logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana starych bezpieczników porcelanowych na bezpieczniki na szynie?

jammo1722 24 Lis 2025 14:57 1128 24
  • #1 21760854
    jammo1722
    Poziom 3  
    Witam kolegów,
    Mam pytanie: Posiadam dom budowany jeszcze w latach 90-tych, w którym do dzisiaj mam zamontowaną skrzynkę z licznikiem i bezpiecznikami tzw. topikowymi (taka jak na zdjęciu poniżej), w której porcelanowe obudowy bezpieczników są zamontowane na płycie z ebonitu. Podczas remontu pomieszczeń w domu zostały tam zamontowane nowe drzwiczki do skrzynki, ale środek został bez zmian. Jako że główne zabezpieczenie na ścianie budynku mam zrobione na automatach, czasem zdarza się, że przy jakimś zwarciu rozłączają mi bezpieczniki na tym zabezpieczeniu głównym a nie rozłączają bezpieczniki w skrzynce. Coraz bardziej nachodzi mnie myśl, aby sobie unowocześnić tę skrzynkę, likwidując te porcelanki wraz z bezpiecznikami topikowymi, a założyć na tej płycie z ebonitu szynę wraz z bezpiecznikami automatycznymi. Mam zatem pytanie, czy w razie, jakby okazało się, że kable za tablicą są za krótkie do montażu tych bezpieczników nadprądowych na szynie, to czy można je przedłużać i jakim sposobem najlepiej to zrobić? Dawniej robiono odpowiedniej długości skrętkę i ewentualnie lutowano, ale nie wiem, czy teraz też tak się jeszcze robi, czy po prostu stosuje się tylko jakieś odpowiednie złączki? Oczywiście nie będę robił tego sam, chociaż na pewno dałbym sobie z tym radę, ale nie jestem z wykształcenia elektrykiem, więc wolę to zlecić fachowcowi. Pytam po prostu tak dla siebie, dla własnej wiedzy. Nie chcę montować nowej skrzynki, bo mam ją wewnątrz domu i wymagałoby to za dużo przeróbek, oraz na pewno zgłoszenia do energetyki celem przełożenia licznika, dlatego myślę jedynie o likwidacji starych porcelanowych obudów bezpieczników i montażu szyny z bezpiecznikami automatycznymi. Całą tablicę, ta z ebonitu, można bez problemu odkręcić i dostać się z tyłu do kabli. Proszę o ewentualne porady odnośnie łączenia tych kabli, Pozdrawiam

Czy możesz napisać, jakie przewody masz w tej skrzynce – chodzi o materiał (miedź czy aluminium), przekrój (np. 2,5 mm², 4 mm²) i czy są to przewody jednodrutowe czy linka?
    Przewody w skrzynce są miedziane jednodrutowe o przekroju chyba 2,5 mm², a być może i grubsze.
    Czy po zdemontowaniu porcelanek i bezpieczników topikowych zostanie w skrzynce wystarczająco dużo miejsca na montaż złączek (np. WAGO, listwy zaciskowe), czy przestrzeń jest mocno ograniczona?
    Miejsca raczej jest na tyle, co widać na załączonych zdjęciach.

Stara rozdzielnica z licznikem, bezpiecznikami topikowymi i porcelanowymi oprawkami
    Stara skrzynka elektryczna z licznikami i topikowymi bezpiecznikami porcelanowymi
    Edytowałem.[T.M.]
  • Pomocny post
    #2 21760870
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1894
    jammo1722 napisał:
    czasem zdarza się, że przy jakimś zwarciu wyrzuca mi korki na tym zabezpieczeniu głównym zamiast spalić korki w skrzynce.

Przy zwarciu najprawdopodobniej i tak wyłączą się jednocześnie zabezpieczenia przedlicznikowe, nawet jak wymienisz obecne zabezpieczenia w tej rozdzielnicy. Jakie masz dokładnie te zabezpieczenia główne (przedlicznikowe) na ścianie budynku?

