logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termed CO 022 – jaki numer seryjny wymiennika ciepła do tego modelu pieca?

Aganiuniek 20 Lis 2025 18:18 105 2
REKLAMA
  • #1 21757303
    Aganiuniek
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

Mam problem z piecem Termed CO 022. Piec jest stary, jednofunkcyjny, układ otwarty z pojemnikiem na strychu na nadwyżkę wody w razie "Wu". Pompa sprawna, woda w rurkach płynie i wraca. Kaloryfery są odpowietrzone. Czujnik odpowiedzialny za przepływ wody nowy, filtr czysty. Czujnik wymieniony z racji kodu E5, co poprawiło pracę pieca i zniwelowało błąd E5. I niby wszystko git... ale... no właśnie...

Potrzebuję numeru seryjnego części zamiennej wymiennika do tego pieca. Najprawdopodobniej wymiennik jest osadzony kamieniem, wymaga naprawy. Ciepła woda wraca do pieca.

Dopuszczenie wody nic nie daje.
    Pompa jest na 3. biegu, pracuje.
    Temperatura na piecu 55–60 °C.
    Sterownik u góry nastawiony na 23 °C. Baterie są nowe. Kabelek przy kostce ok. Po zmostkowaniu niestety bez zmian. Problem występuje. Piec był resetowany i nic to nie daje.
    Wymieniony został czujnik temperatury na nowy, a problem nadal jest.

Piec próbuje dogrzać do 23 °C, ale go coś dławi, hamuje i przechodzi w stan L3. I wiem, że L3 to nie kod błędu, a informacja o tym, że piec idzie w stan spoczynku i że daje sygnał, że do pieca wraca gorąca woda. Ale zwykle L3 zapalało się raz na jakiś czas, a palnik tak nie wariował — zachowywał się jak w kuchence gazowej: próbowalibyście go odpalać, nareszcie by się zapalił i po paru sekundach gasł.
    Grzejniki nie mogą się dogrzać, są całe letnie. Temperatura w domu spada. Jest już 20 °C.

Dzwoniłam do Termed, powiedzieli mi, że to wina wymiennika, ale pan nie potrafił znaleźć modelu wymiennika. Dzwoniłam do serwisantów — nikt nie ma czasu. Dzwoniłam też do Częstochowy, gdzie jest całodobowa pomoc — nie odbierają telefonów. Kazali wysłać SMS i... echo.

Błagam, podajcie mi nr seryjny zamiennika wymiennika do pieca Termed CO 022 🙏🙏🙏🙏🙏
    Z góry dziękuję.
    AI: Czy możesz podać rok produkcji lub przybliżony wiek Twojego pieca Termed CO 022? Czasem w trakcie produkcji były wprowadzane zmiany i to może mieć znaczenie przy doborze wymiennika.
    2002
    AI: Czy masz dostęp do tabliczki znamionowej pieca? Jeśli tak, napisz proszę numer fabryczny (seryjny) lub inne oznaczenia z tej tabliczki – to bardzo ułatwi znalezienie właściwego numeru wymiennika.
    Typ GCO 22-00 przystosowany do gazu GZ50 Nr fabryczny kotła 87100231
    Nr fabryczny sterownika 01794. Data produkcji 2001
    Załączniki:
    • Screenshot_20251120_171157_Gallery.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21757331
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Dziwię się że centrala ze Świebodzic nie potrafi koledze pomóc, taki wymiennik bez trudu można odkanienić, cena nowego na moje oko nie jest opłacalna no bo teraz wymiennik, potem pompa a za moment płyta kotła której firma tester nie naprawi z uwagi na koszta, można kocioł ratować owszem, pytanie tylko czy jest sens? Nie lepiej zamienić stary kocioł atmosferyczby na kondensacyjny termetu serii gold, silver lub crystal?.
    Pozdrawiam
  • #3 21757347
    Aganiuniek
    Poziom 2  
    Panie Wojtku, gdybym miała pieniążki na już, na pewno kupiłabym nowy piec. Niestety na chwilę obecną nie stać nas na to. Na razie muszę się ratować czymkolwiek, żeby przetrwać nadchodzącą zimę, bo mam 2 dzieci.

Wprowadziliśmy się z bloków z centralnym sieciowym ogrzewaniem do starego domu.
    Proszę podpowiedzieć, jak czyści się wymiennik w takim piecu? Czym? Może to też pomoże...
    Albo o nr seryjny wymiennika/zamiennika.
REKLAMA