logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-T510W – czarny tusz pojawia się zamiast żółtego po dłuższym postoju

bik128 16 Lis 2025 16:28 249 3
REKLAMA
  • #1 21753233
    bik128
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam problem z drukarką Brother DCP-T510W. Po tym, jak drukarka stoi kilka/kilkanaście dni, nie drukuje się żółty kolor (lub drukuje go za mało, co widać na kolorowych wydrukach).
    Na wydruku testowym zamiast żółtego jest kolor czarny (wszystkie paski kontrolne widoczne). Pomaga kilkukrotne uruchomienie czyszczenia w trybie najintensywniejszym dla koloru.
    Zasobniki w tym modelu są na tusz wlewany. Kupiłem już dość dawno zamiennik żółtego (ale, tak jak pisałem, czyszczenie pomaga).

Ułożenie pojemników na tusz to M / C / Y / BK. Czy jest możliwe, żeby czarny kolor gdzieś tam przenikał do tego żółtego?

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

AI: Czy problem z drukowaniem żółtego koloru pojawił się dopiero po zastosowaniu zamiennika tuszu, czy występował również na oryginalnym żółtym tuszu?
    Przed i po zastosowaniu zamiennika kolor wydruków był w porządku (a teraz po czyszczeniu też jest jak najbardziej OK).
    AI: Czy zauważył Pan/Pani jakiekolwiek ślady mieszania się tuszy w pojemnikach lub przewodach (np. zmiana koloru tuszu w zbiorniku, zabarwienie przewodów), albo próbował Pan/Pani przepłukać/przeczyścić układ zasilania tuszem?
    Nie, nie wiem, jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21753926
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Jaki przebieg ma drukarka? Na jakiej gramaturze są wykonywane wydruk?. Prawdopodobnie wytarty laminat głowicy. Miałem raz przypadek, że gąbka sączka z lewej strony była uszkodzona i wystawała do góry, co spowodowało wytarcie laminatu głowicy. Wprawdzie inny i starszy model ale na to również można zwrócić uwagę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21753960
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Ja ogólnie serwisuję te sprzęty od A do Z i częstą przyczyną pojawiającego się czarnego tuszu w zółtym, jest fizycznie uszkodzona głowica i problem rozwiązuje jedynie wymiana głowicy na inną. Od razu mówię, że odradzam aliexpress.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA