logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] STX Electrino 150 S – po wymianie kondensatorów 3300uF/30V wybija bezpiecznik

mlukas7 26 Lis 2025 21:17 156 3
REKLAMA
  • #1 21763385
    mlukas7
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem ze wzmacniaczem w
    STX Electrino 150 S - subwoofer aktywny.
    Wymieniłem dwa kondensatory (3300 µF, 30 V), jeden był uszkodzony wizualnie, było to widać.
    Po podłączeniu wywala bezpiecznik. Nie widać żadnych uszkodzeń. Od czego zacząć? Czy ktoś miał problem z tym wzmacniaczem?
    Subwoofer aktywny STX Electrino 150 S bez i z zamontowaną maskownicą z tkaniny
    AI: Czy nowe kondensatory zostały zamontowane zgodnie z polaryzacją i czy mają takie same parametry (pojemność, napięcie, typ) jak oryginalne?
    Pojemność ta sama, napięcie 50 V. Oryginalne były na 30 V. Zamontowane ok, zgodnie z polaryzacją.

AI: Czy sprawdzałeś inne elementy w okolicy (np. mostek prostowniczy, tranzystory, diody) pod kątem zwarcia lub uszkodzeń?
    Nie sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #2 21763458
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    To sprawdź mostek, końcówkę mocy. Rozładuj kondki i pomierz na nim omomierzem, powinno rosnąć.
    Podłącz przez żarówkę.
    Podaj zasilanie z zewnątrz z zasilacza z ograniczeniem prądowym.
  • REKLAMA
  • #3 21767973
    mlukas7
    Poziom 6  
    Wzmacniacz uratowany.
    Wymieniona końcówka mocy.Układ scalony TDA7294 na tle wydruku schematu z jego rozmieszczeniem pinówTylny panel wzmacniacza subwoofera z podłączonymi kablami i świecącą diodą LED
  • #4 21767974
    mlukas7
    Poziom 6  
    Wzmacniacz uratowany.
    Wymieniona końcówka mocy.
REKLAMA