logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz stereo do Altus 200 i Alton 80 – dobór mocy i kompatybilność

mikolajgarczarczyk83 19 Lis 2025 17:58 468 21
REKLAMA
  • #1 21756324
    mikolajgarczarczyk83
    Poziom 1  
    Jaki kupić wzmacniacz do dwóch par kolumn, Altus 200 i Alton 80

AI: Czy chcesz podłączyć obie pary kolumn (Altus 200 i Alton 80) jednocześnie do wzmacniacza, czy będziesz przełączał między nimi?
    Chcę podłączyć obie pary kolumn jednocześnie.
    AI: Jaki masz budżet na zakup wzmacniacza?
    Od 100 zł do 500 zł.
  • REKLAMA
  • #2 21756396
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3776
    Czy możesz doprecyzować dlaczego chcesz jednocześnie podłączyć do wzmacniacza dwie pary kolumn? Jaki jest cel akurat takiej konfiguracji sprzętowej?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21763680
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2010
    Witam,
    czy chęcią wykonania takiej hybrydy nie jest uzyskanie łomotu = ogromnej głośności?
    Wyjaśnij, jak masz zamiar to połączyć?
    1) amplituner z 4 wyjściami, każde zasila własną kolumnę - to chyba najrozsądniejsze
    2) klasyczne wzmacniacze stereo mają dwa wyjścia A i B, zależnie od konstrukcji obciążenie jest łączone równolegle lub szeregowo, upewnij się, że jaką będziesz mieć konfigurację w twoim wzmacniaczu. W tym przypadku obie kolumny grają razem z jednej końcówki mocy, ale:
    -- połączenie równoległe daje 4 Ω, co bardziej obciąża wzmacniacz, to musisz uwzględnić
    -- połączenie równoległe podzieli moc na obie kolumny zgodnie z ich impedancjami
    -- są to różne kolumny, więc będą grały z różną efektywnością
    -- niepoprawne ustawienie/konfiguracja może doprowadzić do przeciwnych efektów od oczekiwanych, np. pewne zakresy mogą się znosić czy uwypuklać pewne rezonanse.
    Dodatkowy parametr to moc wzmacniacza, powinna być taka, żeby uzyskać odpowiedni/pożądany poziom głośności i nie doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza przy długotrwałym obciążeniu blisko mocy maksymalnej.
    Pozdrawiam
  • #4 21821271
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Z tych kolumn i tak się wiele nie uzyska, a cztery kolumny możesz podłączyć do większości wzmacniaczy, z tym, że ważne jest, żeby jednocześnie nie używać sprzętu w takiej konfiguracji, ale po to są przełączniki "A" i "B" we wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #5 21821284
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    Mobali napisał:
    Czy możesz doprecyzować dlaczego chcesz jednocześnie podłączyć do wzmacniacza dwie pary kolumn? Jaki jest cel akurat takiej konfiguracji sprzętowej?

Zasadnicze pytanie.
    Kolumny są raczej 8Ω, więc jeśli wzmacniacz ma wyjście 4Ω, to można połączyć jednocześnie systemy A i B, ale może być tak;
    viayner napisał:
    połączenie równoległe podzieli moc na obie kolumny zgodnie z ich impedancjami
    -- niepoprawne ustawienie/konfiguracja może doprowadzić do przeciwnych efektów od oczekiwanych, np. pewne zakresy mogą się znosić czy uwypuklać pewne rezonanse.
  • REKLAMA
  • #6 21821712
    Mobali
    Poziom 43  
    kazikszach napisał:
    Kolumny są raczej 8Ω, więc jeśli wzmacniacz ma wyjście 4Ω, to można połączyć jednocześnie systemy A i B,
    Teoretycznie masz rację. Ale nie pytałem o techniczne możliwości, ale raczej o celowość i sensowność takiej operacji. Co Autor chce w ten sposób uzyskać poza "bałaganem" przekazu? Wyżej Kol. viayner dokładnie opisał kilka powodów dlaczego tak nie robić, więc nie będę się powtarzał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21821898
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    kazikszach napisał:
    Kolumny są raczej 8Ω, więc jeśli wzmacniacz ma wyjście 4Ω, to można połączyć jednocześnie systemy A i B,
    Teoretycznie masz rację. Ale nie pytałem o techniczne możliwości, ale raczej o celowość i sensowność takiej operacji. Co Autor chce w ten sposób uzyskać poza "bałaganem" przekazu? Wyżej Kol. viayner dokładnie opisał kilka powodów dlaczego tak nie robić, więc nie będę się powtarzał.

Przytoczyłeś tylko kawałek mojej wypowiedzi zmieniając jej sens, a cały post wyglądał tak:
    kazikszach napisał:
    Mobali napisał:

Zasadnicze pytanie.
    Kolumny są raczej 8Ω, więc jeśli wzmacniacz ma wyjście 4Ω, to można połączyć jednocześnie systemy A i B, ale może być tak;
    viayner napisał:
    połączenie równoległe podzieli moc na obie kolumny zgodnie z ich impedancjami

Też zauważyłem, że może być kakofonia, więc po co ta manipulacja przytaczając tylko częś zdania, co całkowicie zmienia sens wypowiedzi.
  • #8 21821908
    Mobali
    Poziom 43  
    Nie miałem zamiaru "manipulować" Twoją wypowiedzią. Sens mojego pytania pozostaje wciąż taki sam - jaki jest cel podłączania dwóch zestawów kolumn do jednego wzmacniacza? I co w ten sposób Autor chce osiągnąć? No, ale sam Autor gdzieś przepadł i chyba już nie jest zainteresowany tym problemem. Zresztą chyba uzyskał odpowiedź na swoje pytanie. Z mojej strony EOT, mam nadzieję że nie poczujesz się urażony?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21821924
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Nie miałem zamiaru "manipulować" Twoją wypowiedzią.

Zrobiłeś to pewnie z rozpędu, ale masz przykład, jak pominięcie kilku wyrazów w cytacie zmienia całkowicie sens wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #11 21840085
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    mikolajgarczarczyk83 napisał:
    Jaki kupić wzmacniacz do dwóch par kolumn, Altus 200 i Alton 80

mikolajgarczarczyk83 napisał:
    Od 100 zł do 500 zł.

W tym budżecie chyba tylko wzmacniacz (tzw. "końcówka") mocy i to trzeba by szukać polować, dość tanie bywają stare Elmuzy, może coś z ADS się znajdzie, można rozważyć nieco mocniejszy T Amp E-400 (bardzo z głową używać), potestować je jak gra, Crown z serii CSL bardzo ładnie brzmi - ale tutaj uwaga bo chłodzenie przyciszyć jest problem, bo często tam silnik wentylatora jest jednocześnie pomocniczym transformatorem, a i sprawny obieg powietrza wymuszonego wtedy potrzebny z uwagi na znikome lub małe radiatory, specyficzne zabezpieczenie wyjść głośnikowych.
    Moc 2x200/4R, mocniejszy tylko z wyskalowanym dobrze wskaźnikiem wysterowania i tak czy inaczej - zawsze używać z głową.
  • #12 21840125
    Mobali
    Poziom 43  
    Niestety mamy standard. Czyli Autor dawno stracił zainteresowanie swoim własnym tematem. Wskazałeś kilka rozwiązań, choć Autor nadal nie doprecyzował celu takiego połączenia. Nie wiadomo też gdzie ma zamiar używać takiego zestawu. Teoretycznie temat pojawił się w dziale Audio nagłośnienie domowe, ale wskazane końcówki chyba lepiej sprawdzą się na scenę, estradzie i w salkach koncertowych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21840138
    PZ IX
    Poziom 35  
    Mobali napisał:
    Teoretycznie temat pojawił się w dziale Audio nagłośnienie domowe, ale wskazane końcówki chyba lepiej sprawdzą się na scenę, estradzie i w salkach koncertowych?

Nie ma z tym problemu, o ile sprzęt spełnia standardy grania domowego, a niejednokrotnie taki potrafi układowo, dodatkowo o ile chłodzenie na to pozwoli lub nie przeszkadza użytkownikowi.
    Domowe, które "uciągną" do pełna dwie takie pary 8R bez ryzyka na pełnym zakresie mocy to już gorzej, szczególnie w takim mniejszym budżecie.
  • #14 21840340
    Mobali
    Poziom 43  
    PZ IX napisał:
    ...dodatkowo o ile chłodzenie na to pozwoli lub nie przeszkadza użytkownikowi.
    Dokładnie to miałem na myśli. Na pewno da się i tak. Onegdaj, w czasach słusznie minionych, sam grałem przez pewien czas w domu staruszkiem "Eltronem". Tragedii wcale nie było. Ale współcześnie, na przykład w ciasnym mieszkaniu bloku... ? ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21840481
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9228
    Chciałbym zauważyć, że temat Autor założył 19 Lis 2025 i od tamtej pory nie odpowiadał. Może więc wypadałoby zaczekać aż sprecyzuje swoje wymagania ? Na kłótnie i udowadnianie kto ma rację przyjdzie czas potem.
  • #16 21840895
    Mobali
    Poziom 43  
    Autor był o to pytany jeszcze w tym samym dniu, już w drugim poście. Ale skoro jakiejkolwiek aktywności i odpowiedzi dotąd nie było, to chyba już jej nie będzie. A kłótni tu chyba nie ma?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21841068
    PZ IX
    Poziom 35  
    Mobali napisał:
    Onegdaj, w czasach słusznie minionych, sam grałem przez pewien czas w domu staruszkiem "Eltronem".

Eltron :) Mam sentyment do niego a dokładnie do samego wzmacniacza mocy, jak na tamte realia bardzo ciekawa i przyzwoita konstrukcja.
    Mobali napisał:
    Tragedii wcale nie było. Ale współcześnie, na przykład w ciasnym mieszkaniu bloku... ?

Jak w mniejszym domostwie to zależy od (nie)obecności sąsiadów ;), w bloku tu z tym ciężej.
    398216 Usunięty napisał:
    Na kłótnie i udowadnianie kto ma rację przyjdzie czas potem.

Kłótni nie ma, jest pełna kulturka, a i o czym pisać też jest.
  • #18 21841186
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9228
    PZ IX napisał:
    jest pełna kulturka, a i o czym pisać też jest.

Tyle tylko że jakoś mało na temat to pisanie.
    Wzmacniacz stereo i Eltron, Elmuz, ADS? Do DOMU?
    Bądźmy rozsądni...
  • #19 21841253
    Mobali
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Do DOMU? Bądźmy rozsądni...
    Właśnie to miałem na myśli w #12. Oczywiście teoretycznie się da, ale głębszego uzasadnienia dla takiego działania brak. Szczególnie, że są inne, dedykowane do mieszkania rozwiązania. No i jeśli to faktycznie mieszkanie, to podłączanie dwóch par kolumn jednocześnie do jednego wzmacniacza raczej nie poprawi walorów odsłuchowych tego zestawu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21842815
    PZ IX
    Poziom 35  
    398216 Usunięty napisał:
    Wzmacniacz stereo i Eltron, Elmuz, ADS? Do DOMU?
    Bądźmy rozsądni...

No Eltron to bez przesady z tym szumofonem mikserem i w sumie dziś już słabą mocą, ale reszta?
    Nie ma absolutnie żadnego przeciwwskazania z zastrzeżeniami, które wspomniałem.
    Wyraźnie były podane kryteria, jeśli autor wyrazi zainteresowanie to powinny mu odpowiadać w tym zastosowaniu.
    Pomijam zasadność stosowania dwóch różnych par kolumn, doskonale pamiętam jak lata temu się próbowało łączyć kilka par naraz, tutaj zbliżony charakter i mniej więcej moc może to jedynie usprawiedliwić. Doskonale też pamiętam, że wtedy czasem się szuka czegoś co zrobi "dopał" i wykorzysta w pełni możliwości takich kolumn - tak, nawet w domu.
  • #21 21851523
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 226
    A ja myślę że autor posta ma małe pojęcie o dobrym audio, i myśli że jak zrobi mocne łutututu to będzie fajnie.
    Otóż nie będzie.

Takie zestawienie to sie nadaje na jakąś wiejską potancówkę na drewnianym parkiecie a nie do domu.
  • #22 21851749
    Mobali
    Poziom 43  
    Tomek_Krecik napisał:
    ...to się nadaje na jakąś wiejską potańcówkę na drewnianym parkiecie...
    Przynajmniej lepsza akustyką będzie, bo współczesne panele laminowane, a szczególnie płytki ceramiczne są pod tym względem znacznie mniej przyjazne ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza stereo do jednoczesnego zasilania dwóch par kolumn głośnikowych: Altus 200 i Alton 80, w budżecie 100-500 zł. Poruszono kwestie techniczne związane z podłączeniem dwóch zestawów kolumn do jednego wzmacniacza, w tym różnice w impedancji (zazwyczaj 8 Ω), konfiguracje wyjść A i B oraz ryzyko przeciążenia wzmacniacza przy połączeniu równoległym, które obniża impedancję do 4 Ω. Zwrócono uwagę na różnice efektywności i charakterystyki obu kolumn, co może prowadzić do niepożądanych efektów akustycznych, takich jak rezonanse czy kakofonia. Wskazano, że standardowym rozwiązaniem jest stosowanie przełączników A/B, które umożliwiają naprzemienne użycie kolumn, a nie ich jednoczesne zasilanie. W budżecie do 500 zł rekomendowano poszukiwanie używanych wzmacniaczy mocy, takich jak Eltron, Elmuz, ADS, a także wzmacniaczy typu T Amp E-400 lub Crown serii CSL, z zastrzeżeniem konieczności ostrożnego użytkowania i uwzględnienia chłodzenia. Podkreślono, że wzmacniacze te mogą być bardziej odpowiednie do zastosowań estradowych niż domowych, gdzie jednoczesne zasilanie dwóch par kolumn może być problematyczne. Wskazano również, że w warunkach domowych, zwłaszcza w mieszkaniach, takie rozwiązanie może być niepraktyczne ze względu na akustykę i sąsiedztwo. Ogólnie zalecano przemyślenie celu i sensowności jednoczesnego podłączenia dwóch różnych par kolumn do jednego wzmacniacza oraz rozważenie alternatywnych rozwiązań dedykowanych do nagłośnienia domowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA