logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOFAR falownik – brak sieci WiFi loggera w trybie uśpienia nocą, jak aktywować sieć?

Felix2 19 Lis 2025 19:15 297 11
REKLAMA
  • #1 21756381
    Felix2
    Poziom 10  
    Dlaczego nie można zobaczyć sieci WiFi generowanej przez Logger falownika SOFAR, kiedy ten jest w stanie uśpienia, czyli w godzinach, gdy nie ma produkcji energii ze względu na nocną porę? Czy można sztucznie pobudzić logger do wygenerowania sieci?
    AI: Jaki dokładnie model falownika oraz loggera SOFAR posiadasz?
    SOFAR 4KTL-X.
    AI: Czy logger WiFi jest zasilany wyłącznie z falownika, czy ma osobne źródło zasilania (np. zewnętrzny zasilacz)?
    Zasilanie wyłącznie z falownika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21756422
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Nie nie można tak zrobić. Logger pracuje po pojawieniu się napięcia z PV.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21756469
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Logger to pół biedy, ale dane są z falownika a falownik nie pracuje jak nie ma produkcji na PV, bez sensu by było gdyby falownik ciągnął prąd z sieci do działania.

Felix2 napisał:
    kiedy ten jest w stanie uśpienia

Nie jest uśpiony tylko wyłączony by nie ciągnąć prądu z sieci.
  • #4 21756563
    Felix2
    Poziom 10  
    Ciągnąc dalej temat, czy sam logger (będący na USB, który można podłączyć do zasilania zewn. USB) mógłby odpalić i wygenerować swoją sieć, a tym samym umożliwić konfigurację? Czy obecność falownika jest do tego niezbędna? Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • #5 21756574
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Nie rozumiesz że falownik nie działa i jest wyłączony.
  • #6 21756584
    Felix2
    Poziom 10  
    >>21756574 Nie piszę, że logger jest w falowniku tylko zasilany na zewnątrz!
  • #7 21756681
    jarewa
    Poziom 35  
    Ale w tym falowniku logger jest na RS485 nie usb. Nie jest to gniazdo zgodne ze standardowym portem rs485. O ile zgadniesz podłączenie zasilania i podasz prąd to będzie działać ale pewnie z samymi błędami z powodu braku komunikacji z falownikiem
  • #8 21756933
    Felix2
    Poziom 10  
    >>21756681 Z RS-485 może być trudniej, chociaż są też na data-loggery USB.
    [
    url=https://obrazki.elektroda.pl/2765895900_1763636392.webp]SOFAR falownik – brak sieci WiFi loggera w trybie uśpienia nocą, jak aktywować sieć?
  • REKLAMA
  • #9 21756937
    jarewa
    Poziom 35  
    No ale ja patrzyłem model falownika co podałeś ma logger na rs
  • #10 21757133
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Są loggery na USB w nowszych falownikach, ale ponoć komunikacje mają tam swoją i nie wiem czy jest zgodna z USB. Tam nawet jest podobnie jak w klimatyzatorach gdzie nawet moduły nie pasują pomiędzy różnymi modelami.
  • #11 21757249
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Po co chcesz uruchamiać sieć loggera ?

Normanie jest on praktycznie bezużyteczny bez działającego falownika z którego pobiera dane do wysłania.

@madamsz1 logger to tylko zwykły uniwersalny nadajnik do wysyłania albo rozgłaszania danych które otrzymuje przez różne protokoły ( poprzez rs485/CAN/rs232 itp. ) i podłączenia ( USB, LAN, WiFi, bezpośrednie itp. )
    Bardziej zaawansowane loggery dla niektórych instalacji to zwykle urządzenia działające jako serwery danych zbierające dane z kilku urządzeń.
  • #12 21776175
    Felix2
    Poziom 10  
    >>21757249 Dlatego chciałem aktywować loger (po wyłączeniu falownika), ponieważ zrobiłem nową sieć WiFi, a ponieważ robiłem to wieczorem, to nie sądziłem, że logery są aktywne, gdy falownik jest włączony i produkuje energię.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik SOFAR 4KTL-X wraz z dedykowanym loggerem WiFi generuje sieć tylko podczas aktywnej produkcji energii z paneli fotowoltaicznych, gdy falownik jest zasilany i pracuje. W trybie uśpienia nocą, gdy nie ma produkcji i falownik jest wyłączony, logger również nie działa, ponieważ jest zasilany wyłącznie z falownika i nie pobiera energii z sieci ani z zewnętrznego źródła. Próba sztucznego uruchomienia loggera poprzez zasilanie zewnętrzne jest utrudniona, gdyż w modelu 4KTL-X logger komunikuje się przez interfejs RS485, który nie jest standardowym portem USB i wymaga odpowiedniego zasilania oraz komunikacji z falownikiem. Logger samodzielnie nie generuje sieci WiFi bez aktywnego falownika, gdyż jego funkcją jest jedynie przesyłanie danych z falownika, a nie samodzielne działanie. Nowsze modele falowników mogą mieć loggery na USB, ale ich protokoły komunikacyjne są specyficzne i niekoniecznie kompatybilne z typowymi urządzeniami USB. W efekcie, bez pracy falownika i produkcji energii, sieć WiFi loggera SOFAR nie jest dostępna i nie można jej aktywować sztucznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA