logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa płyta główna ATX - komputer sam się uruchamia, brak obrazu i dźwięki BIOS

michu82 22 Gru 2005 16:23 1565 15
REKLAMA
  • #1 2106710
    michu82
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jak w temacie. nowa plyta gl. atx po podlaczeniu kabla zasilajacego komputer sam startuje ale sie nie uruchamia system, monitor tez nie startuje. glosnik -szybkie krotkie dzwieki. w czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 2106721
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    W BIOSie wyłącz "power after fail"
  • #3 2106767
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Jakie to dzwieki i ile ich jest?
  • REKLAMA
  • #4 2106774
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Jak ma wyłączyc jak nie widac nic na monitorze to chyba logiczne ze jak nie widzi nic to i do biosu nie wejdzie.
    Moja porada jest inna spróbuj policzyć te dzwięki, ich odpowiednia sekwencja określa rodzaj problemu.
    Pisałeś że są to przerywne dziwięki policz ile jakich, ile długch ile krótkich i bedziemy mysleć dalej.
    Na początek proponował bym również powyjowac z komputera wszystkie zbęde karty, pozostawić tylko graficzną oraz poodpinać wszystkie mozliwe napędy.
  • #5 2106825
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    michu82 napisał:
    podlaczeniu kabla zasilajacego komputer sam startuje ale sie nie uruchamia system, monitor tez nie startuje

to jest dowód na to, że w biosie jest włączone "power after fail"

michu82 napisał:
    monitor tez nie startuje. glosnik -szybkie krotkie dzwieki.

to najprawdopodobniej uszkodzenie k.graficznej, albo chociaż jej nie prawidłowe włożenie do złącza PCI/AGP!

Nie moja wina, że pytanie jest tak sformułowane, że mogą z niego wyjść dwa problemy...
    pozdrawiam wszystkich i wesołych świąt!
  • #6 2106867
    _Frog_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zakupiłem nową płyte Gigabajt po podłączeniu kabla zasilającego sama startuje. Monitor sie nie odpala i pika glośniczek. Zauwazylem brak zaworki w miejscu gdzie czysci sie pamięc Biosu. Gdy umiescilem zworke na miejscu "normal" (uprzednio ustawilem ja w celu czyszczenie pamieci Bious "clear") Płyta sama juz nie startowała lecz naciskalą przycisk power tez nie idze. gdy usune ta zworke wystartuje właczy sie monitor lecz za chwile zgasnie i sytaucja sie powtarza
  • #7 2106901
    _Frog_
    Poziom 11  
    Witam! post napisal brat wiec wyjasnie to jeszcze raz: Zakupiłem nową płyte Gigabajt po podłączeniu kabla zasilającego sama startuje. Monitor sie nie odpala i pika glośniczek. Zauwazylem brak zaworki w miejscu gdzie czysci sie pamięc Biosu. Gdy umiescilem zworke na miejscu "normal" (uprzednio ustawilem ja w celu czyszczenie pamieci Bious "clear") Płyta sama juz nie startowała lecz naciskalą przycisk power tez nie idze. gdy usune ta zworke wystartuje właczy sie monitor lecz za chwile zgasnie i sytaucja sie powtarza. Jesli chodzi o dzwieki to krotkie pikniecia cały czas. Grafika OK, pamięć tez
  • REKLAMA
  • #8 2106920
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Tu masz strone z piknieciami biosu award wraz z informacjia co znacza wiec dopasuj znajdziesz wadliwy podzespól

http://www.bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm

Cytat:
    Zauwazylem brak zaworki w miejscu gdzie czysci sie pamięc Biosu. Gdy umiescilem zworke na miejscu "normal" (uprzednio ustawilem ja w celu czyszczenie pamieci Bious "clear")

Najpierw ustaw na claer aby sie bios zresetowal a potem zostaw ja na normal i nie wyjmuj. sprubuj moze ruszy.

A procek ?[/quote]
  • #9 2106933
    _Frog_
    Poziom 11  
    Tak zrobilem. Wyczyscilem pamiec biosu i jak pozostawie zworke na normal komp nie reaguje. Procek jest nowka
  • REKLAMA
  • #10 2106942
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Masz pewnie wyczyszczony bios,
    sprawdź czy po podłączeniu fdd próbuje z niego czytać; to by znaczyło, że trzeba załadować bios z dyskietki.
    Takie biosy do botowania i ładowania do flasha powinny być na stronie producenta.
    Pozdr.J.
    ps
    ostatnio przerabiałem taką propcedure z płytą od NetVisty IBM, bios skasował się przy próbie wyczyszczenia z niego głupich ustawień, zdjąłem jumper przy wylaczonym zasilaniu i przełożyłem go w poz. clear/recovery.
    Płyta zdechła, tylko pikała po dwa razy i próbował czytać z dyskietki ( oczywiście nic więcej nie startowało). Jak sobie załadowała biosa dyskietki do flasha to jeszcze w tym cyklu, bez wyłącznia zasilania płyty trzeba zwrokę przestawić na normal.
  • #11 2106987
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy zajrzałeś do linku podanego przez kolegę Radziousa? Chyba nie, bo gdybyś to zrobił, to przede wszystkim sprawdziłbyś, czy poprawnie zainstalowałeś pamięć. Poza tym może być podał oznaczenie płyty głównej - komplet jasnowidzów Elektrody juz ma święta.
  • #12 2107003
    _Frog_
    Poziom 11  
    Nie moge znalezc takiej wersji na dyskietki Gigabyte GA-7VAXFS
  • #14 2107034
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    _Frog_ napisał:
    Nie moge znalezc takiej wersji na dyskietki Gigabyte GA-7VAXFS

Czego to kolega znaleźć nie może? O jaką wersję na dyskietki chodzi?

PS. Wszystkiego o tej płycie należy szukać przy pomocy funkcji SZUKAJ Elektrody. Temat wielokrotnie omawiany. Płyta ta jest robiona dla Fujtsu-Siemens.
  • #15 2107092
    _Frog_
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    Masz pewnie wyczyszczony bios,
    sprawdź czy po podłączeniu fdd próbuje z niego czytać; to by znaczyło, że trzeba załadować bios z dyskietki.
    Takie biosy do botowania i ładowania do flasha powinny być na stronie producenta.
    Pozdr.J.

Chodzi mi o taki bios
  • #16 2107194
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    _Frog_, czy Ty czytasz posty? Nie będę przecież cytował własnego postu sprzed godziny (22 Gru 2005 18:19)

Podsumowanie tematu

✨ Nowa płyta główna Gigabyte GA-7VAXFS po podłączeniu kabla zasilającego uruchamia się automatycznie, jednak system nie startuje, a monitor nie wyświetla obrazu. Słychać ciągłe krótkie sygnały dźwiękowe z głośniczka BIOS, co wskazuje na błąd sprzętowy. Problem może wynikać z włączonej w BIOSie funkcji "power after fail" lub nieprawidłowego osadzenia karty graficznej w złączu PCI/AGP. Zalecane jest odłączenie zbędnych kart i napędów oraz dokładne policzenie i zidentyfikowanie sekwencji sygnałów dźwiękowych zgodnie z kodami BIOS Award, aby określić uszkodzony podzespół. Próba resetu BIOS przez zmianę zworki na "clear" powoduje, że płyta nie reaguje na przycisk power, a usunięcie zworki powoduje cykliczne włączanie i wyłączanie monitora. Możliwe, że BIOS wymaga ponownego wgrania z dyskietki, jednak znalezienie odpowiedniej wersji BIOS dla modelu GA-7VAXFS jest trudne. Płyta ta jest produkowana dla Fujitsu-Siemens, co może mieć znaczenie przy poszukiwaniu oprogramowania i wsparcia. Sprawdzenie poprawności instalacji pamięci RAM oraz procesora (nowy egzemplarz) również jest wskazane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA