logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic RF-3500 GX 500 – brak odbioru fal długich.

Macieq* 28 Lis 2025 11:09 354 19
REKLAMA
  • #1 21764815
    Macieq*
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam pytanie dotyczące radioodbiornika sieciowo-bateryjnego Panasonic GX 500, model RF-3500 z lat 90.
    Radio ma 4 zakresy — 3 z nich działają prawidłowo. Nie działa zakres fal długich — tzn. jest szum, ale radio nie odbiera stacji, np. programu I PR. Czy to jest jakiś poważny problem, czy nadaje się do naprawienia?
    Jeśli do naprawienia, to gdzie w Warszawie szukać odpowiedniego serwisu?
  • REKLAMA
  • #2 21765541
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    W jakim stanie jest antena ferrytowa (cewki LW)
  • #3 21765557
    Macieq*
    Poziom 10  
    >>21765541 Wszystko wygląda jak nowe. Cewki są przyklejone do ferrytu jakimś rodzajem wosku, żaden przewód nie jest urwany.
  • REKLAMA
  • #4 21765727
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Do sprawdzenia przełącznik zakresów. Budowa tego radia jest prostsza niż cepa.
  • #5 21765880
    Macieq*
    Poziom 10  
    >>21765727 Ale jak to sprawdzić? Dostałem się do spodu płytki, gdzie są wlutowane nóżki od tego przełącznika. Z przyrządów mam tylko multimetr. Sam przełącznik chodzi płynnie, zaskakuje na każdym zakresie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21765913
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1880
    Czy potrafisz czytać schematy? Jak już się upewnisz że przełącznik zakresu łączy odpowiednie pozycje na zakresie fal długich (pozycja L na schemacie), zgodnie z dostępnym schematem w necie, to masz do sprawdzenia raptem kilka elementów zaznaczonych przeze mnie poniżej. Zacząłbym od sprawdzenia cewki L8 (nie L8-2), pod kątem ciągłości uzwojeń, skoro nic nie odbiera na zakresie fal długich. A czy jak dotykasz palcami cewkę fal długich (L8-2) w antenie ferrytowej to słychać jakiekolwiek zmiany w odbiorze?
    Fragment schematu radioodbiornika z zaznaczonymi cewkami L8 i L8-2 w zakresie fal długich
  • #7 21766138
    Macieq*
    Poziom 10  
    Udało mi się poczynić pewne ustalenia: przy dotykaniu na ferrycie cewki LW, nie ma reakcji, przy dotykaniu cewki MW pojawia się lekki przydźwięk. Cewka L8 chyba ma ciągłość, obok niej jest cewka L9 i badając brzęczykiem, obie maja takie same "przejścia". Na zdj. obie cewki od spodu. Jeśli te grubsze luty, to wyjścia z cewek, to brzęczyk reaguje. Na drugim zdj. przełącznik od spodu. Nie wiem, jak go sprawdzić :(
    Załączniki:
    • Panasonic RF-3500 GX 500 – brak odbioru fal długich. 20251129_151017.jpg (2.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Panasonic RF-3500 GX 500 – brak odbioru fal długich. 20251129_182728.jpg (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21766168
    Macieq*
    Poziom 10  
    Chyba źle "przeczytałem" schemat, bo chyba co innego powinienem zmierzyć w cewce L8. Bo zmierzyłem "przejście" w obudowie L8 chyba. Teraz zmierzyłem też cienkie luty i jest ciągłość między lewym i prawym górnym, ale też między lewym i prawym dolnym. Nie ma ciągłości miedzy górnymi i dolnymi nóżkami. Czyli chyba dobrze?

Dodano po 7 [minuty]:

I jeszcze załączam zdj. przełącznika
    Załączniki:
    • Panasonic RF-3500 GX 500 – brak odbioru fal długich. 20251129_191458.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21766825
    kris8888
    Poziom 41  
    Macieq* napisał:
    Czyli chyba dobrze?

W necie masz do ściągnięcia kompletną instrukcję serwisową z rysunkiem ścieżek na płytce i rozmieszczeniem elementów tego radyjka. Na tej podstawie możesz jednoznacznie stwierdzić gdzie są wyprowadzenia danej cewki. Na odległość trudno będzie jednak pomóc.
    Brak reakcji na zbliżanie ręki do anteny ferrytowej świadczy o tym że nie pracuje heterodyna na falach długich, czyli okolice cewki L8 i elementy do niej dołączone (te które zaznaczyłem). Ewentualnie styki przełącznika zakresów.
    Usterka generalnie do namierzenia i usunięcia w 10 minut. Jeśli nie czujesz się na siłach to faktycznie poszukaj kogoś kto się zna albo jakiegoś serwisu w Warszawie. Nie powinni za to dużo skasować.
  • Pomocny post
    #10 21766898
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Macieq* napisał:
    Na drugim zdj. przełącznik od spodu. Nie wiem, jak go sprawdzić

Przełącznik jest 4-pozycyjny?
    Musisz ustalić, które piny są zwierane na każdym zakresie przełącznika i sprawdzić piszczykiem z miernika (lub lepiej omomierzem) czy wszystkie styki działają poprawnie.
    Dla przykładu na czerwono styki, które mogą być zwierane na poszczególnych zakresach:

Fragment płytki PCB z zaznaczonymi na czerwono możliwymi połączeniami pinów
  • #11 21768074
    Macieq*
    Poziom 10  
    misiek1111 napisał:

Przełącznik jest 4-pozycyjny?
    Musisz ustalić, które piny są zwierane na każdym zakresie przełącznika i sprawdzić piszczykiem z miernika (lub lepiej omomierzem) czy wszystkie styki działają poprawnie.
    Dla przykładu na czerwono styki, które mogą być zwierane na poszczególnych zakresach:

Fragment płytki PCB z zaznaczonymi na czerwono możliwymi połączeniami pinów

Przełącznik jest 4-pozycyjny. Sprawdziłem zwieranie na poszczególnych zakresach. UKF zwiera nieco inaczej, niż pozostałe zakresy.
    Patrząc na zdjęcie, widzimy 4 grupy nóżek.
    W pierwszej grupie od lewej strony zdjęcia, fale Ś zwierają 1 z 2, a K 1 z 3, natomiast D i UKF nic nie zwierają.
    W 2 i 3 grupie nóżek (od lewej na zdjęciu), zarówno dla D, jak i M i Ś zwierane są nóżki 1, 2 i 3 w górnym rządku i dolnym 2-grupy oraz wszystkie 5 w dolnym 3-grupy.
    W 4 grupie nóżek (te z prawej strony na zdj.) D, S i K zwierają 1, 2 i 3 w górnym rządku oraz w dolnym rządku D i S 1 z 2 nóżką , a K 1 z 3 nóżką.
    Podejrzane wydaje się niezwieranie żadnych styków w lewej grupie nóżek przy przełączeniu na zakres D.
  • Pomocny post
    #12 21768144
    kris8888
    Poziom 41  
    Macieq* napisał:
    W pierwszej grupie od lewej strony zdjęcia, fale Ś zwierają 1 z 2, a K 1 z 3, natomiast D i UKF nic nie zwierają.

Według schematu sekcje S2-1 i S2-6 nic nie zwierają przy wyborze L i F więc to jest prawidłowo.

Przełącznik raczej jest sprawny bo po wielokrotnym
    przełączaniu już dawno zacząłby choć coś działać.

Jest przerwa w cewce heterodyny na zakresie L lub któryś kondensator w jej pobliżu jest uszkodzony. Tylko tyle albo aż tyle...
  • #13 21768167
    Macieq*
    Poziom 10  
    Koledzy, dziękuję bardzo za pomoc :)
    Wygląda na to, że moje możliwości przy ożywianiu tego radyjka, właśnie się wyczerpały. Czas na wizytę u specjalisty, który mam nadzieję dokona reanimacji pacjenta. O rezultatach dam znać :)
    Pozdrawiam
  • #14 21770122
    Macieq*
    Poziom 10  
    Radio Panasonic GX500 już działa również na falach długich :)
    Okazało się, że uszkodzeniu uległ malutki kondensator zmienny CT3. Na zdj. przełącznika (5 postów wyżej) to ten niebieski z prawej strony. Podobno uszkodzenie bardzo rzadkie i trochę czasu zajęło, by to zdiagnozować.
  • #15 21770131
    kris8888
    Poziom 41  
    Czyli jednak w obwodzie cewki/anteny ferrytowej fal długich. To by też tłumaczyło dlaczego nie było reakcji na zbliżanie ręki do anteny.
    Rzeczywiście dość rzadkie uszkodzenie ale też raczej łatwe do namierzenia. CT3 też był jednym z elementów w tych obszarach do sprawdzenia które zaznaczyłem kilka postów wyżej.
  • #16 21770203
    Macieq*
    Poziom 10  
    Akurat dostałem ze znanego Chińskiego portalu multimetr z możliwością mierzenia pojemności (cena poniżej stówy, ale wg testów nadspodziewanie dokładny). Zmierzyłem kilka kond. elektrolitycznych i pokazuje dobrze. Natomiast przy pomiarze wspomnianego uszkodzonego kondensatora nie pokazuje nic. Natomiast omomierz pokazuje ok.25 omów i włącza się brzęczyk - to chyba nieprawidłowo?
  • #17 21770230
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Macieq* napisał:
    Natomiast przy pomiarze wspomnianego uszkodzonego kondensatora nie pokazuje nic.

CT3 wylutowałeś, czy mierzyłeś w obwodzie?
    Tani miernik może nie mierzyć tak małych pojemności.
  • #18 21770234
    Macieq*
    Poziom 10  
    Ona została wylutowana w zakładzie podczas naprawy, mam ją na stole. Spróbuję zmierzyć te w radiu, ale nie wiem, czy to poprawnie.
    Edit: zmierzyłem te w radiu: jedna ma 0,26 nF, druga 5,5 nF
  • #19 21776933
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    CT3 jest regulowany i czy pokręceniu mierzeniu zmienia się pojemność
    Plastikowym np. kartą VISA lub podobnym Metalowym śrub. inne będą pojemności
  • #20 21776946
    Macieq*
    Poziom 10  
    >>21776933 CT3 został wymieniony w radiu na nowy przez fachowca i radio działa prawidłowo. Ten uszkodzony miał ewidentnie zwarcie wewnętrzne.

Podsumowanie tematu

✨ Radioodbiornik Panasonic GX 500, model RF-3500 z lat 90., miał problem z odbiorem fal długich – na tym zakresie był tylko szum, brakowało stacji. Sprawdzono stan anteny ferrytowej i cewek LW, które były nienaruszone. Podejrzewano uszkodzenie przełącznika zakresów, jednak testy wykazały jego poprawne działanie. Brak reakcji na zbliżanie ręki do anteny wskazywał na problem z heterodyną na falach długich, szczególnie w obwodzie cewki L8 i elementów z nią związanych. Ostatecznie usterka została zlokalizowana jako uszkodzony, wewnętrznie zwarty, mały kondensator zmienny CT3, który po wymianie przywrócił prawidłową pracę zakresu fal długich. Diagnostyka i naprawa wymagały znajomości schematu serwisowego oraz pomiarów ciągłości cewek i działania przełącznika. Naprawa była możliwa do wykonania przez specjalistę, a koszt nie powinien być wysoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA