logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie resztkowe na wyjściu smart plugów (Teckin SP21, Tapo P10, GreenPower PC-03)

jacusmp 24 Lis 2025 11:31 582 4
  • #1 21760676
    jacusmp
    Poziom 9  
    Cześć,
    Chciałem użyć w domu wtyczki inteligentnej lub programatora czasowego, mam 4 różne modele. Po włączeniu każdej z nich do gniazdka w domu i wyłączeniu ich spodziewałem się, że na wyjściu będę miał 0 V, tymczasem w różnych gniazdach w domu mam od kilku do kilkunastu woltów na wyjściu. Może mój dom jest podejrzany, ale te same testy powtórzyłem w firmie w kilku miejscach (wykonywane są regularne pomiary poprawności instalacji elektrycznej) i mam też na wyjściu zasilanie na poziomie 20 V - 50 V. Nie chcę wierzyć, że instalacja jest NOK albo wtyczki są uszkodzone. U kolegi w domu jedna z nich podaje 0 V na wyjściu, gdy jest wyłączona. Co może być nie tak?
    Modele urządzeń:
    Programator czasowy GreenPower PC-03
    Smart Socket Teckin SP21
    TP-Link Tapo P10
  • #2 21760715
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A czym mierzysz to napięcie?
    Pozdr. J.
  • #3 21760723
    jacusmp
    Poziom 9  
    >>21760715
    Multimeterm ~230V.
  • #4 21760735
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    nie znam szczegółów konstrukcyjnych tych gniazdek "inteligentnych", ale obawiam się, że masz po prostu styki przekaźnika czy triak zbocznikowane kondensatorem i to on powoduje przepływ niewielkiego prądu, jaki obserwujesz.
    Rozwiązanie często spotykane np. w włącznikach czasowych z zegarami, np. mechanicznymi.
    Przykładowo, czy nie obserwowaliście, że mimo wyłączenia nadal np. podłączona girlanda LED lekko się świeci?
    Pozdrawiam
  • #5 21760743
    jacusmp
    Poziom 9  
    >>21760735
    Chciałbym sterować pompą cyrkulacyjną, ale w tej pompie jest jakaś elektronika i jak widzi napięcie > ok. 5-10 V, to błyska dioda, wg producenta może to uszkodzić elektronikę i wolę nie ryzykować.
    Zastanawiające jest to, że co obiekt / gniazdko to mam inne napięcie na wyjściu przy wyłączonym gniazdku.
REKLAMA