logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec Pro 186 5-3 – gdzie podłączyć pompę cyrkulacyjną CWU

burkaty 20 Lis 2025 13:51 483 14
  • #1 21757041
    burkaty
    Poziom 6  
    Gdzie wpiąć na płycie głównej kotła Vaillant Eco tec pro 186/5-3 zewnętrzną pompę cyrkulacyjną od zasobnika C.W.U.?
    Obecnie w płycie mam wpięty czujnik VR10 oraz odbiornik sygnału radiowego pogodynki z multiMatica VRC 700f/4.
    Czy po wpięciu pompy cyrkulacyjnej trzeba będzie ustawiać coś w VRC 700f/4 lub w kotle?
    AI: Czy chcesz, aby pompa cyrkulacyjna była sterowana automatycznie przez kocioł/sterownik (np. według harmonogramu lub temperatury), czy zależy Ci tylko na jej elektrycznym podłączeniu do zasilania?
    Tak
  • Pomocny post
    #2 21757235
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Tylko do modułu dodatkowego rozszerzeń 2 z 7 VR40.
    Są dwa programowalne styki i pod który podepniesz pompę cyrkulacji to tak musisz odpowiednio zaprogramować kod diagnostyczny w kotle d.27 lub d.28.
    W instrukcji VR40 będzie wszystko napisane.
  • #3 21757240
    burkaty
    Poziom 6  
    A czy do mojego modelu kotła schowam VR40, czy trzeba kupować razem z obudową?
  • Pomocny post
    #4 21757567
    ls_77
    Poziom 38  
    Bez obudowy
  • Pomocny post
    #5 21757640
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Na regulatorze oczywiście będziesz mógł ustawić czas dla pracy tej pompy. Razem z regulatorem otrzymałeś wtyczkę od pogodówki mimo że masz sterownik radiowy. Może być potrzebna jeżeli chciałbyś wysterować pracę pompy cyrkulacji jakimś przyciskiem zwiernym lub czujnikiem ruchu.
  • #6 21757747
    burkaty
    Poziom 6  
    Popraw mnie, jeśli się mylę: czy moduł VR40 wpinam pod tę kostkę koloru brązowego (LO, LO, DCF, RF, AF, FB) wpiętą w pin X41, dołączoną do pogodynki? Jeśli tak, to pod który pin?
  • Pomocny post
    #7 21758256
    ls_77
    Poziom 38  
    Za dużo informacji na raz.
    Pompę podpinasz do modułu VR40, który zamontujesz zgodnie z instrukcją obrazkową dostarczoną razem z modułem - nic z pompy ani modułu VR40 nie podpinasz do bordowej kostki.

Bordowa kostka wchodzi na złącze krawędziowe płyty X41.
    Ta kostka ma jedno wejście FB + OT którego zwarcie uruchamia pompę cyrkulacji chyba na 15 minut. Można tam podłączyć przycisk dzwonkowy, styk uruchamiany fotokomórką lub coś innego co ci przyjdzie do głowy żeby wymusić pracę pompy cyrkulacyjnej poza przedziałami czasowymi ustawionymi w regulatorze.
    Zasilanie pompy i tak pójdzie z modułu VR40.
  • #8 21758336
    burkaty
    Poziom 6  
    Czytam, że odpowiednie piny z modułu VR40 tj. X40A i X12A wpinam w moduł kotła pod piny X40 i X12. Następnie na module VR40 są 4 kostki, pod które wpinam od lewej strony pompę cyrkulacyjną, zew. C.W.U. i pompę obiegową zewnętrzną C.O. Na multiMaticu ustawiam program czasowy dla pompy cyrkulacyjnej, a w obu przypadkach w kotle zmieniam kody d.27 = 1 i d.28 = 2. Z listwy Salusa kl08rf oraz kotła wypinamy kabel, który wpięty jest w miejsce "Boiler" na listwie, jak również wypinam pompę obiegową z miejsca "PUMP". Następnie w multiMaticu 700f/ ustawiam program czasowy dla cyrkulacji wody w C.W.U. Czy coś jeszcze muszę wykonać?
  • #9 21761062
    ls_77
    Poziom 38  
    burkaty napisał:
    na module VR40 są 4 kostki, pod które wpinam od lewej strony pompę cyrkulacyjną, zew. C.W.U. i pompę obiegową zewnętrzną C.O.

To ile tych pomp chcesz dokładnie podpiąć?
    Ten moduł VR40 jest nazwanym "2 z 7", czyli realizuje tylko dwie opcje z siedmiu możliwych - więc jak nic nie wychodzi możliwość podłączenia trzech pomp.
  • #10 21761075
    burkaty
    Poziom 6  
    Dwie pompy, tj. pompę zewnętrzną C.O. znajdującą się za sprzęgłem hydraulicznym oraz pompę cyrkulacyjną C.W.U. Dwie pompy.
  • Pomocny post
    #11 21761419
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Na płytce masz do wpięcia dwa odbiorniki na wtyczkach REL1 REL2 o ile dobrze pamiętam. Pompę cyrkulacji jak podepniesz pod REL1 to musisz ją przypisać zakodować w elektronice kotła kod d27 = 1. Pompa za sprzęgłem podpięta na REL2 kod d28 = 2
    W kotłach Vaillant w wersji PRO niema wewnętrznego programowanego przekaźnika, chyba że miałeś wymienianą płytę elektroniki na nową to już będzie. Płyta jest ta sama do PRO i do PLUS. Czyli w kotłach możesz zaprogramować do trzech pomp w zależności jaką masz płytę lub jaki masz kocioł. Te dwie dodatkowe przez moduł VR40 - płytka 2z7. Wydaje się że czasami brak logiki w nazwach ale to nie tak. Wraz z rozwojem kotłów zwiększyła się możliwość zaprogramowania przekaźnika i teraz powinno być 2z10 a została nazwa 2z7.
    kod d.26 to przekaźnik wewnętrzny
    kod d.27 to pierwszy przekaźnik płytki VR40
    kod d.28 to drugi przekaźnik płytki VR40
    Możliwość zaprogramowania jak wyżej pisałem to 10 możliwości
    1= pompa cyrkulacji
    2= zewnętrzna pompa obiegu CO
    3= pompa ładująca zasobnik
    4= klapa spali lub wyciąg spalin
    5= zewnętrzny zawór gazu
    6= zewnętrzny sygnał o błędach
    7= pompa obiegu solarnego
    8= zestyk przełączalny przez BUS
    9= pompa ochrony przed legionellą
    10= zawór przełączający obiegu solarnego

Oczywiście zastosowanie kodów od7 do 10 jest możliwe ale to zależy od kotła i schematu hydraulicznego.
  • #12 21761505
    burkaty
    Poziom 6  
    W menu multiMatica 700f/4 w programie czasowym po podłączeniu pompy cyrkulacyjnej do VR40 pod REL 1 i zmianie kodu d.27 na 1 mam trzy opcje: 1. Strefa 1, 2. Obieg ciepłej wody, 3. Cyrkulacja. Rozumiem, że harmonogram dla pompy cyrkulacyjnej ustawiam jedynie w pkt. 3 cyrkulacja
  • Pomocny post
    #13 21762494
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Tak. :)
    Obieg 1,2 to harmonogram ogrzewania obiegu 1 lub 2 lub 3 itd.
    Obieg C.W.U to harmonogram czasu w którym będzie przygotowywana ciepła woda w zasobniku lub ciepły start - kotle dwufunkcyjnym.
    Obieg cyrkulacja to harmonogram pracy pompy cyrkulacji.
    Sprawdź ustawiając przedziały czasowe.
    Z logiki - praca pompy cyrkulacji może być załączona ale w trakcie aktywnego programu grzania ciepłej wody. Chodzi o to że gdyby pracowała sama pompa cyrkulacji to wystudziłaby zasobnik. A w trakcie trwającego przedziału grzania wody to ciepło CWU zostanie uzupełnione.
  • #14 21762500
    burkaty
    Poziom 6  
    Mam dodatkowe pytanie związane z gubieniem godzin przez MultiMatic 700f/4, np. o godz. 19:14 na MultiMaticu była godz. 16:30. Czy zna Pan sposób na rozwiązanie tego problemu, który się u mnie pojawia?
  • #15 21762513
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Proponuję podtrzymanie napięcia na kotle. Sterownik ma swoje baterie ale nie dla podtrzymania zegara - masakra - wiem.

Dodano po 9 [minuty]:

Czujnik zewnętrzny standardowo to VR20 a VR21 ma dodatkową opcję przesyłania sygnału DCF czyli automatyczne ustawienie zegara. Niestety sygnał ten to radio i czasami też może być problem. Innym powodem mogą być słabe baterie. Zmień nazwę obiegu z zone na jakąś inną. Jeżeli powodem jest brak zasilania to zresetuje się zegar ale nazwa też. Przy zanikach zasilania pozostają wszystkie nastawy czasowe i konfiguracji ale tel do serwisu nazwa i zegar się zresetują.

Podsumowanie tematu

✨ W kotle Vaillant EcoTec Pro 186/5-3 zewnętrzną pompę cyrkulacyjną CWU należy podłączyć do modułu rozszerzeń VR40 (wersja 2 z 7), który posiada dwa programowalne styki przekaźnikowe. Pompa cyrkulacyjna powinna być wpięta do odpowiedniego gniazda na module VR40, a następnie w elektronice kotła należy ustawić odpowiednie kody diagnostyczne: d.27 = 1 dla pompy cyrkulacyjnej CWU oraz d.28 = 2 dla zewnętrznej pompy obiegu CO. Moduł VR40 montuje się zgodnie z instrukcją, a jego złącza X40A i X12A podłącza się do płyty kotła pod piny X40 i X12. Zasilanie pompy cyrkulacyjnej pochodzi z modułu VR40. Dodatkowo, na regulatorze multiMatic VRC 700f/4 można ustawić program czasowy pracy pompy. Kostka bordowa (X41) służy do podłączenia przycisku lub czujnika wymuszającego pracę pompy poza ustawionymi programami czasowymi. W kotłach Vaillant PRO nie ma wewnętrznego programowalnego przekaźnika, dlatego stosuje się moduł VR40 do obsługi dodatkowych pomp. W przypadku dwóch pomp (pompa CWU i pompa CO za sprzęgłem hydraulicznym) konfiguracja kodów i podłączeń powinna być zgodna z powyższymi wskazaniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA