logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stalmark zgazowujący Eko Wood – ciągły dym z komina

JurekNurek 30 Lis 2025 08:14 846 11
REKLAMA
  • #1 21766523
    JurekNurek
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam, czy ktoś użytkujący kocioł Stalmark eko wood (II 23 kW) mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z jego eksploatacji. Mam to ustrojstwo od dwóch tygodni i mimo prób modyfikacji (niewiele tego tam można zrobić, ale zawsze) cały czas z komina unosi się dym. Drewno suche, sezonowane wiele lat (nie ważne, sosna czy buk) — bez różnicy.
    Temperatura spalin pomiędzy 150 a 170 °C, różne ustawienia powietrza wtórnego bez zmian w ciągu całego cyklu spalania. Komin czysty, wysoki, nawiew do kotłowni nieograniczony. Wydaje się, że wszystkie warunki spełnione, a dym sobie leci.
    Serwisant, na podstawie filmu, który mu wysłałem, stwierdził, że to para wodna?! No i może bym dał się przekonać, ale u sąsiada palącego w prostym Atmosie po rozgrzaniu nic z komina się nie unosi w tych samych warunkach atmosferycznych. To jest kocioł 5. klasy Ecodesign i należałoby oczekiwać lepszych efektów.
    Napiszcie, jak to u was wygląda, czy można coś z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 21766616
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3314
    Daj film.
  • REKLAMA
  • #3 21766696
    JurekNurek
    Poziom 11  
    >>21766616

Dodano po 22 [minuty]:

>>21766616
    Dym lub para unosząca się z komina i odpowietrznika na ośnieżonym dachu budynku

W sumie para wodna czasem może się pojawiać, w określonych warunkach pogodowych, ale tu mamy to zjawisko (moim zdaniem dymienia), mniej lub więcej cały czas.
    Teraz jest pytanie, czy to jest kwestia jakichś regulacji, czy te kotły "tak mają"? Dlatego proszę o spostrzeżenia innych użytkowników zgazowujących Stalmarków.
  • #4 21767845
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Może jednak drewno nie takie suche. Masz wentylator wyciągowy na czopuchu?
    Swoją drogą podziwiam ludzi, którym chce się wydawać kupę pieniedzy na nowa kotłownię na drewno by być niewolnikiem swojego kotła.
  • REKLAMA
  • #5 21767871
    JurekNurek
    Poziom 11  
    >>21767845 Też siebie podziwiam, żeby nie było :) Głównie używam pompy ciepła i jestem z niej mega zadowolony, ale to tylko elektronika, jak padnie w środku zimy, to trochę kiepsko, nikt ci tego w dzień czy dwa nie zrobi. To jest alternatywne źródło ciepła. Mieszkam w lesie i drewna u nas opór. Opał (drewno) suchy jak trzeba, kupiłem miernik, żeby być pewnym. A Ty masz takiego Stalmarka i jest u ciebie bez dymu?
  • REKLAMA
  • #6 21768540
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Nie, nie mam, mam gazowy. To wygląda na parę wodną , a nie dym. Ale coś jej za dużo jak na rozgrzany kocioł.
    Masz naturalny ciąg czy wentylator?
  • #7 21768727
    JurekNurek
    Poziom 11  
    >>21768540 wentylator
  • #8 21768859
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Wyciągowy na czopuchu, czy nawiewny?
  • #9 21768866
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3314
    A jak temperatury na wyjściu z kotła?
  • #10 21769150
    JurekNurek
    Poziom 11  
    wyciągowy

Dodano po 1 [minuty]:

załączanie pompy doładowującej bufor ustawiłem na 76 *C
  • #11 21793800
    Roping
    Poziom 8  
    Cały czas się dymi? Czy tylko przy rozpalaniu? Masz wkład kominowy ocieplany? Może kondensacja w kominie? Jak na piec zgazowujący ten dym tak wolno leci, tam w piecu jest palnik. Zacząłbym od sprawdzenia elektronicznie wilgotności drewna, potem odpiąłbym czopuch i sprawdził na zimno, czy w kominie jest wilgoć. A tak poza tym zainwestowałbym w sondę lambda i wkręciłbym na czopuch, by zobaczyć, ile tam jest tlenu w spalinach (powinno być chyba od 5-8%), no i regulator ciągu do komina
  • #12 21804622
    JurekNurek
    Poziom 11  
    Komin ceramiczny, ocieplony, wilgotność drewna 13-15% dymi prawie cały czas. Serwisant poradził mi, żeby w czasie pracy otworzyć klapę nad wymiennikiem (przed czopuchem). No i tam faktycznie dymu nie widać, więc możliwe, że para. Trochę to dziwne, dlatego myślałem, że ktoś z takim piecem podzieli się doświadczeniem z eksploatacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł zgazowujący Stalmark Eko Wood II 23 kW i zgłasza problem ciągłego dymienia z komina mimo stosowania suchego, sezonowanego drewna (wilgotność 13-15%) oraz prawidłowych warunków eksploatacji: czysty, ocieplony komin ceramiczny, wentylator wyciągowy na czopuchu, temperatura spalin 150-170 °C, różne ustawienia powietrza wtórnego, brak ograniczeń nawiewu do kotłowni. Serwisant zasugerował, że widoczny dym to para wodna, jednak użytkownik porównuje to do kotła Atmos, gdzie przy podobnych warunkach nie ma widocznego dymu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia wilgotności drewna elektronicznie, zastosowania sondy lambda do pomiaru tlenu w spalinach (optymalnie 5-8%), regulatora ciągu kominowego oraz weryfikacji kondensacji w kominie. Otwarcie klapy nad wymiennikiem przed czopuchem powoduje zniknięcie widocznego dymu, co może potwierdzać obecność pary wodnej. Problem może wynikać z konstrukcji kotła lub niewystarczającej regulacji, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi od innych użytkowników Stalmark Eko Wood.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA