logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza Mk5 1.4 2010 – rozrusznik nie kręci po sprawdzeniu bezpieczników 42 i 45

zygzag70 22 Lis 2025 18:52 399 16
REKLAMA
  • #1 21759166
    zygzag70
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Hej, pacjentem jest Seat Ibiza Mk5 1,4 benzyna 2010r. Samochód działał jak należy do momentu kiedy zacząłem sprawdzać bezpieczniki w związku z niedziałającym ogrzewaniem tylnej szyby. Wyjąłem do sprawdzenia z tablicy pod kierownicą dwa bezpieczniki - 42 (klakson) i 45 (ogrzewana tylna szyba). Po tym zabiegu okazało się, że rozrusznik zamilkł. Samochodu nie da się odpalić. Po przekręceniu kluczyka kontrolki się zapalają, po przełączeniu w pozycje zapłon rozrusznik milczy ale zegary ani kontrolki nie przygasają. Reszta wszystko działa - radio, elektryka szyb, zamek centralny itd. Samochód normalnie przyjechał i kilka razy w międzyczasie był odpalany i dopiero po akcji z bezpiecznikami jest zonk. Pompę paliwowa słychać jak się załącza, przekaźnik 456 pod kierownicą cyka po przekręceniu kluczyka w pierwsza pozycję. Aku został rozłączony i na nowo podłączony (wykluczam słabe aku), wszystkie bezpieczniki - obok aku i pod kierownicą sprawdzone - wszystko ok. Nie jestem pewien na 100% czy w czasie sprawdzania była włączona stacyjka, na pewno był w niej kluczyk ale raczej zapłon był wyłączony. Co mogło się stać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21759184
    zygzag70
    Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedź ale już dzisiaj nie dam rady sprawdzić bo ciemno a auto stoi na podwórku. Co to sprawdzenie ma zasugerować? Czy gdy tak podłączony zakręci będzie to opcja, że załatwiłem ECU?
  • REKLAMA
  • #5 21759211
    zygzag70
    Poziom 14  
    Nie, stacyjki nie tykałem. Po prostu zajrzałem do bezpieczników, wyjąłem te dwa (po kolei), sprawdziłem i gdy okazało się, że są ok włożyłem z powrotem na miejsce. Nic innego już przy elektryce nie robiłem. Potem siadłem za kółkiem i chciałem odpalić auto i...jw.
  • #6 21760631
    zygzag70
    Poziom 14  
    Jest tak (nadmieniam, że jestem jedynie elektrykiem amatorem i pooglądałem trochę filmów na YT, więc nie wiem czy wszystko zrobiłem jak należy):
    Przygotowałem kabelek jak na foto, wypiąłem wtyczkę z automatu rozrusznika, podłączyłem płaski konektor kabelka w miejsce wtyczki automatu, włączyłem stacyjkę (wskaźniki oświetlone), zablokowałem wciśnięty pedał sprzęgła deseczką i następnie drugą końcówkę przygotowanego kabelka dotknąłem + na aku. Usłyszałem jedynie cykniecie w rozruszniku. Nie zakręcił. Seat Ibiza Mk5 1.4 2010 – rozrusznik nie kręci po sprawdzeniu bezpieczników 42 i 45Seat Ibiza Mk5 1.4 2010 – rozrusznik nie kręci po sprawdzeniu bezpieczników 42 i 45
  • REKLAMA
  • #8 21760664
    zygzag70
    Poziom 14  
    Ok, ale zastanawia mnie fakt, że stało się to po tym sprawdzeniu bezpieczników. Wcześniej nie było nawet najmniejszych objawów. Jak dopisałem w pierwszym poście, nie ma pewności, ale jest to mało prawdopodobne, że bezpieczniki były sprawdzane przy włączonej stacyjce (na pewno kluczyk był w stacyjce). Gdyby jednak były wyjmowane przy włączonej miałoby to wpływ na diagnozę?

Dodano po 12 [minuty]:

Przeczyściłem styki, sprawdziłem stan aku. Kiedy przekręcam kluczyk słyszę cykniecie rozrusznika jak przy połączeniu na krótko. Tester akumulatora podłączony do akumulatora Varta w komorze silnika samochodu
  • #9 21760810
    dziloo
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Kiedyś miałem coś podobnego. Po przekręceniu kluczyka zegary nie przygasały, rozrusznik nie kręcił.
    Była to zgniła linka masy między silnikiem a nadwoziem.
    U mnie dodatkowo była w grubej izolacji, więc z zewnątrz nie było widać, że w środku wszystko zzieleniało....
  • #11 21760862
    zygzag70
    Poziom 14  
    Rozrusznik pojechał do regeneracji bo przegnita była wiązka pomiędzy automatem a masą (taki krótki kawałek niezaizolowanej plecionki). Zobaczymy co będzie dalej.
  • #12 21762298
    zygzag70
    Poziom 14  

Podsumowanie - nastąpił niespotykany zbieg okoliczności. Okazało się, że zdechł rozrusznik (zdaje się, że elektromagnes). Zregenerowany pozwolił na odpalenie auta "od strzała". Nie miało to żadnego związku z bezpiecznikami - kto by pomyślał?! Aku też już w nie najlepszej kondycji, pewnie wkrótce trzeba będzie wymienić. Przy okazji okazało się, że linka porywy silnika już szykowała się do pęknięcia i w ostatniej chwili ją wymieniłem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Komora silnika samochodu z widocznym silnikiem 1.4 i elementami układu elektrycznegoFragment komory silnika z widocznym elektromagnesem rozrusznika i wiązką przewodówUszkodzona linka pociągowa silnika leżąca na betonowej podłodze
    Jeszcze tylko jedna rzecz mnie zastanawia - nadal nie działa ogrzewanie tylnej szyby i świeci się kontrolka przepalone żarówki co widać na filmiku po włączeniu świateł. Wszystkie żarówki świecą. Czy jest jeszcze coś co może powodować świecenie tej ikonki?
  • #13 21762362
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    zygzag70 napisał:
    przegnita była wiązka pomiędzy automatem a masą (taki krótki kawałek niezaizolowanej plecionki)

Skoro nie wiesz dokąd idzie ta plecionka to nie pisz że to masa. Potem czytają inne dzieci neo i już cała Polska wie że ta plecionka to masa.
    zygzag70 napisał:
    nastąpił niespotykany zbieg okoliczności. Okazało się, że zdechł rozrusznik (zdaje się, że elektromagnes)

AutomatY Boscha są nie do zajechania. W Twoim przypadku wymieniono szczotkotrzymacz (z tym warkoczem od "masy").
    zygzag70 napisał:
    Wszystkie żarówki świecą.

Sprawdź dokładnie podświetlenie rejestracji, postojowe, wsteczny i p.mgielny, lub masz pozakładane ledy.
  • #14 21762442
    zygzag70
    Poziom 14  
    Dzięki, za burę również 😉. Nie wiem czy automat był Boscha, ale cały rozrusznik na pewno był od Valeo. O ledach już czytałem, ale żadne światło nie wydaje się świecić "ledowo" . Jutro będę miał VCDS'a i może uda się wskazać konkretną żarówkę. W każdym razie główny temat uważam za rozwiązany.
  • #16 21790373
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Świecą lampki oświetlające tylną rejestrację ?, szyba nie grzeje, ale czy zaświeca się kontrolka po włączeniu przycisku ogrzewania ?, jeśli tak, to zerknij do gumowej przelotki tylnej klapy czy kable nie połamane
  • #17 21790388
    zygzag70
    Poziom 14  
    Właśnie kontrolka się nie zaświeca, tablica świeci.

Podsumowanie tematu

✨ Seat Ibiza Mk5 1.4 benzyna 2010 przestał uruchamiać się po sprawdzeniu i ponownym włożeniu bezpieczników 42 (klakson) i 45 (ogrzewana tylna szyba). Po przekręceniu kluczyka kontrolki działają, ale rozrusznik nie kręci, mimo że radio, elektryka szyb i zamek centralny funkcjonują prawidłowo. Słychać załączenie pompy paliwowej i cykanie przekaźnika 456. Próba podania +12V bezpośrednio na rozrusznik skutkowała jedynie cyknięciem, bez kręcenia. Sprawdzono styki, akumulator i masę – bez efektu. Ostatecznie okazało się, że problemem była uszkodzona wiązka przewodów między automatem rozrusznika a masą, co spowodowało awarię elektromagnesu rozrusznika. Po regeneracji rozrusznik działa poprawnie i samochód odpala. Problem z ogrzewaniem tylnej szyby i świecącą kontrolką przepalonej żarówki pozostaje nierozwiązany; zasugerowano sprawdzenie przewodów w gumowej przelotce tylnej klapy oraz ewentualne użycie diagnostyki VCDS do identyfikacji uszkodzonej żarówki.
REKLAMA