logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompą Wilo 301-8 przez kocioł Vaillant EcoTec Pro 1865-3 zamiast Salus KL08RF

burkaty 16 Lis 2025 15:07 345 13
REKLAMA
  • #1 21753150
    burkaty
    Poziom 6  
    Czy istnieje możliwość przepięcia zewnętrznej obiegowej pompy Wilo 30/1-8 z listwy Salus KL08RF do kotła Vaillant EcoTec Pro 186/5-3, tak aby to kocioł sterował pompą a nie listwą Salusa w momencie grzania ogrzewania podłogowego.
    AI: Czy kocioł Vaillant EcoTec Pro 186/5-3 posiada wyjście do sterowania zewnętrzną pompą obiegową i czy masz dostęp do schematu podłączenia tej funkcji?
    Nie mam schematu.
    AI: Czy w Twojej instalacji ogrzewania podłogowego są wydzielone strefy/grupy (np. inne pompy, siłowniki), które również są sterowane przez listwę Salus, czy tylko jedna pompa obsługuje całość?
    Pompa wewnętrzna w kotle i pompa zewnętrzna Wilo za sprzęgłem hydraulicznym. Dalej za sprzęgłem obsługuje dwa rozdzielacze.
  • REKLAMA
  • #2 21753176
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Da się podpiąć pompę "zewnętrzną" pod kocioł Vaillant Eco tec pro 186/5-3 z zastosowaniem modułu VR40 (0020017744) - moduł wielofunkcyjny 2z7.
    Tam są dwa programowalne styki. Pod jeden podpinasz pompę i programujesz w kotle w odpowiednim kodzie diagnostycznym.

Ale czemu kocioł ma sterować tą pompą a nie listwa?
  • REKLAMA
  • #3 21753352
    burkaty
    Poziom 6  
    W jednym pokoju mam ustawioną na Salusie temp. 21,5°C. Obecnie pompa Wilo jest sterowana przez listwę Salus. W sytuacji, kiedy kocioł nie grzeje, pompa obiegowa zewnętrzna chodzi, zawory termostatyczne na pętlach są otwarte, temp. w sprzęgle spada z 32°C na 24°C i pompa w dalszym ciągu pcha wodę, tj. Salus widzi otwarte zawory i każe pompie pracować, co prowadzi do wychładzania wody w pętlach, gdyż pompa jest wpięta w listwę Kl08rf.
    Tak sobie myślę, że jeśli pompę Wilo przełączyłoby się na sterowanie bezpośrednio z kotła, to kocioł by sterował pompą, a nie listwa, a tym samym wyłączyłby pompę po cyklu grzania i do ponownego załączenia grzania pompa by nie pchała wody, jak to teraz ma miejsce (przy ciągle otwartych elektrozaworach na pętlach - dzieje się tak, gdyż w jednym pokoju nie może dobić do zadanej temperatury, a grzanie występuje w krótkich cyklach, tak po 5 minut i następuje wyłączenie kotła). Przestaną być aktywnie chłodzone pętle.
  • #4 21753406
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Kolego, podobne tematy jak Twój pojawiają się na Elektrodzie przynajmniej raz na tydzień.
    Ale powinny one być scalone pod wspólną nazwą tematu:
    "Pomóżcie jeszcze bardziej popsuć, już popsuty układ sterowania tak, abym przepłacał za ogrzewanie i mógł wydać bezsensownie pieniądze, których mam za dużo i nie wiem co z nimi robić" :)
  • REKLAMA
  • #5 21753559
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    A co masz jeszcze podpięte za sprzęgłem?
    Czy tylko ta twoja pompa Wilo do podłogówki, czy coś jeszcze?
  • #6 21753649
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    burkaty napisał:
    W jednym pokoju mam ustawioną na Salusie temp. 21,5C. Obecnie pompa Wilo jest sterowana przez listwę Salus.

Dlaczego nie włącza Ci się kocioł, gdy jakikolwiek obwód wymaga grzania?
  • #7 21753658
    burkaty
    Poziom 6  
    Tylko ta pompa Wilo, która rozprowadza czynnik do dwóch rozdzielaczy.
  • #8 21753660
    Plumpi
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Dlaczego nie włącza Ci się kocioł, gdy jakikolwiek obwód wymaga grzania?

Możliwe, że nie ma podłączonego sterowania z listwy do kotła i kocioł pracuje mierząc tylko temperaturę wody na zasilaniu i powrocie. Do tego w kotle pompa pracująca tylko podczas grzania i w efekcie mamy, ze listwa sobie, a kocioł sobie.
  • #9 21753664
    burkaty
    Poziom 6  
    Włącza mi się kocioł tylko w tym jednym pokoju; nie mogę osiągnąć zadanej temperatury. Problem polega na tym, że po cyklu grzania, kiedy kocioł już nie pracuje, pompa Wilo cały czas chodzi, bo widzi na listwie kl08rf, że elektrozawory są otwarte, gdyż w pomieszczeniu nie osiągnięto zadanej temp., tj. 21,5°C.
  • #10 21753681
    Plumpi
    Kolego, pompy nie widzą otwartych zaworów. Pompa pracuje i zawory są otwarte, bo listwa dostaje sygnał grzania od któregoś z regulatorów pokojowych.
    Jeżeli którykolwiek z regulatorów pokojowych zgłasza potrzebę grzania to listwa powinna podać sygnał grzania do kotła i tak długo kocioł powinien być w stanie grzania, jak długo którakolwiek strefa zgłasza zapotrzebowanie grania.

Nie zmienia to faktu, że taki system sterowania ogrzewaniem podłogowym jest najgorszym z wszelkich możliwych. Twoja przeróbka tzn. żeby pompa podłogówki startowała razem z pompą w kotle tylko jeszcze bardziej pogorszy całe sterowanie. Zwiększy jeszcze bardziej wahania temperatury, zmniejszy sprawność grzewczą systemu, zwiększy koszty ogrzewania, a pieniądze wydane w taką przeróbkę, będą wyrzucone w błoto.

Podstawą sterowania ogrzewania podłogowego jest regulacja pogodowa wg tzw. krzywej grzewczej. Pompy powinny pracować ciągle, po to, żeby kocioł "widział" temperaturę podłogówki. Pompa pracująca tylko podczas grzania kotła w przypadku ogrzewania podłogowego stwarza tylko problemy.
    Do zbalansowania temperatur pomiędzy pomieszczeniami służą rotametry.
    Ale jeżeli ktoś bezmyślnie zrobił podłogówki bez jakichkolwiek obliczeń, układając we wszystkich pomieszczeniach jednakową gęstość ułożenia to zawsze będziesz miał problemy z grzaniem. W pomieszczeniach na parterze będziesz miał znośną temperaturę, sypialnie przegrzane, a w łazienkach zimno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21753790
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Czy masz na obiegu kotła sterownik pogodowy ? Jeżeli tak to prawdopodobnie masz zbyt nisko ustawioną krzywą grzewczą. Po drugie to pompę w kotle powinno przestawić się na pracę stały wydatek na 100 %. Oczywiście możesz podłączyć poprzez płytkę VR40 pompę do kotła i wykorzystać jeden z jego przekaźników na tą pompę a drugi dla cyrkulacji, ale tu musisz mieć sterownik Vaillant który umożliwi programowanie czasowe. Niestety kocioł PRO oznacza prosty - okrojony - odchudzony - tani w produkcji - inwestycyjny produkt. W kotle PLUS jest możliwość podpięcia dodatkowego odbiornika na programowalnym przekaźniku. W Twoim wypadku jest potrzebna dodatkowa płytka, ale sterowanie z listwy powinno wystarczyć. Jeszcze inne rozwiązanie to podpiąć czujnik sprzęgła do kotła na OT - RF wtyczka od czujnika pogodowego. Można też skrócić czas postoju palnika lub wydłużyć czas pracy pompy wewnętrznej. Zacząłbym od ustawienie pracy pompy na 100%. Kocioł gdy ma małe obciążenie czyli prawie brak odbioru ciepła ze sprzęgła, szybko łapie wysoką temperaturę na powrocie i się wyłącza. Fabrycznie pompa w kotle ustawiona jest na 5 min dobiegu - parametr D01.
  • #12 21753881
    burkaty
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedź. Tak, mam czujnik VR10 wpięty w sprzęgło, mam multiMaticu Vaillant 700f/4 z pogodynką, krzywa grzewcza ustawiona na 0,3, grzanie nocne temp. 20,5 °C a dzienne 21,5 °C w multiMaticu, parametr D.000 10 kW, parametr D.001 na 15 min, D.002 na 25 min, na swych pętlach w tym pokoju ustawiony przepływ 1,50 l/min (pętlę po 70 m), na zewnętrznej pompie Wilo 30/1-8 ustawiony mały domek, kod D.071 ustawione 50 °C. Jedynie nie wiem, jak jest ustawiona pompa wewnętrzna w kotle. Jaki to kod?
  • #13 21754870
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    d.014 0=auto 1=53% 2=60% 3=70% 4=85% 5=100% A podgląd wartości rzeczywistej obrotów pompy d.015 Postaraj się ustawić większy przepływ na pętlach, najlepiej 2l/min. zwiększając moc pompy Wilo potem regulacja na rotametrach.
  • #14 21756833
    burkaty
    Poziom 6  
    Dziękuję wszystkim za porady. Problem został rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono możliwość przełączenia zewnętrznej pompy obiegowej Wilo 30/1-8 z listwy Salus KL08RF na sterowanie bezpośrednio z kotła Vaillant EcoTec Pro 186/5-3. Kocioł ten nie posiada natywnego wyjścia do sterowania pompy, jednak zastosowanie modułu VR40 (0020017744) umożliwia podłączenie i programowanie pompy na jednym z programowalnych styków. Problemem było ciągłe działanie pompy po zakończeniu cyklu grzania, gdy listwa Salus utrzymywała pracę pompy ze względu na otwarte elektrozawory i nieosiągnięcie zadanej temperatury w pomieszczeniu. Dyskusja podkreśliła, że sterowanie pompą wyłącznie z kotła bez odpowiedniej regulacji pogodowej i stałej pracy pompy może pogorszyć efektywność systemu i zwiększyć koszty ogrzewania. Zalecane jest ustawienie pompy kotła na stałą pracę (np. 100% wydajności) oraz regulacja krzywej grzewczej w sterowniku pogodowym multiMatic 700f/4. Wskazano także na konieczność odpowiedniego doboru przepływu na pętlach (np. 2 l/min) i wykorzystanie czujnika VR10 na sprzęgle hydraulicznym. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez odpowiednie ustawienia parametrów kotła i pompy oraz integrację sterowania z modułem VR40.
REKLAMA