiera oficjalny „Boot Camp Support Software” z serwerów Apple. Uruchom je w Windows i wskaż model zbliżony do Twojego (np. Macmini4,1 lub Macmini5,1), żeby dostać paczkę Boot Camp 5.1.5xxx. Jeśli odmówi instalacji „bo nieobsługiwany”, uruchom Setup.exe w trybie zgodności z Windows 7 i jako Administrator. - Alternatywa: Boot Camp 4.x dla Windows 7 x64 – często najlepiej działa na 2009 r. (instalacja również w trybie zgodności). Po nim ewentualnie doinstaluj nowsze sterowniki ręcznie. - Grafika: GeForce 9400M – zainstaluj ostatni sterownik dla tej serii (gałąź 342.xx). Włącza DXVA/H.264, co bardzo pomaga w wideo. - Po sterownikach zrób pełny restart.
6) Używanie i wybór systemu - Zmiana dysku startowego: przytrzymaj Option/Alt po włączeniu. Boot Camp Control Panel w Windows raczej nie zainstaluje się w pełni na tak starym modelu – polegaj na Option. - Przeglądarka/filmy: aby YouTube/streaming nie dusił CPU, wymuś H.264 (wtyczki typu „h264ify”) i użyj odtwarzacza z akceleracją (MPC‑HC/BE + LAV Filters albo mpv). Na tym GPU 1080p H.264 zwykle jest realne; 4K/VP9/AV1 – nie.
7) Co jeśli pendrive dalej nie startuje - DVD: Windows 8.1/10 x64 z DVD‑DL startuje prawie zawsze. - rEFInd: tymczasowo uruchomiony z USB lub z EFI dysku może „zobaczyć” instalator Windows i przekazać do niego start. Przydaje się, gdy Startup Manager Apple nie pokazuje nośnika. - Tryb BIOS/CSM: na tych rocznikach BIOS‑boot z USB bywa blokowany; jeśli koniecznie chcesz BIOS‑install, rób to z płyty.
8) Bezpieczeństwo i sens w 2025 - 25/11/2025 Windows 10 jest już po darmowym wsparciu. Do przeglądania internetu rozważ: - Windows 10 + płatne ESU i ostrożność (użytkownik ograniczony, aktualna przeglądarka, uBlock, brak nieznanych dodatków). - Albo Linux do codziennego użytku, a Windows trzymać tylko do rzeczy „specyficznych”.
9) Jeśli jednak Linux (często lżejszy i bezpieczniejszy na tym sprzęcie) - Dystrybucje: Linux Mint XFCE, Xubuntu, Debian XFCE. Start z USB (Option/Alt → EFI Boot). - Sterowniki grafiki: oficjalny sterownik NVIDIA 340.xx nie jest już utrzymywany; użyjesz nouveau. Do filmów najlepiej mpv z ustawieniami oszczędnymi; do WWW wymuś H.264. - Instalacja obok Windows: GPT, jedna mała EFI (już będzie), ext4 dla Linuxa, NTFS dla danych wspólnych.
Najczęstsze pytania/pułapki
- Czy da się zaktualizować 32‑bit Win10 do 64‑bit „bez formatowania”? Nie – konieczna jest czysta instalacja. - Nie widzę menu boot mimo trzymania Alt: użyj innej klawiatury przewodowej USB (bez huba), wciskaj Alt natychmiast po naciśnięciu zasilania i trzymaj do pojawienia się ikon. - Brak dźwięku po instalacji: doinstaluj pakiet Boot Camp (Cirrus/Realtek) – po tym zwykle wraca audio na wyjściu jack. - Wi‑Fi nie działa: zainstaluj Broadcom z paczki Boot Camp; czasem pomaga ręczne wskazanie katalogu „Broadcom” w Menedżerze urządzeń.
Dalsze kroki – daj znać - Potwierdź proszę: dokładny model (About This Mac / etykieta na spodzie), ilość RAM i czy masz sprawny napęd DVD. Na tej podstawie podam precyzyjne linki do właściwej paczki Boot Camp i – jeśli trzeba – konkretną wersję sterownika NVIDIA. Jeśli wolisz Linuxa, podpowiem gotowy obraz i ustawienia pod wideo.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Darowałem sobie jednak instalkę Windowsa. No i niestety zrobiłem co następuje - chciałem wgrać na czysto MacOS jaki jest dostępny na ten komputer. Wszedłem więc przez Command+R w opcje odzyskiwania, kliknąłem na ustawienia dysku w celu sformatowania i usunięcia partycji z Windowsem. Niestety nie dało się usunąć tej partycji. Wyjąłem więc dysk, podpiąłem pod inny komputer, sformatowałem go w exFAT, włożyłem ponownie do Maca Mini - no i tutaj pojawił się problem - nie da się uruchomić opcji odzyskiwania i instalacji z internetu. Próbowałem przez Alt zaraz po włączeniu komputera, a także kombinacjami klawiszy Command (znaczek Win)+R, Ctrl+R, Command+Ctrl+R - nic nie działa. Pojawia się tylko komunikat "No bootable devices. Insert boot disk and press any key".
Działa tylko Alt+R, gdzie da się jedynie wybrać sieć WiFi, wpisać jej hasło, i nic ponadto.
Czy da się teraz zainstalować system na tym komputerze bez dostępu do innego Maca?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, znam ten link, jednak jak napisałem na końcu poprzedniego postu - nie mam dostępu do innego Mac'a I dziękuję oraz także życzę Wesołych Świąt
więc wyślij pendrive (min 64GB) to zrobię i odeślę Alternatywnie, zawsze można podejść do jakiegokolwiek autoryzowanego Apple i poprosić o pomoc. W Apple mają obowiązek pomóc.
Bardzo dziękuję za propozycję i doceniam Serwisu Apple nawet nie biorę pod uwagę - cena mogłaby mnie powalić. Zresztą, nie chcę nic dokładać do tego sprzętu - za darmo dostałem, jeśli nic się nie uda bez jakichkolwiek kosztów, trudno. Sam zawaliłem. Chociaż jako dziwi mnie fakt, że - bądź co bądź - format dysku to tak, jakbym kupił nowy i chciał wymienić w tym komputerku. Apple nie pozawala na takie "modyfikacje", skoro brak jest opcji odzyskiwania i instalacji świeżego systemu z internetu?
a1283 to może być marzec 2009. Nie jestem pewien ale opcje internetowe to chyba dopiero 2010-2011. Potrzebny numer EMC i serial by się upewnić. Czy twoja obudowa ma slot DVD?
Tak, ma wejście DVD. Na spodzie przy modelu jest rok: "2008 Apple Inc".
Przed formatem dysku gdy wszedłem w odzyskiwanie miałem dostępną opcję instalacji na nowo systemu z internetu - i zrobiłbym to bez formatu gdyby nie fakt, że nie dało się tej zakichanej partycji z Win usunąć
Wydaje mi się, nawet z pewnym "jestem pewien", że powinno Ci się to udać.
Postaraj się raz jeszcze wejść do trybu odzyskiwania: (Intel) wyłącz komputer, włącz ponownie i natychmiast przytrzymaj klawisze Command (⌘) + R lub Option + Command + R lub windows + R jeśli masz podłączoną klawiaturę windowsową, trzymając, aż zobaczysz logo Apple lub globus, co pozwoli na ponowną instalację systemu lub naprawę. Nie instaluj tylko wybierz narzędzia dyskowe. Po usunięciu partycji / dysku startowego, musisz zrestartować i użyć trybu odzyskiwania, może być z internetu. To musi działać. Może masz problem z klawiaturą... sobie myślę.
Próbowałem różnymi sposobami, nawet podpiąłem bootowalny pendrive z Win w nadziei, że może wykryje chociaż tego pendriva i coś będzie się dało zrobić. Ale po podpięciu pendriva to już nawet uruchomienie z Alt nie działa, tylko zamiast komunikatu "No bootable..." mam czarny ekran z migającym białym kursorem.
Na ekranie nie mam żadnego logo, a jedynie biały obraz do momentu "No bootable...", wtedy jest czarny Klawiatura podpięta jest przewodem dla pewności.
Ale nie ma tego złego, bo...udało mi się bez żadnych problemów zainstalować Linuxa Ze zwykłego bootowalnego pendrive'a zrobionego pod Windowsem. Teraz po zainstalowaniu Linuxa po wciśnięciu Alt przy uruchamianiu komputera mam do wyboru podobnie jak przy MacOS albo zainstalowany system, albo pendrive jeśli jakiś włożę i oczywiście opcję podłączenia do sieci.
Oczywiście pozostałe skróty w celu włączenia odzyskiwania MacOS'a nadal nie działają.
Ważne, że komputerek działa, ale gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły z opcją odzyskiwania - jak najbardziej jestem nadal otwarty
Linux zainstalowany w wersji 64bit, i śmiga aż miło. Windowsa 64bit oczywiście zainstalować się nie dało, tylko 32bit. A skoro jest Linux, który działa o niebo lepiej od MacOS i Windows, MacOS już niepotrzebny
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy Mac mini A1283 z procesorem Core 2 Duo, na którym wcześniej zainstalowano Windows 10 32-bit, a następnie próbowano przywrócić macOS. Pojawiły się porady dotyczące pobrania instalatora macOS, utworzenia bootowalnego pendrive’a bez użycia innego Maca oraz użycia trybu odzyskiwania i klawiszy Command+R, Option+Command+R lub Alt przy starcie. Wskazano też, że sprzęt jest bardzo stary i ma ograniczoną użyteczność z nowszymi systemami. Po sformatowaniu dysku i usunięciu partycji Windows komputer przestał uruchamiać odzyskiwanie macOS z internetu, wyświetlając komunikat o braku bootowalnych urządzeń; działało jedynie wejście do wyboru sieci Wi‑Fi. Ostatecznie udało się zainstalować Linuxa z bootowalnego pendrive’a przygotowanego pod Windows, a po instalacji działał wybór systemu przez Alt. Ustalono też, że Windows 64-bit nie dał się zainstalować, natomiast Linux 64-bit działa poprawnie i zastąpił potrzebę instalacji macOS. Wygenerowane przez model językowy.