Unikaj po prostu zwarć, a jeśli chciałbyś koniecznie przerabiać tą rozdzielnicę to powinieneś to zrobić zgodnie z obowiązującymi normami. Nie powinna to być tylko zwykła wymiana bezpieczników topikowych na tzw. Esy.
  • #3 21760882
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    jammo1722 napisał:
    Coraz bardziej nachodzi mnie myśl, aby sobie unowocześnić tą skrzynkę likwidując te porcelanki wraz z bezpiecznikami topikowymi a założyć na tej płycie z ebonitu szynę wraz z bezpiecznikami automatycznymi .
    I niewiele to zmieni. W razie zwarcia istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że zabezpieczenie przed licznikowe tez zadziała. Nic nie ma złego w twojej tablicy. Oczywiście jeśli nic nie jest luźne, nadpalone itp. I można to naprawić. I co najważniejsze. Nie używaj tu słowa korki, korek. Bo zaraz będziesz wyśmiany i skrytykowany.
  • #4 21760885
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4625
    Same zabezpieczenia na pewno warto wymienić, ale przy zwarciu , choćbyś miał na poszczególnych obwodach mniejsze zabezpieczenia np 10 A, czy 16 A to wyłączania zabezpieczenia głównego nie unikniesz, bo ten główny zadziała/wyłączy również.
    Chcąc zamontować nowe zabezpieczenia trzeba będzie zdemontować całą tablicę, bo gniazda mają podłączenia przewodów od tyłu a to może wiązać się z demontażem licznika, jeśli przewody pod nim są zbyt krótkie by dało się tablicę trochę odchylić.
    Metody sztukowania przewodów są różne, a najbardziej ostatnio stosowane to złączki wago lub listwy zaciskowe śrubowe, zwłaszcza dla większych przekrojów. O skręcaniu przewodów i lutowaniu nie będę się rozwodził, bo zaraz zacznie się dyskusja o dyletanctwie.
  • #5 21760890
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    To co ty tam robisz że powodujesz zwarcia? W normalnych domowych warunkach zwarcie to jest rzadkość.
  • #6 21760891
    jammo1722
    Poziom 3  
    [Zabezpieczenie przedlicznikowe na ścianie mam 25 A. Co do wymiany, to raczej miałem na uwadze wymianę bezpieczników tych topikowych, głównie ze względów estetyki i wygody z bezpiecznikami tzw. Esy. Nie biorę pod uwagę wymiany całej rozdzielnicy. Pozdrawiam.]21760870

Dodano po 7 [minuty]:

>>21760885 >>21760885 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tablica jest na 4 śrubach i można ją spokojnie wyciągnąć i odchylić tak, aby dostać się z tyłu do kabli. Wiem, bo była już wyciągana wraz z licznikiem. Jedynie czego nie wiem, to czy po wymontowaniu tych starych gniazd porcelanowych z bezpiecznikami długość kabli będzie wystarczająca, aby wyjść nimi przed tablicę i podłączyć te bezpieczniki Esy.
  • #7 21760903
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zapasy na 100% będą, w końcu ktoś to montował. Jeżeli pod bezpieczniki są podłączone po parę przewodów to warto je rozdzielić i dołożyć więcej esek. Pamiętaj iż jak masz zasilanie 3 fazowe to stosujesz na tych obwodach eski to muszą być zespolone.
  • #8 21760905
    jammo1722
    Poziom 3  
    >>21760890 Podczas prac w garażu przy spawarce czy innych pracach przy elektryce czasem przytrafi się jakieś zwarcie i zadziała bezpiecznik. Nie jest to nagminne, ale zdarza się, jak to w życiu.
  • #9 21760908
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    jammo1722 napisał:
    Zabezpieczenie przedlicznikowe na ścianie mam 25A.
    Jakie konkretnie? Topikowe, zwykły S ?
  • #10 21760994
    kris8888
    Poziom 41  
    Pan.Kropa napisał:
    Jakie konkretnie? Topikowe, zwykły S ?

jammo1722 napisał:
    Jako że główne zabezpieczenie na ścianie budynku mam zrobione na automatach
  • #11 21761031
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    No i co? Jak ktoś na bezpieczniki topikowe mówi korki, to pod znakiem zapytania jest co to za automat. Bo może być również i taki na 25A
    Automatyczny bezpiecznik topikowy 16A z przyciskiem resetowania
  • #12 21761073
    jammo1722
    Poziom 3  
    >>21761031 Nie chodzi o wciskany automat, tylko Esy

Dodano po 1 [minuty]:

>>21760994 Oczywiście chodzi mi o Esy.
  • #13 21761077
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ok. Tylko że jak dasz w tablicy zamiast tych topików zabezpieczenia typu S, to w przypadku zwarcia i tak zadziała również zabezpieczenie przed licznikiem. Przed licznikiem typowe eski to nieporozumienie Idealnie jest jak jest togranicznik mocy.
  • #14 21761081
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    jammo1722 napisał:
    jakby okazało się, że kable za tablicą są za krótkie do montażu tych bezpieczników nadprądowych na szynie

Jak to są podstawki bezpieczników do których przewody przykręca się od tyłu tablicy, to może okazać się że przewody nie mają zapasu, przynajmniej te od licznika.
    jammo1722 napisał:
    Tablica jest na 4 śrubach i można ją spokojnie wyciągnąć i odchylić tak, aby dostać się z tyłu do kabli,

Nic nie pozostaje jak tylko doby elektryk (po odłączeniu zasilania głównego) odkręci bakelit i sprawdzi możliwość zmiany bezpieczników.
  • #15 21761100
    jammo1722
    Poziom 3  
    >>21761081 Dzięki za odpowiedź.

Dodano po 28 minutach:

>>21761077 >>21761077 Dzięki za odpowiedź. Niestety nie jestem elektrykiem, więc nie wiem, co najlepiej powinno być założone. Dom budowałem w roku 1990, więc zrobione jest to tak, jak robili w tamtych latach. Być może były też firmy, które i w tamtych latach stosowały inne materiały i rozwiązania. Niestety ci, którzy robili u mnie, zrobili to akurat tak. Dużo rzeczy mam w domu już zmienionych, gdyż, jak robiłem generalny remont, to wtedy zmienialiśmy praktycznie całe oświetlenie na LED-y, dorabiane były też dodatkowe gniazdka. Na piętrze i poddaszu jest wykonana cała nowa instalacja z osobną skrzynką i zabezpieczeniami, a tutaj, jak widać w skrzynce, jest założony dodatkowy wyłącznik nadprądowy (chyba tak to się nazywa) na przewodach, którymi były ciągnięte wszystkie trzy fazy do górnej tablicy. W tej tablicy ze zdjęcia są teraz jedynie zabezpieczenia odnośnie półpiętra i parteru oraz podpiwniczonej części, tj. pralni i kotłowni z hydrofornią. Pozdrawiam.
  • #16 21761256
    kris8888
    Poziom 41  
    jammo1722 napisał:
    Coraz bardziej nachodzi mnie myśl, aby sobie unowocześnić tę skrzynkę, likwidując te porcelanki wraz z bezpiecznikami topikowymi, a założyć na tej płycie z ebonitu szynę wraz z bezpiecznikami automatycznymi

To w takim razie nie samą szynę a odpowiednio dopasowaną wielkościowo, plastikową rozdzielnicę, w której bezpiecznie zamocujesz Esy i żadne kable oraz zaciski nie będą na wierzchu, w zasięgu ręki. Analogicznie do tej małej rozdzielnicy z jednym, potrójnym esem. Przy czym tą małą rozdzielnicę też bym przy okazji zlikwidował i przeniósł ten potrójny Es do nowej, wspólnej rozdzielnicy.

Skoro dom budowany w 1990 roku to pewnie instalacja jeszcze dwuprzewodowa? Czy jednak pomyślałeś wtedy o dodatkowej żyle PE ? Jeśli tak to zastanów się nad przeprojektowaniem rozdzielnicy i dodaniem RCD przy okazji jej przebudowy. Wówczas taka modernizacja faktycznie coś wniesie.

Co to jest za stycznik na prawo od licznika? Nie wygląda to bezpiecznie z tymi zaciskami na wierzchu. To też pomyślałbym żeby zastąpić czymś innym w nowej rozdzielnicy.
  • #17 21761317
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Witam,
    kris8888 napisał:
    ...zastanów się nad przeprojektowaniem rozdzielnicy i dodaniem RCD przy okazji jej przebudowy.

jak autor wspomniał - nie będzie tego robił, bo nie jest elektrykiem.
    Może porozmawiać z nim, omówić swoje pomysły i spostrzeżenia. Wtedy elektryk załatwi wszystkie sprawy z miejscowym "Zakładem Energetycznym", wykona, co ma wykonać, zainkasuje umówioną kwotę i zostawi dokumentację powykonawczą.

Pozdrawiam
  • #18 21761816
    jammo1722
    Poziom 3  
    [postid:f6aa833a70]21761256
    kris8888 napisał:
    "]Skoro dom budowany w 1990 roku to pewnie instalacja jeszcze dwuprzewodowa? Czy jednak pomyślałeś wtedy o dodatkowej żyle PE ? Jeśli tak to zastanów się nad przeprojektowaniem rozdzielnicy i dodaniem RCD przy okazji jej przebudowy. Wówczas taka modernizacja faktycznie coś wniesie.

Witam, tak jak pisałem wyżej podczas remontu domu , który robiliśmy parę lat temu gdzie były dobudowywane na poddaszu lukarny oraz zmieniany cały dach była na poddaszu jak i piętrze wykonana nowa instalacja . Parter , półpiętro i piwnice są po części stare z tym, że i na parterze jak i półpiętrze zostało zmienione też oświetlenie na ledowe. Faktycznie, w większości instalacja jest 2 przewodowa , gdyż z tego co wiem, podobno uziemienie jest na linii energetycznej , więc nie wymagane jest dodatkowe uziemienie domu. W gniazdkach są porobione mostki z przewodu neutralnego do bolca ochronnego i wszystko jest chyba ok, bo miałem niedawno elektryka co robił mi pomiary całego domu w gniazdkach i wystawił odpowiedni dokument dla ubezpieczyciela.

kris8888 napisał:
    Co to jest za stycznik na prawo od licznika? Nie wygląda to bezpiecznie z tymi zaciskami na wierzchu. To też pomyślałbym żeby zastąpić czymś innym w nowej rozdzielnicy.

Po prawej stronie od licznika mam założony wyłącznik czasowy do lampy na polu nad drzwiami wyjściowymi. Założyłem sobie taki, żeby mieć w nocy oświetlone schody przy wyjściu na polu, a wyłącznik światła jest wewnątrz za drzwiami. Po włączeniu światła mogę spokojnie zamknąć drzwi i dojść do bramki zanim po ustawionym czasie światło samo zgaśnie , coś tak jak na klatkach schodowych w blokach.[/postid:f6aa833a70]
  • #19 21761834
    clubber84
    Poziom 39  
    jammo1722 napisał:
    Faktycznie, w większości instalacja jest 2 przewodowa , gdyż z tego co wiem, podobno uziemienie jest na linii energetycznej , więc nie wymagane jest dodatkowe uziemienie domu.

Czyli wnioskuję z tego co piszesz, że nawet "nowa" instalacja na piętrze i poddaszu jest wykonana przewodami dwużyłowymi?
  • #20 21761858
    jammo1722
    Poziom 3  
    clubber84 napisał:
    Czyli wnioskuję z tego co piszesz, że nawet "nowa" instalacja na piętrze i poddaszu jest wykonana przewodami dwużyłowymi?

Nie wiem, jak to jest zrobione na poddaszu i piętrze, bo robił to elektryk, a ja już nie zaglądałem do gniazdek. Wiem, że z tej skrzynki na dole są ciągnięte do góry 4 grube żyły, czyli 3 fazy, i jest tam na ścianie osobna rozdzielnica z Esami na te wszystkie pomieszczenia, łącznie z płytą indukcyjną. Tam były ciągnięte wszystkie nowe rurki z kablami, więc raczej zrobione jest zgodnie ze sztuką. Na dole i półpiętrze były zmieniane i dokładane kable, ale głównie w oświetleniu, gdyż były dokładane i zmieniane lampy, natomiast w gniazdkach raczej nic nie było ruszane.
  • #21 21761887
    clubber84
    Poziom 39  
    jammo1722 napisał:
    Tam były ciągnięte wszystkie nowe rurki z kablami więc raczej zrobione jest zgodnie ze sztuką.

OK, zatem wracając do kolegi głównego pytania:
    jammo1722 napisał:
    czy w razie, jakby okazało się, że kable za tablicą są za krótkie do montażu tych bezpieczników nadprądowych na szynie, to czy można je przedłużać i jakim sposobem najlepiej to zrobić?

odpowiem:
    - to będzie wiedział lub wie ten elektryk, który już u ciebie był i wykonał instalację na górnych kondygnacjach.
    Tyle z mojej strony zdalnie mogę doradzić.

Pozdrawiam
  • #22 21762030
    jammo1722
    Poziom 3  
    clubber84 napisał:
    odpowiem:
    - to będzie wiedział lub wie ten elektryk, który już u ciebie był i wykonał instalację na górnych kondygnacjach.
    Tyle z mojej strony zdalnie mogę doradzić.

Sorry, ale niestety ten kolega zmarł, więc muszę raczej szukać innego fachowca. Osobiście jestem jednak takim człowiekiem, który lubi wiedzieć dużo rzeczy, ot tak dla siebie, dlatego w wielu przypadkach potrafię zrobić prawie wszystko :) z naciskiem na to prawie :). Co innego jest np. naprawić w domu gniazdko, czy nawet położyć kable w ziemi, np. z garażu do bramy, i podłączyć automatykę (sam robiłem), czy jeszcze np. wykonać sobie małą instalację w garażu, kładąc rurki na ścianach, a nawet połączyć w puszkach kable. A co innego, gdy są rzeczy, które jednak wymagają odpowiedniej wiedzy i odpowiednich uprawnień, więc w takich przypadkach nawet częściowa wiedza czy zdolności tu nie wystarczą. Pozdrawiam.
  • #23 21762069
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    jammo1722 napisał:
    rozłączają mi bezpieczniki na tym zabezpieczeniu głównym a nie rozłączają bezpieczniki w skrzynce. Coraz bardziej nachodzi mnie myśl, aby sobie unowocześnić tę skrzynkę
    To nic nie zmieni.
    Będzie dużo kosztować.
    kris8888 napisał:
    Przy zwarciu najprawdopodobniej i tak wyłączą się jednocześnie zabezpieczenia przedlicznikowe, nawet jak wymienisz obecne zabezpieczenia w tej rozdzielnicy.
  • #24 21762107
    clubber84
    Poziom 39  
    jammo1722 napisał:
    Sorry, ale niestety ten kolega zmarł, więc muszę raczej szukać innego fachowca.

Zatem tylko w ten sposób (odkręcenie tablicy bezpiecznikowej) można sprawdzić, czy za nią jest wystarczająca długość żył, aby nie sztukować.

Pozdrawiam
  • #25 21762305
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zapas musi być, przecież elektryk jak to robił to nie podłączał kabli jak tablica była przykręcona.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji starej instalacji elektrycznej w domu z lat 90., gdzie obecnie stosowane są bezpieczniki topikowe w porcelanowych obudowach montowanych na płycie z ebonitu. Autor rozważa wymianę tych bezpieczników na nowoczesne automatyczne zabezpieczenia montowane na szynie DIN. Zwrócono uwagę na problem krótkich przewodów za tablicą rozdzielczą, co może utrudniać montaż nowych bezpieczników. Wskazano, że przedłużanie przewodów jest możliwe, ale powinno być wykonane zgodnie z normami, stosując odpowiednie przekroje i metody łączenia, np. za pomocą złączek lub lutowania, zabezpieczonych izolacją. Podkreślono korzyści z zastosowania wyłączników nadprądowych, takich jak lepsza ochrona przed zwarciami i przeciążeniami oraz łatwiejsza obsługa w porównaniu do bezpieczników topikowych. Omówiono również konieczność zachowania odpowiednich parametrów zabezpieczeń oraz ewentualną wymianę płyty montażowej na bardziej nowoczesną, jeśli obecna nie spełnia wymagań mechanicznych lub bezpieczeństwa. Wskazano, że modernizacja powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka, aby zapewnić zgodność z obowiązującymi przepisami i normami bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA