logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie słuchawki przewodowe wokółuszne z dobrym basem i wysoką jakością dźwięku?

lufa9999 15 Lis 2025 22:10 774 19
REKLAMA
  • #1 21752562
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Witam.
    Potrzebuję kupić słuchawki. Muszą być na kablu, muszą zasłaniać całe uszy i muszą mieć dobre, porządne brzmienie. Basy itd. Może mi ktoś polecić konkretny model? Mogą być drogie. Wiadomo że takie słuchawki jakie bym chciał nie bedą tanie, to zrozumiałe ..
  • REKLAMA
  • #2 21752588
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3808
    Tanie drogie.... Dla jednych 50zl na słuchawki to dużo, dal innych 5000zł to nadal akceptowalny budżet. Poza tym brzmienie to kwestia bardzo subiektywna. Podejdź do najbliższego sklepu z możliwością odsłuchu i sprawdź kilka modeli, a potem opisz czego w którym Tobie brakuje. Na tej podstawie będzie można cokolwiek doradzić. Warto też wskazać, do czego mają służyć te słuchawki? Muzyka, audiobooki czy może do grania? Jak widać temat rzeka, szczególnie bez konkretów. Na początek zerknij na przykład tu żeby zorientować się co i jak: https://audiofanatyk.pl/polecane-sluchawki-wokoluszne-przewodowe. A jak nie boisz się budżetówek, to zacznij od dobrze znanych i łatwo dostępnych Superluxów: https://audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd669
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21754750
    janekb74
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    No i czy konstrukcja słuchawek ma być otwarta czy zamknięta? To kwestia osobistych preferencji i środowiska, w jakim słuchawki będą używane, więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która konstrukcja jest lepsza.
  • #4 21755571
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Tak jak przedmówcy temat rzeka. Czy dobre to się może dopiero okazać po tym czego potrzebujesz i po tym o czym się dowiesz czego w ogóle możesz chcieć potrzebować.
    1. Jakość dźwięku ze słuchawek to połowa sukcesu. Druga ważna połowa to źródło dźwięku, Youtube, Mp3 i ortodoksyjnie Spotify nie da Ci dobrej jakości dźwięku jeżeli już mamy mówić o naprawdę dobrej jakości dźwięku, a mówisz, że chcesz dobre słuchawki.
    2. Czego będziesz słuchał i z czego? Do gier? do muzyki, do jakiej muzyki, z czego będzie odtwarzana i do czego będzie kabel podpięty?
    Bo jeżeli do telefonu po raz kolejny zapomnij o jakości dźwięku nawet z dobrej jakości MP3. Sam przetwornik telefonu jest kiepski z reguły, więc jeżeli chcesz ominąć bluetooth do słuchania muzyki to będzie trzeba dokupić wzmacniacz słuchawkowym, który zagra lepiej niż wbudowany w telefonie. Różnica dźwięku z kabla na telefonie na BT jest duża w moim przypadku po BT na kodeku LDAC.
    3. Kwestia jaki ten bas duży ma być? Sam nigdy nie chciałem mocnego basu ( szukałem czegoś innego ) ale na moich słuchawkach jest mocny i na korektorze dźwięku mam go obniżonego, więc to kolejne subiektywne odczucie.
    4. Ile chcesz wydać? Dla mnie dużo na słuchawki to jest powyżej 1000zł a dla kogoś innego 300 abo 5000.
    5. Czy tylko kabel? Mogą być przecież słuchawki z BT i po kablu, Ja tak mam w swoich.
    6. Jak masz możliwość to już proponowany odsłuch. Gdybym się sugerował opiniami marką itp kupiłbym Sony wh-1000xm4 o bym żałował.
    Więc trzeba znać więcej szczegółów od Ciebie.

Co wybrałem:
    Kryterium: jak najbardziej detaliczny dokładny dźwięk, bajery nie potrzebne ( typu ANC, dotykowe przyciski ) obsługują kodek LDAC lub Aptx, weście słuchawkowe, budżet koło 1000.
    Wybrałem: Audio-Technica ATH m50xbt2, do szybkiego ruchu jak praca w ogródku niewygodne bo zlatują, ale grają wręcz genialnie.
    Ale nie grają genialnie tylko dzięki sobie lecz również dzięki kodekowi LDAC i źródle dźwięku Tidal.

Wcześniej miałem JBL BT700 i wydawały mi się bardzo spoko, a teraz to widzę w sumie słyszę wielką przepaść między nimi.
  • REKLAMA
  • #5 21770460
    Mice
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Ja bym wybrał się do jakiegoś większego sklepu ze słuchawkami i przesłuchał kilka modeli. Kiedyś tak zrobiłem i śmiem stwierdzić że cena nie równa się jakość….
  • REKLAMA
  • #6 21779624
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jedź na odsłuch. Ja 3 lata temu szukałem dla siebie nowych słuchawek z budżetem do 1000zł ( z plusem jak będzie warto) i celowałem w Technicsa , a skończyłem z Ultrasone model Isar Odsłuch zweryfikował mi wszystko, jestem zadowolony bo maja naprawdę uniwersalne brzmienie, szeroką scenę i przestrzeń ( bas tez jest spoko), wydałem 850 zł - celowo słuchałem bez pytania o cenę, aby się nie sugerować. Zaufałem sprzedawcy z mp3 store i się nie zawiodłem - koleś handluje tylko słuchawkami.

Z nowych to najbardziej basującą ostatnio słuchałem Audiotechnikę serii m50... ale mają wybitnie V'kową ch-kę - zero środka, wokale tępe, piaszczysta i ostra góra.
    Jeśli zależy Ci na mocnym basie i sensownym brzmieniu ( ale nie audiofilskim) warto zainteresować się DJ'ską serią od AKG.
    Ja miałem blisko 10lat k518 i nawet nowe Sony serii 1000 nie mogły im podskoczyć jeśli chodzi o zejście i dynamikę. Słucham wszystkiego od Dubstempu, przez Rap, na muzyce poważnej kończąc. Napradę czułem radość ze słuchania na nich, nie męczyły.

Jak potrzebujesz "masować mózg" basem szukaj AKG K550 lub K551 - oba już nie produkowane ,ale w okolicy 4-5 stówek kupisz używki w stanie gabinetowym lub nie trafione prezenty, które wiszą latami na olx.

Pozdrawiam.
  • #7 21779646
    Mobali
    Poziom 43  
    nitros66 napisał:
    ....Audiotechnikę serii m50..
    Dla mnie te słuchawki są także nie do przyjęcia. Nie da się słuchać, tak są przebasowane i "dudniące", z tragiczną średnicą (a właściwie jej brakiem!). Do tego szczególnie męcząca, "sztuczna" i "plastikowa" podbita góra, której nie da się skorygować.
    nitros66 napisał:
    ...szukaj AKG K550 lub K551
    To zdecydowanie lepsza propozycja. No i czasem da się je znaleźć naprawdę w bardzo atrakcyjnej cenie na portalach ogłoszeniowych. Szczególnie polecam starsze AKG K550 z pierwszych serii produkcyjnych, które mają bardziej naturalny bas i znacznie lepszą scenę od wersji późniejszych. Jak dla mnie, przewagą tej propozycji jest także to, że słuchawki AKG są duże, solidne i (jak dla mnie) znacznie wygodniejsze od wskazanych Audi-Technica.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21779704
    Mobali
    Poziom 43  
    SP5IT napisał:
    Mam 3 pary
    I to pewnie nie od wczoraj, a one wciąż działają i nie rozsypują się w rękach? Czyli takie jakby trochę niedzisiejsze ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21779750
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    Długo już je mam. Tłukły sie po delegacjach, w domu, na działce do radia.
    Nausznice wymieniałem na sheepskin we wszystkich a w jednej parze zaczął pękać przewód, to wymieniłem.
    Za to cały czas graja jak dla mnie perfekcyjnie.
    M
  • #11 21780724
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Do czego macie podpięte te słuchawki ( telefon, wzmacniacz słuchawkowy, wzmacniacz stereo ) i z czego odtwarzacie muzykę? CD, WInyl, platforam streamingowa?
  • #12 21780834
    Mobali
    Poziom 43  
    U mnie standard - wieża (odtwarzacz CD) lub gramofon i wzmacniacz słuchawkowy. A w terenie jakieś przenośne grajki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21780840
    Mice
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Idź Pan do marketu i ogarnij sprawę 🙃
  • #14 21780852
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    gadek80 napisał:
    Do czego macie podpięte te słuchawki ( telefon, wzmacniacz słuchawkowy, wzmacniacz stereo ) i z czego odtwarzacie muzykę? CD, WInyl, platforam streamingowa?

Do IC-7610 jedna para, druga do SMSL M2 w trybie ASIO i PC (FLACe z Foobara-a) a trzecia to różnie.
    M
  • #15 21792462
    skinix427
    Poziom 2  
    Moja rada jest taka: najlepiej sprawdź, czy ktoś ze znajomych ma jakieś słuchawki, które możesz spokojnie posłuchać na twoich ulubionych utworach (najlepiej w dobrej jakości), a jak nie, to zostaje tylko sklep, choć w sklepie często jest dość głośno albo akurat słuchawki nie działają (mam na myśli markety).
  • #16 21792470
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Polecam GRADO. Klasyka z USA, jeszcze nie kupiona przez chinoli - od 500 zł w górę. Sam zamówiłem, jak się dowiedziałem o tej firmie.

Czarne słuchawki nauszne Grado SR60 z serii Prestige na białym tle
    @gadek80 Z magnetofonu szpulowego Technics 1500
  • #17 21795651
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    A co sądzicie o słuchawkach Austrian Audio Hi-X60? Mają swoją cenę. Warte są tej ceny?
  • #19 21795692
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    >>21795678 Jeżeli nie wpadło to w żółte rączki (i inne) to muszą pokazać te hale produkcyjne gdzie produkuje się te niesamowite przetworniki i resztę. Chińczyk robi to co zamówisz i musisz zapłacić a czy sprzedasz to twój problem.
  • #20 21795712
    Mobali
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    ....też jeszcze nie wpadło w chińskie żółte rączęta.
    Te najlepsze firmy także produkują w Chinach. Tam też da się zrobić wybitny sprzęt za pomocą tych samych "rączek". Ale jak wszędzie, także i tam obowiązuje zasada, że jest albo maksymalnie tanio, albo maksymalnie dobrze. Czyli jak dobrze zapłacisz, to naprawdę będziesz pan zadowolony ;-)
    modziul napisał:
    ...to muszą pokazać te hale produkcyjne gdzie produkuje się te niesamowite przetworniki i resztę
    W owych wybitnych (niegdyś) firmach zostały już tylko zarządy i działy marketingu - jeśli także ich jeszcze nie "wyoutsurcingowano", na przykład do Indii. A te supernowoczesne hale produkcyjne to można sobie pooglądać jak najbardziej, między innymi wokół ShenZhen ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru przewodowych słuchawek wokółusznych o dobrej jakości dźwięku i mocnym basie. Podkreślono, że brzmienie jest subiektywne i warto osobiście przetestować różne modele w sklepie, zwracając uwagę na konstrukcję (otwarta vs zamknięta) oraz źródło dźwięku, które znacząco wpływa na jakość odsłuchu. Wskazano, że do uzyskania wysokiej jakości dźwięku z kabla często potrzebny jest wzmacniacz słuchawkowy, zwłaszcza przy podłączaniu do smartfona. Polecano modele takie jak Superlux HD669 jako budżetową opcję, a także Technics, Ultrasone Isar, Audiotechnica M50, AKG K518 i K550, które oferują różne profile brzmieniowe z naciskiem na bas i dynamikę. Wspomniano także o marce GRADO jako klasyce z USA. Dyskutowano o jakości wykonania i trwałości starszych modeli AKG oraz o produkcji sprzętu w Chinach, podkreślając, że wysoka jakość zależy od kosztów produkcji i kontroli jakości. Austrian Audio Hi-X60 zostały wymienione jako droższa alternatywa, porównywana do AKG. Zalecano odsłuch na własnych materiałach muzycznych i w odpowiednich warunkach, aby dobrać słuchawki najlepiej odpowiadające indywidualnym preferencjom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA