logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PABSP 20-Li C4 –Problem z 1 biegiem - gdzie kupić zębatkę pierścienia do 1 biegu?

Goworu 25 Lis 2025 22:50 1644 5
REKLAMA
  • #1 21762474
    Goworu
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dostałem do naprawy wiertarkę Parkside PABSP 20 Li C4

Problem polegał na tym, że na pierwszym biegu regulacja sprzęgła nie działa i puszcza od razu. Natomiast na 2. biegu wszystko śmiga bez problemu.
    Po kilku próbach rozkładania, czyszczenia, smarowania, składania okazało się, niestety, że to wynik błędu w użytkowaniu. Użytkownik uruchomił wiertarkę pod obciążeniem bez zapiętego do końca 1. biegu. W efekcie zębatka pierścienia odpowiadającego za redukcję na pierwszy bieg zniszczona.
    Uszkodzony plastikowy pierścień przekładni w wiertarce Parkside PABSP 20 Li C4Uszkodzona plastikowa zębatka przekładni wiertarki trzymana w brudnych palcachZbliżenie na etykietę i uchwyt wiertarki akumulatorowej Parkside PABSP 20 Li C4

Czy ktoś wie, gdzie mogę taką część dostać
    Zębatki pierścieniowe i plastikowy pierścień z wkrętami na białym tle
    To zdjęcie poglądowe, niczego innego nie udało mi się znaleźć :(

Kto pomoże zabulgotał?
  • REKLAMA
  • #2 21762680
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    A nie da się jej obrócić w tym plastiku? Części do parkside raczej nie znajdziesz. Jedynie z używek lub kupno samego body.
  • REKLAMA
  • #3 21771055
    Goworu
    Poziom 7  
    Kupiłem wiertarko-wkrętarkę EINHELL TE-CD 18/48 Li-i-Solo / 14 używaną/uszkodzoną i ma dokładnie te same przekładnie co Parkside (ma dodatkowo udar, ale nie da się niestety przenieść :p). Także prawie wszystko pasuje 1:1. 30 zł i działa jak złoto :)
  • REKLAMA
  • #4 21779638
    dzikus1234test
    Poziom 8  
    To nie jest wina błędnego użytkowania, tylko tandetnego materiału. Ja załatwiłem swoje 2 nowe wkrętarki PABSP 20 Li C4 w ciągu 20 min. Dokładnie ten sam problem. Wiertło do metalu 8 mm — zablokowane i po przekładni za pierwszym razem. Używam też starej Makity, w której wiertło zablokowało mi się w materiale setki razy i działa do dzisiaj.
  • REKLAMA
  • #5 21779642
    Goworu
    Poziom 7  
    Możliwe. Ciekawe, czy Einhell daje lepsze materiały? Choć wyglądają identycznie, także raczej nie
  • Pomocny post
    #6 21779724
    dzikus1234test
    Poziom 8  
    Znalazłem coś na Ali, ale trzeba sprawdzić liczbę zębów i wymiary.

Metalowa przekładnia pierścieniowa z 33 zębami, średnica 31,5 mm, wysokość 6,5 mm

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
    4,28 zł | Przekładnia epicykliczna z 9/10/11 zębami do wiertarki litowej o podwójnej prędkości
    https://a.aliexpress.com/_EQETaXK

Niestety po rozkręceniu mojej wkrętarki, te z ali nie pasują. U mnie jest 16 kłów i 37 zębów a te z ali 14 i 34.

Dodano po 6 [godziny] 13 [minuty]:

Goworu napisał:
    Możliwe. Ciekawe, czy Einhell daje lepsze materiały? Choć wyglądają identycznie, także raczej nie

Z Einhella pasują części ponieważ jest producentem marki Parkside😉
REKLAMA