logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B525 – konfiguracja DDNS z no-ip, jak poprawnie ustawić?

rekin01 26 Lis 2025 20:21 342 17
REKLAMA
  • #1 21763312
    rekin01
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Czy komuś udało się odpalić DDNS na Huawei B525 na no-ip i podzięki się jak to ustawił? Wpisuje wszystko co trzeba i nie mogę się zalogować z innej sieci. Jeżeli jestem podłączony do tej samej, to po nazwie hosta mogę się połączyć.
  • REKLAMA
  • #2 21763389
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @rekin01
    DDNS zadziała tylko wtedy, kiedy na swoim routerze masz PUBLICZNY, ZMIENNY adres IP przyznany przez operatora.

W necie LTE nikt za darmo i w standardzie NIE daje publicznego zmiennego/stałego adresu IP.
    Chcesz taki adres, musisz za niego płacić co miesiąc abonament, nie każdy op taki oferuje i nie jest dostępny w każdej usłudze.
    Zatem są pewne uwarunkowania.
    Tylko abonament (trzeba samemu zweryfikować):
    W Orange i Plusie - publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP, za dodatkową opłatą dla każdego. Publiczny statyczny adres IP droższy.
    W T-Mobile i Play - publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą TYLKO DLA FIRM. Publiczny statyczny adres IP droższy.
    Opłaty za publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP - naliczane są dodatkowo, miesięcznie do głównych płatności.
    https://www.orange.pl/view/vpn
  • REKLAMA
  • #3 21763559
    rekin01
    Poziom 16  
    Mam Orange na kartę w tej chwili z tym routerem, czyli nie ma możliwości uruchomienia DDNS bez dodatkowych opłat?
  • #4 21763872
    KOCUREK1970
    @rekin01
    Bez dodatkowych opłat na pewno nie.
    Ale czy w Twojej ofercie na kartę jest to dostępne, to kontaktuj się z Orange.
  • #5 21763907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21763915
    rekin01
    Poziom 16  
    Router jest w innej lokalizacji i potrzebuje mieć do niego dostęp.
  • #7 21763924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21764187
    rekin01
    Poziom 16  
    W ramach ciekawostki, pisałem do Orange na czacie, żeby dopytać jaki faktycznie jest rodzaj adresu IP. Przełączali mnie chyba z pięć razy i nikt nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Drugi konsultant potwierdził, że adres jest publiczny, ale jak dopytałem czy napewno, to przełączył dalej :)
  • #9 21764227
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21764229
    KOCUREK1970
    rekin01 napisał:
    Drugi konsultant potwierdził, że adres jest publiczny,

On ma być na Twoim routerze, a nie 600 km dalej w centrali operatora.
  • REKLAMA
  • #11 21764256
    IC_Current
    Ocena: 2511
    rekin01 napisał:
    nie ma możliwości uruchomienia DDNS bez dodatkowych opłat?

Usługi DDNS są zazwyczaj bezpłatne do podstawowych zastosowań.
    Płatny jest adres PUBLICZNY, który musisz mieć, aby DDNS działał.
    rekin01 napisał:
    Przełączali mnie chyba z pięć razy i nikt nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Drugi konsultant potwierdził, że adres jest publiczny, ale jak dopytałem czy napewno, to przełączył dalej

Na infoliniach za te psie pieniądze pracują dwa rodzaje ludzi. Pierwsi (większość), to typowe przygłupy, które do innej pracy się nie nadają, drudzy, to inteligentni ludzie, którzy tam są tylko na jakiś króciutki czas. Pierwszych głowa nie puszcza a drudzy są na tyle mądrzy, mają w d.. jej zaśmiecanie korposprawami na miesiąc czy dwa pracy.

Co do adresu publicznego - nie masz go na 100%, bo w ofertach mobilnych zawsze jest płatny dodatkowo i zawsze trzeba wcześniej o niego zawnioskować. O obu sprawach byś pewnie wiedział. Do tego jest dostępny tylko w ofertach postpaid (wszelkie "karty" odpadają).

rekin01 napisał:
    potrzebuje mieć do niego dostęp.

Do jakich usług. Może coś innego (i lepszego) się wymyśli.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21764351
    KOCUREK1970
    @rekin01
    IC_Current napisał:
    Usługi DDNS są zazwyczaj bezpłatne do podstawowych zastosowań.

I często mają ograniczenia, że trzeba swoją domenę co miesiąc odnawiać.
    I to własnie jest w no.ip:
    https://www.noip.com/support/knowledgebase/why-is-my-hostname-missing-or-deleted-what-do-i-do
  • #13 21764357
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Erbit napisał:
    Znajdź IP po stronie WAN routera, następnie wejdź na pierwszą, lepszą stronę typu "moje IP" i porównaj z tym z routera. Jeśli są identyczne - to masz publiczne IP, jeśli różne to nie masz publicznego IP.

Dokładnie tak! i podobnie jak pisze @KOCUREK1970

U mnie po www.whatismyip.com niby jest 77.xxx.xxx.xxx ale już na routerze adres IP WAN 100.xxx.xxx.xxx.
    Dzięki temu nie mogę dobić się zdalnie do routera w Orange na światłowodzie na adresie 79.xxx.xxx.xxx.
    W sumie nie zagłębiałem się "u Kogo" jest problem bo na szczęście do szczęścia mi to niepotrzebne.

Erbit napisał:
    Współcześnie jedyną słuszną metodą jest VPN. Nie mając adresu publicznego skorzystaj z ZeroTier / Tailscale i tym podobnych VPN.

To naprawdę konkretna porada!
  • REKLAMA
  • #14 21764366
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    często mają ograniczenia, że trzeba swoją domenę co miesiąc odnawiać.

No mają. Dlatego od długiego już czasu korzystam z OVH. Własna domena za 15 zeta. Własny DNS. Subdomen z DDNS nie wiem ile (ale mam sporo i mi nie brakuje). Wspierany coraz lepiej przez producentów sprzętu. A jak nie wspierany, to nieraz producent ma swoją chmurę ze swoim DDNS - jak masz egzotyczny adres to w OVH można wtedy zrobić prosty CNAME. A jak nawet tego nie ma, to cokolwiek "żyjącego" w sieci może aktualizować wpisy poprzez URL.
    Dla mnie osobiście zabawa z NO-IP nie warta czasu, ale dla hobbysty czemu nie?

Dodano po 2 [minuty]:

Przemcio napisał:
    ale już na routerze adres IP WAN 100.xxx.xxx.xxx.
    Dzięki temu nie mogę dobić się zdalnie do routera w Orange

Masz Funboxa i aktywne DS-Lite. Wyłącz, zostaw tylko IPv4 i będzie publiczny adres bezpośrednio na routerze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21765554
    rekin01
    Poziom 16  
    >>21764227 Porównałem IP i faktycznie nie mam publicznego, adresy się różnią.
  • #16 21766178
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    IC_Current napisał:
    Masz Funboxa i aktywne DS-Lite. Wyłącz, zostaw tylko IPv4 i będzie publiczny adres bezpośrednio na routerze.

Wprawdzie nie mam FunBox`a ale pula adresowa od 100.64.0.0 do 100.127.255.255
    to specjalna pula adresów zarezerwowanych dla dostawców usług internetowych (ISP).
    Tak widocznie ISP sobie radzi z adresami ;)

rekin01 napisał:
    Porównałem IP i faktycznie nie mam publicznego, adresy się różnią.

Kolega @rekin01 nie podał adresacji ale na Huawei B525 to może też nie zadziałać.
  • #17 21766210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21766466
    IC_Current
    Przemcio napisał:
    Wprawdzie nie mam FunBox`a ale pula adresowa od 100.64.0.0 do 100.127.255.255

Rozumiem, że masz to na łączu od Orange? Czyli idą zmiany (niekorzystne). Miesiąc temu uruchamiałem połączenie w NJU. Też był adres z RFC 6598. Ale co ciekawe, był tylko do czasu opłacenia subskrypcji i aktywacji usługi (połączenie tylko do Orange i chyba serwisów płatnościowych).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Konfiguracja DDNS na routerze Huawei B525 z usługą no-ip jest możliwa tylko wtedy, gdy operator przydziela publiczny adres IP, który może być statyczny lub dynamiczny. W przypadku internetu LTE, zwłaszcza w ofertach prepaid (na kartę), publiczny adres IP jest zazwyczaj niedostępny bez dodatkowych opłat i często wymaga wykupienia specjalnej usługi abonamentowej. Operatorzy tacy jak Orange, Plus, T-Mobile i Play oferują publiczne IP za dodatkową opłatą, często tylko dla klientów biznesowych. Brak publicznego IP skutkuje tym, że DDNS nie działa poprawnie z zewnątrz sieci, mimo że połączenie lokalne po nazwie hosta jest możliwe. W takich sytuacjach zaleca się stosowanie rozwiązań VPN (np. ZeroTier, Tailscale) zamiast przekierowań portów, które są mniej bezpieczne. Sprawdzenie, czy adres IP jest publiczny, można wykonać porównując adres WAN routera z adresem widocznym na stronach typu "moje IP". W przypadku adresów z puli 100.64.0.0/10 (RFC 6598) oznacza to brak publicznego IP. Dodatkowo, usługi DDNS takie jak no-ip mogą wymagać regularnego odnawiania subdomeny, co jest istotne dla stabilności połączenia. Alternatywnie można rozważyć własną domenę i DNS (np. OVH) dla lepszej kontroli i wsparcia sprzętowego. W przypadku Orange i internetu LTE z B525, brak publicznego IP jest główną przeszkodą dla działania DDNS.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA