Witam, mam przetwornicę Volt Polska Sinus 1500 Plus i mam z nią problem po raz kolejny. Poprzednia niesprawność powstała w związku ze zwarciem w przedłużaczu. Uszkodzeniu uległ kondensator zaznaczony na zdjęciu. Po wymianie urządzenie pracowało kilka miesięcy i znów pojawiły się te same objawy, tj. brak możliwości włączenia, a przy podłączeniu do akumulatora intensywne iskrzenie i wyczuwalne dotykowo rozgrzewanie przewodów o przekroju 2,5 mm. Zwarcia nie było. Po podłączeniu omomierza do wejścia obserwuję stały wzrost rezystancji.
Czy ktoś pomoże w usprawnieniu - nie znam parametrów żółtego kondensatora.
AI: Czy po ponownym wystąpieniu problemu sprawdzałeś inne elementy przetwornicy (np. tranzystory, diody, inne kondensatory) pod kątem uszkodzeń? Jeśli tak, to co udało się ustalić?
Dokonałem oględzin i widocznych uszkodzeń nie stwierdziłem. Co do pomiarów, to nie wiem, jakie parametry powinny posiadać kolejne elementy. Schematów też nie posiadam. Próbuję uwolnić kondensator.
Czy ktoś pomoże w usprawnieniu - nie znam parametrów żółtego kondensatora.
AI: Czy po ponownym wystąpieniu problemu sprawdzałeś inne elementy przetwornicy (np. tranzystory, diody, inne kondensatory) pod kątem uszkodzeń? Jeśli tak, to co udało się ustalić?
Dokonałem oględzin i widocznych uszkodzeń nie stwierdziłem. Co do pomiarów, to nie wiem, jakie parametry powinny posiadać kolejne elementy. Schematów też nie posiadam. Próbuję uwolnić kondensator.