logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SRI3015/11 – zmywarka nie pobiera wody, działa po odgięciu cięgiełka hydrostatu

bibcyc 15 Lis 2025 14:23 198 6
REKLAMA
  • #1 21752059
    bibcyc
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Cześć!
    Mam starą zmywarkę Bosch SRI3015/11. Przestała pobierać wodę. Po włączeniu wypompowuje resztki; następnie program staje. Rozebrałem ją, przeczyściłem płaszcz wodny i zauważyłem, że zaczyna pobierać wodę i normalnie dokańczać cykl, gdy na chwilę odegnę niebieskie cięgło od hydrostatu. Wyszukiwanie doprowadziło mnie jedynie do rozwiązania polegającego na wymianie elektrozaworu po prawej stronie, pod płaszczem wodnym, którego w moim modelu nie posiadam.
    Pomożecie?

Widok wnętrza zmywarki BOSH SRI3015/11 z widocznym płaszczem wodnym i układem hydrostatu
  • REKLAMA
  • #2 21752091
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Pomożemy! :)
    Niestety ale uszkodziła się komora powietrzna hydrostatu. Jest nieszczelna. Czasem pomaga umycie i odkamienianie. Nowa część może być już trudna do zdobycia i raczej nie będzie tania
  • REKLAMA
  • #3 21752159
    bibcyc
    Poziom 3  
    Dzięki, kolego!
    Czyli teoretycznie, jeśli kupię za 50 zł tę część, to jest szansa, że staruszek zacznie działać? 😀
    Przezroczysty plastikowy mechanizm z kolorowymi elementami na tekturowym tle
  • REKLAMA
  • #4 21752181
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Hej, jak byłem serwisantem to na wszystkie podobne okoliczności wymiana tego podzespołu przynosiła sukces. Mam nadzieję że i tak będzie u Ciebie. Pytanie, czy owa część jest fabrycznie nowa czy badziew z demontażu?
  • REKLAMA
  • #5 21752225
    bibcyc
    Poziom 3  
    Badziew z demontażu. Zaryzykuję i dam znać, czy pomogło ;)
  • Pomocny post
    #6 21752258
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Trzymam kciuki, pozdrawiam serdecznie! :)
  • #7 21767441
    bibcyc
    Poziom 3  
    Udało się, hula aż miło! Jeszcze raz dziękuję za pomoc, dobry człowieku.

Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SRI3015/11 przestała pobierać wodę, a po włączeniu program zatrzymuje się po wypompowaniu resztek. Problemem okazała się nieszczelna komora powietrzna hydrostatu, której odgięcie cięgiełka chwilowo przywracało prawidłowe działanie urządzenia. W modelu tym brak elektrozaworu, co wykluczało jego wymianę jako rozwiązanie. Po zakupie i wymianie uszkodzonej części hydrostatu (nawet używanej z demontażu) zmywarka zaczęła działać poprawnie i kończyć cykl. Zalecane jest czyszczenie i odkamienianie komory powietrznej hydrostatu, jednak wymiana uszkodzonego elementu jest skutecznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA