logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przycinanie dźwięku i obrazu na Athlon XP 2000, 256MB RAM, Sound Blaster Live

rafio21 22 Gru 2005 18:14 7632 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego na Athlonie XP 2000, 256 MB RAM i Sound Blaster Live podczas odtwarzania filmów lub muzyki co jakiś czas przycina się dźwięk i obraz mimo włączonego DMA?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest karta Sound Blaster Live albo jej sterowniki, a nie zasilacz czy dysk. W podobnym przypadku po ponownej instalacji karty i użyciu oryginalnych sterowników z płyty CD dźwięk wrócił do normy, bo była to wersja OEM SB0220 sprawiająca problemy [#2129185] Autor tematu później wymienił SB Live na Audigy 4 i problem całkowicie zniknął, co potwierdziło, że winna była karta dźwiękowa/sterowniki [#2339129] Zasilacz został też podmieniony na Huntkey 350AP, ale nie zmieniło to objawów, więc nie wyglądał na główną przyczynę [#2140563] Jeśli chcesz to potwierdzić, warto testowo uruchomić system bez SB Live albo sprawdzić działanie na innej karcie dźwiękowej [#2140596]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2107009
    rafio21
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam Mam athlona xp 2000 256mb ram płyta k7vta sound blaster live i dysk 80gb i 60gb na ata. pRoblem jest nastepujący przy oglądaniu filmów lub słuchaniu muzuki co jakis czas przycina sie dzwiek i obraz przy filmach tez jest to typowe bzzzzzzzzz jakby dysk sie nie wyrabiał u kumpla było tak samo jak nie miał włączone dma na dyskach ale u nie jest powłączane i nie wiem w czym jest problem.
  • REKLAMA
  • #2 2107030
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Kiepskiej jakości zasilacz.
  • #3 2107138
    rafio21
    Poziom 13  
    jesli odciąze troche zasilacz to cos pomoże jaki zasilacz by miał byc zeby było ok czy mam zmiezyc napiecia w celu sprawdzenia zasilacza?zasilacz jaki mam to megabajt 350w
  • #4 2107341
    Robert B
    Poziom 43  
    Tak myślałem że chińszczyzna.
    Spadki napięć to jedno a zakłócenia generowane przez taki zasilacz to druga sprawa - tego prostymi metodami nie zlikwidujesz. Spróbuj włączyć w biosie "Spread Spectrum" i "Auto Detect DIMM/PCI Clock" ale na wiele przy takim zasilaczu to się nie zda.
  • #5 2107809
    rafio21
    Poziom 13  
    tak wiec pozostaje tylko wymiana zasilacza? jaki najlepiej kupic?czy moze byc jeszcze jakas inna przyczyna takich problemów?
  • #6 2107830
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Chieftec 350W/400W starczy. Znana i szanowana firma. A Megabajta można sobie w buty wsadzić będzię się wyższym :)
  • REKLAMA
  • #7 2107877
    rafio21
    Poziom 13  
    pozostaje jeszcze jedno pytanie czy moze byc jeszcze jakas inna przyczyna?
  • #8 2108248
    Robert B
    Poziom 43  
    Polecam również włączenie komputera do gniazda z uziemieniem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415462.html#2107357
  • #9 2110124
    rafio21
    Poziom 13  
    komputer jest oczywiscie uziemiony i nie ma zadnych zakłuceń tylko tak jak pisałem raz na jakis czas dzwiek sie przycina i obraz przy filmach tez mam tylko jeszcze jedno pytanie czy moze byc to wina płyty głównej dysku lub czegos innego?
  • #10 2110150
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To raczej problem ogólnej wydajności systemu.Wyłącz zbędne procesy,usługi,ustaw plik wymiany na "sztywno" adekwatny do ilości RAMu,wykonaj defragmentacje dysku.
  • #11 2114835
    rafio21
    Poziom 13  
    kiedys miełem durona 800 i128mb ram wszystko było ok a teraz nagle mała wydajnosc systemu? czemu ta tak szarpie i przycina dzwiek czyżby tylko zasilacz nie wiem co juz z tym zrobic.
  • #12 2128578
    Robert B
    Poziom 43  
    To "bzzzzz..." najczęściej znaczy że zasilacz się nie wyrabia pod obciążeniem jak zaczyna pracować dysk lub CD-ROM. Zasilacz wtedy generuje zakłócenia które trudno odfiltrować.
    Ten Duron i 128 RAM pobierały znacznie mniejszą moc niż obecny Athlon i 256 RAM co potwierdzałoby moją opinię co do słabego zasilacza.
  • #13 2128905
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    rafio21 napisał:
    witam Mam athlona xp 2000 256mb ram płyta k7vta sound blaster live i dysk 80gb i 60gb na ata. pRoblem jest nastepujący przy oglądaniu filmów lub słuchaniu muzuki co jakis czas przycina sie dzwiek i obraz przy filmach tez jest to typowe bzzzzzzzzz jakby dysk sie nie wyrabiał u kumpla było tak samo jak nie miał włączone dma na dyskach ale u nie jest powłączane i nie wiem w czym jest problem.

Ten dzwięk bzzz zawsze towarzyszył mi przy obciążeniu procka.

Sprawdz jakimś programem do obciążania proca, czy jest ten dzwięk przy obciążeniu.

Jakby zasilacz nie wyrabiał, to komputer by się wieszał na stałe, tak samo z zakłóceniami - jakbyś zakłócił nawet kilka bitów na magistrali, to byłaby zwiecha, a nie przestój.

Problem polega na tym, że coś obciąża ci proca w czasie oglądania.

Mi się tak zrobiło po zmianie płyty głównej z ECS k7s5a z chipsetem SIS 735 na ASROCK z chipsetem 7VT2 z chipsetem VIA 266A.

Pomimo lepszej współpracy płyty z chipsetem VIA (który wg benchmarków jest wydajniejszy) z pamięcią, USB 2.0, wyższych zegarów (mój athlon Mobile chodził na niej stabilnie o 150 MHz szybciej) postanowiłęm po testach pozostać przy chipsecie SIS 735 a dlaczego poniżej.

SIS ma 4 x wydajniejszą magistralę pomiędzy częściami chipsetu co owocuje stabilniejszą pracą i mniejszym obciążeniem procesora przy pracy karty telewizyjnej. Na via jest to około 30 %, a na SIS 16 % - inne parametry sprzętu takie same, świeża instalka windows.
    Poza tym obciążenie procesora podczas transferów dyskowych na SIS jest mniejsze. I najważniejsze - transfer dużych plików przez sieć w chipsecie SIS nie powoduje spowolnień w obrazie na karcie TV i prawie nie obiąża proca na maksa. Na VIA w takim wypadku jest porażka - obraz skacze, proc obciążony na maksa.

To wszystko tak informacyjnie.

Generalnie zawsze jak miałem płytę VIA, to miałem jakieś problemy z wydajnością przy wielu operacjach dyskowych i karcie TV
  • #14 2128948
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Robert B napisał:
    To "bzzzzz..." najczęściej znaczy że zasilacz się nie wyrabia pod obciążeniem jak zaczyna pracować dysk lub CD-ROM. Zasilacz wtedy generuje zakłócenia które trudno odfiltrować.

Bez przesady, obciążenie generowane przez napędy/stacje jest raczej znikomym ułamkiem całkowitego (http://www.digit-life.com/articles2/storage/hddpower.html). Nie są to też straszne "szarpnięcia" zasilania nie licząc samego rozpędzania dysku przy starcie.

Zakłócenia to inna sprawa, ale SB live posiada całkiem niezłą filtrację napięcia zasilającego analogówkę w porównaniu do kilku kart które miałem (zintegrowana CX4235, SB128 - nie dało się używać bez przeróbki).
    Obstawiam problem związany z okresowym przełączaniem kontrolera interfejsu ATA między dyskami. Wg specyfikacji czas przełączania jest pomijalny, ale spotkałem się z przypadkiem kiedy trwało to ok. 0,5s i było wyraźnie zauważalne (2 dyski na wspólnej taśmie).

Proponowałbym sprawdzić czy problem występuje również pod knoppixem/movixem/..., ewentualnie sprawdzić zachowanie systemu przy odłączonym drugim dysku twardym.
  • REKLAMA
  • #15 2128997
    Robert B
    Poziom 43  
    Obejrzałem już kilka zasilaczy typu "Megabajt" za pomocą oscyloskopu. Tragedia - tylko śmietnik otwierać...
    A później ludzie dziwią się że problemy ...
    Podstawa to porządny sprzęt a dopiero później instalacja jakiegokolwiek systemu (nawet DOSa). Pisałem o tym parę razy, ale mało kto chce słuchać. Startup dysku może dochodzić do 10-20W a zasilacz ma utrzymać napięcia nominalne.
    Jak dasz w samochodzie przewód paliwa o grubości włosa to pojedzie dobrze??? W komputerze (i całej elaktronice) jest tak samo - prawa fizyki są niezmienne.
  • #16 2129037
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    Obejrzałem już kilka zasilaczy typu "Megabajt" za pomocą oscyloskopu. Tragedia - tylko śmietnik otwierać...
    A później ludzie dziwią się że problemy ...
    Podstawa to porządny sprzęt a dopiero później instalacja jakiegokolwiek systemu (nawet DOSa). Pisałem o tym parę razy, ale mało kto chce słuchać.

co to ma do opóźnień na magistrali i obciążenia procesora?

Czy możesz napisać wprost, dlaczego zasilanie z zakłóceniami powoduje większe obciążenie procesora lub inne opóźnienia?

Czy źle odfiltrowane napięcie ma wpływ na wydajność systemu i dlaczego?

Ja nie widzę związku.
  • #17 2129049
    Robert B
    Poziom 43  
    Ja jako elektronik (z praktyką ponad 30 lat) widzę (szpilki, kiwnięcia i cała reszta nazywana ogólnie "śmietnikiem") - z Twoich postów wnioskuję że wiesz o co chodzi :).
    Prostszymi słowami:
    Produkowanoby tylko zasilacze za 50zł a nie za 500 - pewnie jakaś różnica jest :lol: - jak myślisz? Niestety komputerowi trzeba dać żreć dobrze żeby dobrze chodził - badziewia nie trawi.
    Ja mam ten drugi zasilacz i pewnie dlatego radzę a nie szukam porad... :)
  • #18 2129101
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    Ja jako elektronik (z praktyką ponad 30 lat) widzę.

Jaki?

Podaj miejsce w komputerze, gdzie na wewnętrznej magistrali jest stosowana korekcja błędów i powtarzanie transmisji do skutku.

Tak się złożyło, że w ramach magistra robiłęm sterownik PCI do robota przemysłowego - cały projekt od koncepcji przez wykonanie i uruchomienie, i nie zdarzało mi się, żeby zakłócenia powodowały _opóźnienia_ transmisji na PCI, tylko była po prostu zwiecha.
    Protokół magistrali PCI ( a tu zapewne leży problem) ma parzystość (linia PAR), ale nie ma czegoś takiego jak ponowienie transmisj - jest po prostu zgłoszenie system error (liniaSERR#) i zwiecha. System halted.
    Niektóre urządzenia pozwalają na retransmisję, ale chyba nie na PC.

Poza tym jakie kolega widział zakłócenia, na jakim paśmie?
    Jak się ma zakłócenie na poziomie kHz do pracy magistrali - MHz?
    Jakie są amplitudy zakłóceń i jak się mają do poziomów logicznych na magistrali?

Ja twierdzę, że nijak, jeśli systm nadal działa.

Opcja "spread spectrum" jest to ciągła zmiana zegara systemowego, żeby zmniejszyć zakłócenia generowane przez system, a dokładnie uniknąć fal stojących na magistralach. Czasami ta opcja ratuje nieudane konstrukcje kart - które są niekoniecznie dobrze zaprojektowane pod względem długości i położenia ścieżek - np mój pierwszy prototyp, który wstawał tylko przy tej opcji włączonej.

I nie ma to nic do zasilacza.

A swoją drogą zasilacz może nieźle namieszać, ale raczej są to zwiechy i spuchnięte kondensatory.
  • #19 2129121
    Robert B
    Poziom 43  
    A jakbyś mi jeszcze znalazł gdzie Autor tematu pisze o opóźnieniach magistrali (a nie o typowym "bzzz... przy starcie dysku) to byłbym wdzięczny :lol:
    Jak zwykle są dwie szkoły... :)
  • #20 2129132
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    A jakbyś mi jeszcze znalazł gdzie Autor tematu pisze o opóźnieniach magistrali (a nie o typowym "bzzz... przy starcie dysku) to byłbym wdzięczny :lol:

Widzę, że każdy rozumie szerokie określenie "bzzzzzz" po swojemu. ;)

Ja zrozumiałem tekst "czas przycina sie dzwiek i obraz przy filmach tez jest to typowe bzzzzzzzzz jakby dysk sie nie wyrabiał"

Przycinanie się dzwięku i obrazu, to raczej opóźnienia transferu danych gdzieś w trzewiach komputera, dobrze rozumuję?

A tajemnicze "bzzzz" to może być dzwięk przetwornicy kiepskiego zasilacza przy dużym poborze prądu - taki jaki jest jak procek jest obciążony na 100% lub chrumkanie dysku.

Oba odgłosy kojarzą mi się z przesłaniami danych po magistralach, a nie zakłóceniami, dlatego piję w tym kierunku.

Proponuję użycie ProcessExplorera w czasie pracy systemu i sprawdzenie, który wątek obciąża procesor w momencie spowolnieniato wskaże który komponent jest do poprawienia.

A może kolega uruchamia coś z wyższym priorytetem?

Pozdrawiam ;)
  • #21 2129140
    Robert B
    Poziom 43  
    A mi z gwałtownym obniżeniem napięć i towarzyszącym temu "śmietnikiem". Ale mogę się mylić :) Człowiek uczy się całe życie ...
  • #22 2129144
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    A mi z gwałtownym obniżeniem napięć i towarzyszącym temu "śmietnikiem". Ale mogę się mylić :) Człowiek uczy się całe życie ...

To trzeba sprawdzić empirycznie - obniż napięcie zasilania i sprawdz, czy komputer spowolni pracę, czy się zawiesi ;)

Ja mam Pentium mobile w laptopie w pracy i bawiłem się dzisiaj programikiem cristalCPU i uwierz mi - przy obniżaniu napięcia procesora wydajność nie spadała, tylko w pewnym momencie system zamarł i to był koniec pracy ;)

Pozdrawiam
  • #23 2129161
    Robert B
    Poziom 43  
    Zauważ że obniżałeś napięcie na stałe a nie w krótkich impulsach. I tylko na procesorze. Ne powodowałeś tym zwiększonego obciążenia zasilacza a raczej odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #24 2129175
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    Zauważ że obniżałeś napięcie na stałe a nie w krótkich impulsach. I tylko na procesorze. Ne powodowałeś tym zwiększonego obciążenia zasilacza a raczej odwrotnie.

Odchodzimy za bardzo od problemu kolegi.

Sprowadzę teraz nasz ą różnicę zdań do absurdu:
    Zapytam tak - czy widziałęś jakiś test wydajności komputera w zależności od zasilacza?

Może powinieneś taki przeprowadzić ;)
    Już widzę te nagłówki w prasie komputerowej - "pierwszy test wydajności zasilaczy", "Zamiast pocesora zmień zasilacz"

A tak poważnie
    Dla układów cyfrowych zasilacz jest tylko otoczką. Każdy układ scalony ma na zasilaniu kondensator filtrujący, który pomimo pF wystarcza do stabilnej pracy przy częstotliwości rzędu MHz.
    Każda magistrala ma terminatory do tłumienia zakłóceń.
    Każda linia jest albo połączona przez rezystor z masą, albo z napięciem i jeśli nawet są zakłócenia z zasilacza, to w przeciągu kilku tysięcy cykli zegara można uważać napięcie za bardzo stałe, bo zmiany nawet na poziomie kHz to kilka tysięcy cykli zegara taktującego magistralę.

Nie przekonałeś mnie.

Masz doświadczenie, więc pewnie możesz powtórzyć problem spowolnienia komputera przez zasilacz.

Stawiam 50 zł, że nie pokażesz mi komputera, który działa wolno, ma opisywane przez kolegę przestoje a po podmianie tylko zasilacza odzyskuje wigor.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 2129185
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    rafio21 napisał:

Witam
    Miałem identyczne problemy, walczyłem z tym trochę czasu, potem dałem sobie spokój. Przy muzyce i filmach często występowało to bzzzzz, ja postawiłem na kartę dzwiękową (SB LIVE 5.1 DIGITAL TYP SB0220), zmieniałem sterowniki miejsca w PCI - bez rezultatu.
    Ostatnio znów zająłem się tym tematem (zmiana 56kbs na 512), przeczytałem gdzieś, że mój model karty (SB0220) to wersja OEM i są z nią problemy i tylko oryginalne sterowniki z płyty CD będą pasować.
    Postanowiłem zainstalować ją (kartę) od nowa, system (XP PRO SP2) zainstalował ją sam prosząc tylko o jeden plik z płyty CD. Teraz dzwięk mam idealny bez "efektów" jednak nie działa Winamp. Procek i płyta ta sama.
  • #26 2129187
    Robert B
    Poziom 43  
    :arrow: maras77
    No cóż ... Poczytaj sobie te "nagłówki w prasie komputerowej". Mało czytasz. Było o tym już parę lat temu :)
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.../artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona-1.html
    Zaczyna się od zdania:
    "Bardzo powoli i z oporami zmienia się podejście użytkowników sprzętu komputerowego do kwestii zasilania ... "
    Jednym szybciej innym wolniej ... :)
    Zwróć uwagę na wyniki "zasilaczy" Megabajt i Codegen czy Tracer - bez komentarza.
    Test tych "zasilaczy" a szczególnie Megabajta 350 kończy się podsumowaniem:
    "Benchmark.pl zaleca sprawdzić: jeśli ktoś ma u siebie pod blachami obudowy właśnie taki "zasilacz", niech nie czeka, lecz wymieni go na coś pewniejszego. Jednocześnie przyznajemy dla MGB350ATXP4 jedną gwiazdkę - porażka! ... "
  • #27 2129190
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    :arrow: maras77
    No cóż ... Poczytaj sobie te "nagłówki w prasie komputerowej". Mało czytasz. Było o tym już parę lat temu :)
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.../artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona-1.html
    Zaczyna się od zdania:
    "Bardzo powoli i z oporami zmienia się podejście użytkowników sprzętu komputerowego do kwestii zasilania ... "
    Jednym szybciej innym wolniej ... :)
    Zwróć uwagę na wyniki "zasilaczy" Megabajt i Codegen - bez komentarza.

Artykuł potwierdza w 100% to co napisałem.
    np. zdanie "bo sprzęt właśnie już z taką częstotliwością pokazuje niebieski ekran śmierci" oznacza że albo sprzęt działa dobrze i stabilnie przy dobrym zasilaniu, albo się zawiesza system przy złym.

Nie ma tego w tym artykule, co sugerujesz, że zasilacz wpływa na _wydajność_
    Wpływa tylko na _stabilność_

A problem kolegi dotyczy _wydajności_, a nie _stabilności_

Chyba niedokładnie pzeczytałeś to co wcześniej napisałem, bo byś doszedł do analogicznych wniosków i nie wysyłał artykułów, które są oczywiste.

Jeśli się ze mną nie zgadzasz, wskaż zdanie, frazę, gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu.
    Na razie rzucasz jakieś oderwane tezy, artykuły, które nic nie wnoszą.
  • #28 2129194
    Robert B
    Poziom 43  
    No to widocznie różnie interpretujemy. Ja w odróżnieniu badziewia polecał nie będę i to tyle co miałbym do powiedzenia na ten temat.
  • #29 2129196
    maras77
    Poziom 21  
    Robert B napisał:
    No to widocznie różnie interpretujemy. Ja badziewia polecał nie będę.

A gdzie polecam badziewie?

Po prostu wskazuję od stony konstrukcji komputera, gdzie mogą być problemy z zasilaczem, a gdzie są wywołane czym innym ;)

Zasilacz jest bardzo ważny, ale jest to element pomocniczy.

Jest tak ważny jak akumulator i alternator w samochodzie -jak nie działa, lub działa źle, to jest problem, bo można nigdzie nie pojechać, ale generalnie nie wpływa na moc silnika.

Tak samo zasilacz - może popsuć sprzęt, popsuć przyjemność korzystania z komputera, ale nigdy nie spowolni lub przyśpieszy pracy, spowoduje zacinania filmu. Może wprowadzić zakłócenia w obrazie (na liniach analogowych), dzwięku, ale nie spowolnienia.

Co do artykułu - jak już tak ładnie zinterpretowałeś gwiazdki, to zrób test wydajności zasilacza z jedną gwiazdką i jakiegoś dobrego.
    Jak pokażesz wzrost wydajności lub to, że na gorszym są lagi, a na lepszym nie, to podnoszę stawkę do 100 zł.

Kaska czeka.
    Pozdrawiam

PS. Potencjalny problem z zasilaczem jest na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic419726.html
  • #30 2129201
    Robert B
    Poziom 43  
    Jednak jeszcze raz odpowiem cytując Twoją wypowiedź:
    "Nie są to też straszne "szarpnięcia" zasilania nie licząc samego rozpędzania dysku przy starcie ..."
    A ja właśnie o tym mówię - są to momenty wczytywania kolejnego fragmentu filmu czy programu z dysku do pamięci. Zasilacz jest to element główny a nie pomocniczy jak z uporem utrzymujesz.
    Dalej nie będę się powtarzał, bo tak jak pisałem: jedni łapią to szybciej a inni wolniej..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z przycinaniem dźwięku i obrazu podczas odtwarzania filmów i muzyki na komputerze z procesorem Athlon XP 2000, 256MB RAM, płytą główną K7VTA, kartą dźwiękową Sound Blaster Live oraz dyskami ATA 80GB i 60GB, był wielokrotnie analizowany. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak słabej jakości zasilacz (Megabajt 350W), generujący zakłócenia i spadki napięć, które mogą powodować problemy ze stabilnością systemu i zakłócenia audio. Zalecano wymianę zasilacza na modele renomowanych firm, np. Chieftec 350W/400W. Dyskusja poruszała także kwestie wpływu zasilacza na wydajność i stabilność systemu, gdzie część uczestników podkreślała, że zasilacz wpływa głównie na stabilność, a nie na wydajność. Sugerowano również sprawdzenie ustawień BIOS, włączenie opcji "Spread Spectrum" i "Auto Detect DIMM/PCI Clock", a także uziemienie komputera. Wskazywano na możliwe problemy z przełączaniem kontrolera ATA między dwoma dyskami na jednej taśmie, co może powodować krótkie przerwy w transferze danych. Zalecano testy pod systemem Linux LiveCD oraz odłączenie drugiego dysku w celu wykluczenia problemów sprzętowych. Autor problemu potwierdził, że przycinanie występuje nawet przy niskim obciążeniu procesora i po wyłączeniu większości procesów, a także na zintegrowanej karcie dźwiękowej AC97 po wyjęciu SB Live. Po wymianie karty dźwiękowej na Sound Blaster Audigy 4 problem zniknął, co wskazuje na wadliwe sterowniki lub sprzęt SB Live jako główną przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA