logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja lamp elektronowych – prośba o pomoc w rozpoznaniu 10 sztuk z kolekcji

konradkarnisz 22 Lis 2025 16:30 297 2
REKLAMA
  • #1 21759020
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, ostatnio wpadły w moje ręce takie oto lampki. Na 65 sztuk dziesięciu nie udało mu sid zidentyfikować. Jeżeli jest tu ktoś obeznany w lampach elektronowych i ma chwilę czasu to będę wdzięczny jakby chociaż część udało się rozpoznać.
    jLampa elektronowa trzymana w dłoni nad materiałem w odcieniach szarościOsoba trzyma szklaną lampę elektronową z widocznymi elementami wewnętrznymiRurka szklana z lampą elektronową trzymana w palcach, widoczne wewnętrzne elementyLampa elektronowa trzymana w palcach, widoczne elementy wewnętrzne i pinyZbliżenie na lampę elektronową trzymaną w palcach, widoczne wewnętrzne elementyLampa elektronowa w szklanej obudowie trzymana w palcachZbliżenie na lampę elektronową trzymaną w palcach, widoczne wnętrze i elementy siatkoweZbliżenie lampy elektronowej trzymanej w palcach, widoczne styki i wnętrze.Lampa elektronowa trzymana w ręku, widoczna z bliska, typ nieczytelnyLampa elektronowa trzymana w ręce, widoczna bańka szklana i wewnętrzna struktura.Lampa elektronowa trzymana w palcach, zbliżenie na jej wnętrze z widocznymi elektrodamiLampa elektronowa trzymana w dłoni, z widocznymi metalowymi elementami wewnątrz bańki szklanejLampa elektronowa trzymana w palcach na tle pościeli, widoczne wewnętrzne elektrodyLampa elektronowa trzymana w palcach, widoczne siedem nóżek u podstawyLampa elektronowa trzymana w dłoni, widoczne okablowanie i elementy wewnętrzneLampa elektronowa trzymana w palcach, widoczne szczegóły wewnętrznej strukturySzklana lampa elektronowa trzymana w palcach na tle łóżkaRęka trzyma lampę elektronową z ośmioma pinami na tle łóżka i innych lampLampa elektronowa trzymana w dłoni, widoczna struktura wewnętrzna i wyprowadzeniaZbliżenie na lampę elektronową trzymaną w palcach na tle pościeliRurka elektronowa trzymana w dłoni, widoczne szczegóły wewnętrzne i stykiLampa elektronowa typu noval trzymana w ręce, z ośmioma nóżkami i lekko widocznymi oznaczeniami.Rurka próżniowa ośmionóżkowa trzymana w palcach, widoczny ekran wewnętrznySzklana lampa elektronowa trzymana w ręce z widocznymi pinami i elektrodami wewnątrz.Lampa elektronowa w szklanej bańce trzymana w dwóch palcach

Added after 1 [minutes]:

Lampa elektronowa z ośmioma pinami leży na ciemnym materiale obok białego przedmiotuLampa elektronowa w obudowie szklanej z widocznymi pinami i elektrodami na tle gniazdka.Lampa elektronowa w podstawce, widok z bliska na szklany korpus i stykiLampa elektronowa w oprawce metalowo-szklanej trzymana w palcach.Zbliżenie na lampę elektronową trzymaną w ręce, widoczne piny i elementy wewnętrzne

Added after 19 [minutes]:

[img-0]

Added after 57 [seconds]:

Lampa elektronowa trzymana w dłoni, widoczna siatka i nóżki
    jeszcze taka specyficzna

Added after 2 [minutes]:

@painlust z czego widziałem na postach innych użytkowników to znasz się na tym dobrze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21760102
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Moje typy:

Zdjęcia 1-3: PCL86
    Zdjęcia 4-6: PCF801
    Zdjęcia 7-9: PCF82
    Zdjęcia 10-12: PCL84
    Zdjęcia 13-15: chyba kolejna PCF82?
    Zdjęcia 16-18: PCL85/PCL805
    Zdjęcia 19-21: nie mam pojęcia
    Zdjęcia 22-24: ECH81, ECH84? Patrząc na naloty na szkle i fakt, że większość lamp pochodzi z OTV obstawiam ECH84.
    Zdjęcie 25: to chyba ta sama lampa, co na 2 przedostatnich zdjęciach, ale niestety nie wiem co to.
    Zdjęcia 26-28: kolejna PCL84
    Ostatnie zdjęcie: EBF89

Być może gdzieś pomyliłem żarzenie (zamiast P jest E), jeśli masz zasilacz regulowany i amperomierz to możesz to zweryfikować podając znamionowe napięcie żarzenia z karty katalogowej i sprawdzając, czy płynie znamionowy prąd (dla serii P jest to 300mA). Jeśli będziesz robił taki test to początkowo traktuj wszystkie lampy jakby były z serii E, czyli żarzone napięciem 6.3V! Dopiero jeśli dla 6.3V prąd będzie niższy niż podany w nocie to podnoś napięcie dla nominalnego dla tej lampy w wersji P. Inaczej możesz uszkodzić żarzenie.
  • #3 21760516
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Lampy zidentyfikowane. Dziękuję za pomoc i zamykam.
REKLAMA