logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.7 CDTI 2004 – wentylator kabiny nie działa, brak ogrzewania

grazyna2981 21 Lis 2025 08:06 123 1
REKLAMA
  • #1 21757736
    grazyna2981
    Poziom 5  
    Nie chodzi wentylator kabiny w Hondzie Civic 1.7 CDTI z 2004 roku. Chodził cały czas bez zastrzeżeń. Był podłączony do komputera, ale nic nie wykazało. Wszystko działa oprócz wentylatora i oczywiście nie mam ogrzewania w samochodzie. Proszę o pomoc, co może być przyczyną
    AI: Czy sprawdzałeś bezpieczniki i przekaźniki odpowiedzialne za wentylator kabiny? Jeśli tak, to czy były sprawne?
    Sprawdziłem bezpieczniki pod maską. Wszystkie sprawne
    AI: Czy wentylator nie działa na żadnym biegu/prędkości, czy może działa tylko na niektórych ustawieniach?
    Wentylator nie działa na żadnym biegu. Cały czas chodził bez zastrzeżeń, ogrzewanie również. Zgasiłem samochód po jeździe i było OK, a jak odpaliłem, to już nie chodził
  • REKLAMA
  • #2 21757784
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    miałem kiedyś podobny przypadek, winny był silnik wentylatora, całość jest za filtrem kabinowym.
    Silnik miał już zniszczone szczotki i komutator, wymiana na używany zdała egzamin, działa do dziś.
    Silnik ustawił się w pozycji, gdzie żadne z uzwojeń nie jest zasilane przez wypalone miejsca.
    Czasem ulegają uszkodzeniu rezystory ustalające prędkość obrotową, ale objaw jest inny, bo po prostu nie masz konkretnej siły nawiewu.
    Pozdrawiam
REKLAMA