logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z LG GCE-8523B (awria prądu podczas wgrywania BIOSu)

manfred19 22 Gru 2005 18:07 1712 9
REKLAMA
  • #1 2106986
    manfred19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ma problem z nagrywarka Lg GCE-8523B. postanowilem wgrac do niej nowy BIOS i podczas jego instalacji wyłączyli mi prad:( gdy po paru godzinach włączyli mi prąd w domu. chcialem uruchomic kompa ale nie moglem. Bios nie wykrywał nagrywarki, z tego powodu blokowało sie uruchamianie systemu (po odłaczeniu nagrywarki wszystko jest oki komp smiga jak ta lala:)) probowałem wgrac na mowi BIOS nagrywarki przez program "mtkflash" spod windowas i dosa, ale nic nie pomogło:( co mam zrobic zeby ja uratowac?? byla malo uzywana i szkoda mi ja wyrzucac bo pewnie jeszcze by mi posłużyła. prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2107104
    manfred19
    Poziom 11  
    probowałem uratowac nagrywarke tymi programami ale zadnym nie dało rady. ani spod dosa ani spod windowsa. czy jest na to jakis inny sposób??
  • #4 2115681
    elon
    Poziom 11  
    musialbys wyjac fizycznie kosc i wgrac nowe firmware prarzez programator najlepsze wyjscie.
  • REKLAMA
  • #5 2116758
    manfred19
    Poziom 11  
    ale w takim przypadku trzebaby wyjąć kosci ze sprawnej nagrywarki, zrobic z nich zrzuty wpisow a nastepnie wgrac do tych moich "uszkodzonych". Nie mam skąd wziąść takiej drugiej nagrywarki. Moze ktos na elektrodzie ma takie zrzuty. Był bym bardzo wdzięczny za ich udostępnienie.
  • #6 2137341
    nievix
    Poziom 11  
    Na naprawienie nagrywarki jest bardzo prosty sposob. Tylko musisz znalezc kogos, kto ma taki sam sprzet. Sciagasz bios i program do flashowania. Podpinasz sprawna nagrywarke do komputera i uruchamiasz progz do flashowania. Kiedy program rozpozna nagrywarke musisz przepiac tasme z dobrej nagrywarki na popsuta. No i zacznie sie flashowanie. Jezeli tak zrobisz bedzie ok :)
  • REKLAMA
  • #7 2159073
    modliszka
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    nievix napisał:
    Na naprawienie nagrywarki jest bardzo prosty sposob. Tylko musisz znalezc kogos, kto ma taki sam sprzet. Sciagasz bios i program do flashowania. Podpinasz sprawna nagrywarke do komputera i uruchamiasz progz do flashowania. Kiedy program rozpozna nagrywarke musisz przepiac tasme z dobrej nagrywarki na popsuta. No i zacznie sie flashowanie. Jezeli tak zrobisz bedzie ok :)

Prosty przepis jak uwalić drugą nagrywarkę przy przełączaniu kabli.
    Wcześniej podany był link do strony www.cdrlab -jest tam wszysko co potrzeba, prosto i czytelnie.
    Powinno zadziałać - reanimowałem w ten sposób już kilka różnych napędów CDRW i DVDRW.
    Czasami jest potrzebne wyłączenie komputera i włączenie z wciśniętym przyciskiem EJECT napędu flashowanego(dosowa wersja MTK nie zawsze poprawnie rozpoznaje kość flash).
    Powodzenia
  • #8 2185661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2186049
    nievix
    Poziom 11  
    modliszka napisał:

Prosty przepis jak uwalić drugą nagrywarkę przy przełączaniu kabli.

Jak to uwalić?? Tylko w ten sposób zrobilem juz kilka napędów i wszystkie dzialaja bez zarzutu. Pozdro
  • #10 2195716
    manfred19
    Poziom 11  
    juz sobie poradziłem:) wyniemilem elktronike:) kupiłem sobie druga taka nagrywarke tylko ze z uwalona optyka:) i przełożyłem sama elektronike:) a tamta i tak mam zamiar zdrobic:) a dokladniej to dam kumplowi zeby zrobił zrzuty z kosci(tych sprawnych) i na programatorze wrzuci to do tych uwalonych:) dzieki wszyskim ktorzy chcieli pomoc:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki LG GCE-8523B, która uległa uszkodzeniu podczas próby wgrania nowego BIOS-u – przerwa w dostawie prądu spowodowała, że BIOS nie wykrywał napędu, co blokowało uruchomienie systemu. Próby ponownego flashowania BIOS-u za pomocą programu mtkflash pod DOS i Windows nie przyniosły efektu. Wskazano, że jedynym skutecznym rozwiązaniem jest fizyczne wyjęcie kości pamięci i wgranie firmware za pomocą programatora. Ponieważ brak było drugiej takiej samej nagrywarki do zrzutu oryginalnego BIOS-u, zaproponowano metodę podłączenia sprawnej nagrywarki do komputera, uruchomienie programu do flashowania, a następnie przełączenie taśmy na uszkodzony napęd w trakcie procesu flashowania. Metoda ta wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić drugiego napędu. Ostatecznie rozwiązaniem było wymienienie elektroniki z innej uszkodzonej nagrywarki z działającą elektroniką oraz wykonanie zrzutów kości przez znajomego z użyciem programatora, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności uszkodzonego napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA