logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przycinanie dźwięku i obrazu na Athlon XP 2000, 256MB RAM, Sound Blaster Live

rafio21 22 Gru 2005 18:14 7638 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego na Athlonie XP 2000, 256 MB RAM i Sound Blaster Live podczas odtwarzania filmów lub muzyki co jakiś czas przycina się dźwięk i obraz mimo włączonego DMA?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest karta Sound Blaster Live albo jej sterowniki, a nie zasilacz czy dysk. W podobnym przypadku po ponownej instalacji karty i użyciu oryginalnych sterowników z płyty CD dźwięk wrócił do normy, bo była to wersja OEM SB0220 sprawiająca problemy [#2129185] Autor tematu później wymienił SB Live na Audigy 4 i problem całkowicie zniknął, co potwierdziło, że winna była karta dźwiękowa/sterowniki [#2339129] Zasilacz został też podmieniony na Huntkey 350AP, ale nie zmieniło to objawów, więc nie wyglądał na główną przyczynę [#2140563] Jeśli chcesz to potwierdzić, warto testowo uruchomić system bez SB Live albo sprawdzić działanie na innej karcie dźwiękowej [#2140596]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 2129202
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    rafio21 napisał:
    witam Mam athlona ....

Włącz menedzera zadań z włączonym pokazywaniem czasu jądra. Jeśli spora część wykresu to jest czerwony wykresz, czyli czas jądra, to masz problem z IO.

Potestuj jezcze odtwarzanie filmu w czasie kopiowania pliku z jednego dysku na drugi i napisz jak jest wtedy z filmem i z obciążeniem procesora.

Przy takim teście zachwalany swego czasu chipset VIA 266A rwał mi obraz z karty TV, a na SIS 735, wg benchmarków gorszym, było OK.
  • REKLAMA
  • #32 2129638
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Robert B napisał:
    Jednak jeszcze raz odpowiem cytując Twoją wypowiedź:
    "Nie są to też straszne "szarpnięcia" zasilania nie licząc samego rozpędzania dysku przy starcie ..."
    A ja właśnie o tym mówię - są to momenty wczytywania kolejnego fragmentu filmu czy programu z dysku do pamięci. Zasilacz jest to element główny a nie pomocniczy jak z uporem utrzymujesz.
    Dalej nie będę się powtarzał, bo tak jak pisałem: jedni łapią to szybciej a inni wolniej..

Idąc twoim tokiem rozumowania generator prądu w elektrowni też jest głównym elementem komputera, niezbędnym do działania.

Od kiedy pracujący dysk twardy w czasie wczytywania porcji danych musi się rozpędzić?
    A nawet jeśli musi akurat podnieść się z trybu oszczędzania energii, to czy czas rozpędzania będzie znacząco dłuższy na stabilnym i zakłóconym zasilaczu?
    Czy jeśli już dojdzie do spadku napięcia, to system się zatrzyma na chwilę czy zawiesi, czy nic się nie stanie?

Słuchaj 100 zeta czeka, a kaska piechotą nie chodzi.

Czekam na pokaz.

Z przyjemnością zmienię zdanie i zapłacę za tą wiedzę, tylko musisz udowodnić swoją tezę.
  • REKLAMA
  • #33 2131414
    rafio21
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam wszystkich i zgóry dziekuje za tak obszerne poruszenie tematu. dodatkowo moge dodac na temat mojego problemu:
    1 bzyczenie bzzzzzz nie jest typowym zakłuceniem dzwieku audio jest to typowe przycinanie komputera
    2 występuje równiez pzy zerowym obciązeniu procka czyli odpolam windows odpolam winamp i po jakis 10 min zaczyna sie przycinanie jesli odpale vplayera to przycina po 10 15sec filmu. przy słuchaniu muzyki i włączonym menadżerze zadan użycie procesora nie wskakuje na wiecej niz 5% a w momecie przyciecia niema zadnego ruchu lub 2%
    podmieniałem juz pamiec doładałem nastepne 256mb ram i nic
    plik stronicowania ustawiony na sztywno o wielkosci 1.5 raza wiekszy od ram(czy to dobrze?) zaówazyłem jeszcze jeden motyw (ale nie jeste co do tego pewien sprawdze pózniej to odp.) gdy wykonywałem defragmentacje dyskuów proces bzyczenia chyba nie występował przy słuchaniu muzyki.
    3 zjawisko przycinania wystepuje równiez na zintegrowanym dzwieku ac97 po wyjeciu sb live.Jak moge sprawdzic i wykluczyc kolejno rózne przyczyny tego zjawiska. Zasilacz pewnie zmienie ale na razie nie mam finansów.A i jeszcze jedno przycina równiez gdy dysk jest sam jeden na jednym kanale ide. na drugim cd rom i dvdrw.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

witam ponownie . Teraz chyba naprowadze wszystkich na własciwe tory.
    Tak jak pisałem wczesniej jest całkowity brak przyciec gdy dysk kreci na maksa. czyli jesli mam włączoney defragmentator dysku to wszystko jest elegancko zadnych przyciec.Nawet przy włączonym defragmentowaniu i jednoczesnym ogladaniu filmu nic zadnych przyciec .Uzycie procka w tym przypadku wynosi srednio 20-60% a czas jądra czyli czerwony wykres jest nizszy od wykresu uzycia procesora o jakies 30-40%. funkcje w biosie "Spread Spectrum" i "Auto Detect DIMM/PCI Clock" są włączone.
    tak wiec w czyem problem?
  • #34 2140563
    rafio21
    Poziom 13  
    witam jeszcze raz zdecydowałe sie na zmiane zasilacza kupiłem hunt key 350ap i dalej to samo chyba to wina dysku cos mi sie zdaje?
  • REKLAMA
  • #35 2140596
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Na pewno to nie zasilacz... Mozliwe ze dysk lub plyta glowna. Czy jest mozliwosc, zebys pozyczyl dysk od kogos i sprobowal na tym pozyczonym? Lub sciagnij jakiegos Linuxa na LiveCD, odlacz dysk i sprobuj z dzwiekiem.
  • REKLAMA
  • #36 2144009
    rafio21
    Poziom 13  
    postaram sie sprawdzic z linuxem ale tymczasem jak sprawdzic hdd?bo ogulnie chodzi dobrze a hd tah pokazuje całkiem niezłe czasy (chyba)jak to sprawdzic?
  • #37 2339129
    rafio21
    Poziom 13  
    po długich oczekiwaniach przypadkowo wymieniłem karte dzwiekowa na sb audygy 4 i problem zniknoł!!! mial racje kolega od sterów do sb live. temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z przycinaniem dźwięku i obrazu podczas odtwarzania filmów i muzyki na komputerze z procesorem Athlon XP 2000, 256MB RAM, płytą główną K7VTA, kartą dźwiękową Sound Blaster Live oraz dyskami ATA 80GB i 60GB, był wielokrotnie analizowany. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak słabej jakości zasilacz (Megabajt 350W), generujący zakłócenia i spadki napięć, które mogą powodować problemy ze stabilnością systemu i zakłócenia audio. Zalecano wymianę zasilacza na modele renomowanych firm, np. Chieftec 350W/400W. Dyskusja poruszała także kwestie wpływu zasilacza na wydajność i stabilność systemu, gdzie część uczestników podkreślała, że zasilacz wpływa głównie na stabilność, a nie na wydajność. Sugerowano również sprawdzenie ustawień BIOS, włączenie opcji "Spread Spectrum" i "Auto Detect DIMM/PCI Clock", a także uziemienie komputera. Wskazywano na możliwe problemy z przełączaniem kontrolera ATA między dwoma dyskami na jednej taśmie, co może powodować krótkie przerwy w transferze danych. Zalecano testy pod systemem Linux LiveCD oraz odłączenie drugiego dysku w celu wykluczenia problemów sprzętowych. Autor problemu potwierdził, że przycinanie występuje nawet przy niskim obciążeniu procesora i po wyłączeniu większości procesów, a także na zintegrowanej karcie dźwiękowej AC97 po wyjęciu SB Live. Po wymianie karty dźwiękowej na Sound Blaster Audigy 4 problem zniknął, co wskazuje na wadliwe sterowniki lub sprzęt SB Live jako główną przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA