logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volt Polska Sinus 4000 12V/230V - dym po 3 s i puchnący kondensator

grzesanka 06 Cze 2026 20:34 117 1
REKLAMA
  • #1 21916663
    grzesanka
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam przetwornicę PRZETWORNICA NAPIĘCIA VOLT POLSKA SINUS 4000 DC AC 12V 230V Z PILOTEM LCD, ładnie pracowała podłączona do Solarnego Kontrolera Regulatora Ładowania Akumulatorów 30A 12V 24V MPPT MCU i akumulator LiFePO4 12V 150Ah.
    Niestety po tygodniu postoju, nieużytkowania, włączyłem przetwornicę na włączniku i zadymiło się z niej.
    Miałem podłączoną, lecz nieuruchomioną opalarkę 2000W, zadymienie nastąpiło po 3-4 sekundach od uruchomienia.
    Po rozebraniu stwierdziłem jedyne widoczne uszkodzenie na kondensatorze. Wymieniłem go, lecz po ok. 3 sek. od włączenia zrobił puf i napęczniał. Nie wiem, co dalej, nie widać nigdzie uszkodzeń.

Który dokładnie kondensator padł (na której części płytki, jakie miał oznaczenie/pojemność/napięcie) i czy nowy był wlutowany na pewno z dobrą polaryzacją?
    Kondensator na płytce sterującej. Wymieniłem ponownie z zachowaniem polaryzacji, tym razem działa. Zamykam temat. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21916664
    grzesanka
    Poziom 2  
    Wlutowałem ponownie nowy kondensator z zachowaniem polaryzacji.
REKLAMA