logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Novitus Next Online – jak uruchomić wydruk paragonów po wyrejestrowaniu kasy?

Bartłomiej123 15 Lis 2025 14:50 738 5
REKLAMA
  • #1 21752082
    Bartłomiej123
    Poziom 3  
    Proszę o pomoc. Mam kasę fiskalną Novitus Next Online. Ona jest już wyrejestrowana i chciałbym ją używać szkoleniowo, tylko nabijać paragony, ale nie da się ich wydrukować, bo cały czas pisze, że wystąpił błąd podczas wydruku paragonu na drukarce. Paragon został zapisany do bazy i będzie mógł być poniżej wydrukowany z listy paragonów; może go też teraz poprawić i sprawdzić ponownie, zapisać. Powód pierwszy: jest błąd podczas wydruku na drukarce; po drugie: błąd komunikacji z drukarką — tryb tylko do odczytu. Podobno da się to zrobić, żeby działało, albo w serwisie, tak słyszałem. Tak mi powiedział czat GPT, że w 99% da się to zrobić i to kosztuje około 250 zł, bo chciałbym używać kasy szkoleniowo dla pracowników. Bardzo bym był wdzięczny za pomoc.

Błąd drukowania paragonu na kasie fiskalnej Novitus Next Online
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21752095
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Bartłomiej123 napisał:
    ona jest już wyrejestrowana

Bartłomiej123 napisał:
    tryb tylko odczyt

W takiej kasie nie ma możliwości drukowania paragonów. Jedyna możliwość to po wymianie pamięci fiskalnej przez Producenta czyli Comp.
    Bartłomiej123 napisał:
    da się to zrobić i to kosztuje około 250 zł

Wymiana pamięci fiskalnej to znacznie wyższy koszt niż 250 zł.
    Bartłomiej123 napisał:
    tak mi powiedział czat GPT że w 99% da się to zrobić

GPT konfabuluje. Kłamie w żywe oczy.
  • REKLAMA
  • #3 21752101
    Bartłomiej123
    Poziom 3  
    Dobrze, dziękuję za odpowiedź, ale nie da się też niczego wydrukować, ani starych, ani raportów, nic. A jak mam kasjera normalnie, to nabijam paragony, tylko nie da się ich wydrukować, to nie wiem, czy da się coś z tym zrobić

Dodano po 15 [minuty]:

Ale to też się nie da jakoś podłączyć z zewnątrz jakieś drukarki, żeby ona tylko drukowała, a na tej gazie się wybijało?

Dodano po 21 [minuty]:

Ale to też się nie da jakoś podłączyć z zewnątrz jakieś drukarki, żeby ona tylko drukowała, a na tej gazie się wybijało?
  • REKLAMA
  • #4 21752154
    DiZMar
    Poziom 43  
    Bartłomiej123 napisał:
    ale nie da się też niczego wydrukować ani starych ani raportów nic

Raporty okresowe oraz rozliczeniowe z pamięci fiskalnej powinno dać się drukować i nic więcej. Jeżeli "krzyczy", że
    Bartłomiej123 napisał:
    jest błąd podczas wydruku na drukarce,

to możliwa usterka drukarki lub celowo zrobiona usterka po odczycie np. wstawiona uszkodzona drukarka w miejsce oryginalnej.
    Bartłomiej123 napisał:
    też się nie da jakoś podłączyć z zewnątrz jakieś drukarki

Nie ma takiej możliwości w kasach. Warto skontaktować się z serwisem Comp a najlepiej z tym który jest wpisany do książki tej kasy. Zdiagnozuje problem i ewentualnie naprawi. Tylko co Ci da drukowanie raportów historycznych?
    Bartłomiej123 napisał:
    na tej gazie się wybijało?

Na jakiej gazie? Nie wiem o co chodzi z tą gazą.
    Bartłomiej123 napisał:
    chciałbym używać kasę szkoleniowo dla pracowników.

Nie ma takiej możliwości bez wymiany pamięci fiskalnej co jest nieopłacalne. Ale możesz zapytać serwis ile to kosztuje. Myślę, że znacznie ponad 500 zł. Ja nie serwisuję Nowitusa więc nie znam szczegółowych cen pamięci fiskalnych.
  • REKLAMA
  • #5 21752185
    Bartłomiej123
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź. Miało być, że na kasie, a nie na gazie — źle mi się napisało.

Dodano po 22 [minuty]:

A to też chyba pisze że drukarka jest w trybie tylko od a kasa nie bo normalnie da się wejść w menu sprzedawania i wystawiania paragonu
  • #6 21752237
    DiZMar
    Poziom 43  
    Bartłomiej123 napisał:
    drukarka jest w trybie tylko od a kasa nie bo normalnie da się wejść w menu sprzedawania i wystawiania paragonu

Nie ma takiego podziału. Drukarka jest tylko mechanizmem drukującym. Kasa jest zamknięta do sprzedaży.
    W Tryb odczyt nie ma możliwości wystawiania i drukowania paragonów. Wszystko na ten temat.
REKLAMA