logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 – stara dmuchawa pobiera za duży prąd, stopiona wtyczka nawiewu

tomasznowak2020 28 Lis 2025 19:58 171 3
REKLAMA
  • #1 21765273
    tomasznowak2020
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. W Citroenie C4 brak nawiewu. Sprawdzam po kolei i widzę stopioną wtyczkę. Po obcięciu wtyczki i podłączeniu działa wszystko. Wziąłem ze sklepu nową dmuchawę i rezystor przed diagnozą. Coś musiało spowodować tak duży prąd. Podmieniłem rezystor i wykonałem pomiary natężenia przy różnych prędkościach i były praktycznie takie same jak na starym rezystorze. Pomiar natężenia starej dmuchawy różni się od tej nowej. Nowa dmuchawa ma 13 A na najwyższym, 8. biegu. Stara spaliła bezpiecznik w mierniku 20 A, a na 7. biegu było ponad 17 A. Teraz myślę, żeby założyć tę nową dmuchawę. Czy ta stara jest uszkodzona i mogła powodować stopienie się wtyczki? Ogólnie nie hałasuje, prędkości zmieniają się płynnie, nie widać oznak uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21765277
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 762
    Rzadko przyczyną stopienia wtyczki jest prąd, przynajmniej nie dlatego, że za duży.
    Najczęściej powoduje to opór utlenionych styków.
    Proces jest "samonapędzający" się:
    Utlenienie zwiększa grzanie - grzanie przyspiesza utlenianie.
    Albo nowe złącze albo oczyścić stare.
    I tu też tak sobie bo nowe styki mają pokrycie antykorozyjne.
    Po czyszczeniu już niekoniecznie.
    Dotyczy to również strony zagniecenia przewodów w stykach.
  • REKLAMA
  • #3 21765280
    tomasznowak2020
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21765277 nie da się oczyścić, bo stopiły się wtyczki, nie użyję ich już. Czyli nie warto zmieniać dmuchawy? Tylko dlaczego taka różnica — stara dmuchawa ponad 20 A, nowa 13 A?
  • #4 21765300
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3726
    tomasznowak2020 napisał:
    Tylko dlaczego taka różnica stara dmuchawa ponad 20a nowa 13a ?

Bo stara jest przytarta. Wyczyść łożyska, nasmaruj i wtedy zmierz prąd.
REKLAMA