logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena 1.2 - przegrzanie silnika i utrata mocy po korku w parkingu

pietrasnet 22 Gru 2005 21:25 9145 11
REKLAMA
  • #1 2107586
    pietrasnet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam fiata sienę 1.2.Byłem dzisiaj w markecie samochodem i to był mój błąd. Miejsce do zaparkowania jeszcze znalazłem, ale z wyjazdem nie było już tak łatwo. Jak to przed świętami, czekałem w podziemnym parkingu w korku jakieś pół godziny z zapalonym silnikiem, kiedy nagle zobaczyłem, że z pod maski zaczął wydobywać się dym. Odrazu spojrzałem na wskaźnik temperatury który był na czerwonym polu w najwyższym miejscu. Odrazu zgasiłem silnik i poczekałem jak ostygnie. Kiedy wracałem jednak do domu wydawało mi się że wszystko jest OK, bo samochód przyspieszał normalnie i wchodził na obroty, jednak kiedy osiągał jakieś 70 km/h na 5 biegu jakby tracił moc i nie chciał wkręcać się na obroty. Co mogło się stać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2107651
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    przegrzac się, zobacz ile masz wody w zboirniczu i czy niema tam oleju
    przyczyna tego co sie stalo jest uszkodzony obwód wentylatora, mogła paśc uszczelka lub głowica
  • REKLAMA
  • #3 2107689
    tomaszko
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Często po przegrzaniu pada uszczelka pod głowicą.
  • REKLAMA
  • #4 2109771
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jseli nic sie zlego nie bedzie dzialo to tym razem sie udalo. Sprawdz zuzycie oleju, czy jest w normie lub czy nie ma oleju w zbiorniczku wyrownawczym lub plynu chlodzacego w oleju.
    Pozdrawiam.
  • #5 2110758
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    sprawdz czy dziala wentylator chlodnicy oraz termostat , jesli przebieg wiekszy 50000 km wymien termostat napewno juz nie dobry, sprawdz czy nie jest pekniety zbiorniczek wyrownawczy chlodnicy. zwroc uwage czy rano zapala rowno na wszystkie cylindry
  • Pomocny post
    #7 2111866
    PAWLOSS20GGG
    Poziom 11  
    sprawdz czy wogle wentylator sie kręci czy neijest zatarty bo to częsta przyczyna w fiacie a przytym sprawdz bezpiecznik chłodnicy to jest taki duzy bezpiecznik i jak wcześniej było muwione sprawdz uszczelke pod głowica czy niewalneła
  • REKLAMA
  • #8 2118436
    pietrasnet
    Poziom 11  
    Cytat:
    I nie wolno gasić rozgrzanego za mocno silnika musi chodzić na wolnych obrotach!

silnik cały czas chodził na wolnych obrotach
  • #10 2121179
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    ja mialem ostanio kompletny remont po takiej zabawie(glowica tloki, pierscionki) termostat nawalil a koles myslal ze dojedzie
  • #11 2123699
    pietrasnet
    Poziom 11  
    Cytat:
    Odrazu spojrzałem na wskaźnik temperatury który był na czerwonym polu w najwyższym miejscu. Odrazu zgasiłem silnik i poczekałem jak ostygnie.

Czy nie??

owszem zgasiłem silnik odrazu ale po co miał chodzić nadal na niskich obrotach skoro chodził tak przez pół godziny i się rozgrzał w ten sposób więc jakby pochodził na nich dłużej to by się dalej grzał.

Powodem tego rozgrzania okazał się spalony bezpiecznik od wiatraka chłodnicy, który się nie włączył i dlatego silnik tak się rozgrzał. Teraz samochód przyspiesza już normalnie, więc chyba wszystko jest OK. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #12 5498263
    abu1986
    Poziom 10  
    a czy to prawda ze przegrzany silnik mozna sprawdzic w bardzo prosty sposob ?? konkretnie poprzez wyciagniecie bagnetu od stanu ilosci oleju silnikowego przy wlaczonym silniku i jesli zacznie leciec para i pryskac olej to wlasnie oznacza przegrzany silnik ??

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Siena 1.2 uległ przegrzaniu silnika podczas postoju w korku na podziemnym parkingu, co objawiło się dymem spod maski i wskazaniem temperatury na czerwonym polu. Po ostygnięciu silnika i ponownej jeździe pojawiła się utrata mocy przy prędkości około 70 km/h na piątym biegu. Przyczyną awarii okazał się spalony bezpiecznik wentylatora chłodnicy, który nie uruchomił się, co doprowadziło do przegrzania. Wskazano również na możliwe uszkodzenia takie jak uszczelka pod głowicą, głowica, termostat, czy zatarty wentylator chłodnicy. Zalecane było sprawdzenie poziomu płynu chłodzącego, oleju, działania wentylatora, termostatu oraz stanu zbiorniczka wyrównawczego. Nieprawidłowe chłodzenie może prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika, w tym konieczności remontu głowicy, tłoków i pierścieni. Po wymianie bezpiecznika i naprawie układu chłodzenia samochód odzyskał normalne osiągi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA