logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blist B MAX E 24kW – dym przy dokładaniu drewna, czy otwór w piwnicy poprawi cug?

kkris64 25 Lis 2025 04:36 501 15
REKLAMA
  • #1 21761475
    kkris64
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Po wymianie wkładu kominkowego na taki z płaszczem wodnym zaczęły się od razu pojawiać problemu z wydostających się na mieszkanie dymem. Ogólnie palić się pali bardzo dobrze gdy się rozpali. Problem występuje tylko wtedy kiedy otworzę drzwiczki w celu dolożenia drzewa. Nowy piecyk/kominek to znanej firmy Blist, model B MAX E o mocy 24kw. Moje podejrzenia do według mnie wada konstrukcyjną piecyka, ponieważ ujście spalin znajduje się nad drzwiczkami ("sufi w piecyku to też płaszcz wodny) a nie jak w starym kominku u góry przy tylnej ściance. Z drugiej strony niemożliwe żeby firma produkowała i sprzedawała ten piecyk ładnych parę lat i nie zauważyła problemu. Jednym słowem powinno być dobrze a nie jest. Nadmieniam że szyb kominowy jest "czysty" i że w starym kominku nie było aż tak dużego problemu przy podkładaniu drewna. Nie pomogło założenie na komin tzw. strażaka. A nawet jest jeszcze gorzej, muszą go zdjąć z powrotem, ponieważ powoduje cofanie dymu do wentylacji i przedostawanie się do kuchni. ( bez niego nie występuje to zjawisko)
    Moje zapytanie jest takie, czy szyb kominowy (pod którym podłączony jest piecyk) lub wentylacyjny powinien mieć np. w piwnicy dojście powietrzna, czyli zrobiony po prostu otwór. Czy według was poprawi to cug, czy też na odwrót ?
  • REKLAMA
  • #2 21761480
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    kkris64 napisał:
    sprzedawała ten piecyk ładnych parę lat i nie zauważyła problemu.

kkris64 napisał:
    Czy według was poprawi to cug, czy też na odwrót

1. Problem może być w montażu, przebiegu kanałów kominowych itp.
    2. Skontaktuj się z kominiarzem - oceni na miejscu!
    3. Na podstawie jego opinii, jeżeli zajdzie taka potrzeba - skontaktuj się z producentem.
  • REKLAMA
  • #3 21764198
    kkris64
    Poziom 10  
    Gdyby były problemy wymienione przez ciebie, to podczas palenia w poprzednim kominku też dym by się wydobywał po otwarciu drzwiczek.
  • #4 21764625
    Adam Walko
    Poziom 35  
    kkris64 napisał:
    w poprzednim kominku też dym by się wydobywał po otwarciu drzwiczek

Zareklamuj u tego, kto montował kominek!
    Jako podstawę reklamacji załącz opinię kominiarza.
    Dym się wydobywa po otwarciu drzwiczek, bo w pomieszczeniu masz podciśnienie w stosunku do ciągu kominowego.
  • #5 21764628
    kkris64
    Poziom 10  
    Powtarzam gdyby był np. problem z podciśnieniem i to w starym kominku też byłby problem. A nie było.
  • #6 21764629
    Adam Walko
    Poziom 35  
    kkris64 napisał:
    starym kominku też byłby problem. A nie było.

1. Fizyka jest jedna.
    2. To, że nie było - to nie jest żaden dowód. Teraz jest.
    3. Osobą kompetentną w tym temacie - jest kominiarz.
  • #7 21765164
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    kkris64 napisał:
    ponieważ ujście spalin znajduje się nad drzwiczkami

Hm... Dziwne

Czarny piecyk wolnostojący z otwartymi drzwiczkami i widocznym paleniskiem
    Załączniki:
    • Blist B MAX E 24kW – dym przy dokładaniu drewna, czy otwór w piwnicy poprawi cug? piec-kominek-koza-z-plaszczem-wodnym-B-MAX.E-02.jpg (82.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21765515
    kkris64
    Poziom 10  
    Co jest dziwne ? To że rura wychodzi na piecyku, czy to że spaliny najpierw idą w kierunku wylotu nad drzwiczkami, potem zawracają nad górnym płaszczem wodnym i uchodzą do widocznego na zdjęciu wylotu.
    W sumie na początku też mnie to zdziwiło. Pomysł konstruktorów dobry, zamierzeniem było max.  wykorzystać płomienie do ogrzania górnego płaszcza.
    Szkoda że nie udało im się kierunków zamienić, żeby to nie było nad drzwiczkami ale z tyłu.
  • REKLAMA
  • #9 21765569
    Lisek64
    Poziom 33  
    Napisałeś , że ujście spalin jest nad drzwiczkami . Zdjęcie przedstawia coś innego
  • #10 21765791
    kkris64
    Poziom 10  
    Ujście spalin jest nad drzwiczkami do rury która wychodzi z piecyka. Strzałki pokazują miejsce nad drzwiczkami, ujścia nad płaszczem, w kółku fragment otwartych drzwiczek. Mam nadzieję że rozwiajem wątpliwości.
    Załączniki:
    • Blist B MAX E 24kW – dym przy dokładaniu drewna, czy otwór w piwnicy poprawi cug? IMG_20251129_133005.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21766059
    kkris64
    Poziom 10  
    Udało mi się dziś porozmawiać z kominiarzem. Powiedział że z jego wieloletniego doświadczenie większość użytkowników kominków/piecyków z płaszczem wodnym boryka się z tym co ja, tzn. z wydostających się dymem podczas podkładania drewna. Przez to że droga wyjścia spalin z kominka jest dłuższa i " kręta" niż przy zwykłym piecyku. Można jedynie próbować zwiększyć "cug", jeśli nie pomoże tzw. strażak na kominie to są w sprzedaży wyciągi mechaniczne. On sam dlatego kupił sobie kominek z rozprowadzaniem ciepłego powietrza.
  • REKLAMA
  • #12 21766122
    Lisek64
    Poziom 33  
    Jednym słowem kostrukcja nieprzemyślana . Gdyby zamiast jednolitej płyty płaszcza grzewczego zastosowano żeberka , dym z paleniska miałby więcej możliwości ucieczki w komin , niż tylko wąską szczeliną nad drzwiczkami . Czy od "pleców " też jest szczelina ? Jeżeli tak , spróbowałbym tą na drzwiami zatkać na próbę kawałkiem blachy , żeby wymusić ciąg tylko tamtą stroną . Ogrzewanie płaszcza w zasadzie następuje głownie od paleniska . To opływanie spalin od góry , moim zdaniem oprócz gromadzenia się sadzy , niewiele wpływa na wydajność grzewczą przy tak cienkim płaszczu wodnym . Kilkanaście lat temu w podobny sposób zmodernizowałem podobny piecyk . Dospawałem od zewnątrz blachy po bokach i z tyłu tworząc płaszcz wodny a od góry w środku pieca dodatkowo z kształtek wyspawałem coś w rodzaju wężownicy , która była połączona z tym zewnętrznym płaszczem wodnym . Było trochę kombinacji i eksperymentów z podłączaniem i odpowietrzeniem wężownicy ale finalnie układ okazał się być całkiem wydajny :-)
  • #13 21780663
    marcinchwalba
    Poziom 1  
    Cześć,
    Mam ten sam piecyk i ten sam problem, choć z tego co czytam to nawet gorzej, bo u mnie prawie w ogóle nie chce się palić. Moim zdaniem wadą nie jest ujście dymu z frontu, mam też kozę bez płaszcza, ale w tej samej konstrukcji i nie ma tam żadnego problemu. Koza Kratki żeliwna 10 kW — można palić z otwartymi drzwiczkami. Według mnie jest to kwestia zbyt wąskiego otworu, którym dym uchodzi do komina, bo sam otwór ma 120 cm², a komin 170 cm², a przecież te wielkości powinny być do siebie zbliżone. Daj znać, jak udało Ci się rozwiązać problem. Ja myślę o dwóch rozwiązaniach: pierwsze to reklamacja, zwrot i wymiana na inny produkt; drugie to założenie generatora ciągu, ale jeśli faktycznie problem jest w samej konstrukcji pieca, to ten generator nic mi nie da.
  • #14 21780713
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    marcinchwalba napisał:
    Według mnie jest to kwestia, zbyt wąskiego otworu, którym dym uchodzi do komina, bo sam otwór ma 120cm2 a komin 170cm2 a przecież te wielkości powinny być do siebie zbliżone.
    Nie. Problem byłby gdyby komin miał mniejszą średnicę niż wylot kominka.
    Lisek64 napisał:
    Jednym słowem kostrukcja nieprzemyślana
    Niekoniecznie. Raczej kupującego że nie czytał specyfikacji piecyka. Tam był podany minimalny ciąg kominowy. Teraz kominiarz i sprawdzenie ciągu. Jak nie mniejszy od wymaganego to reklamacja lub wentylator wyciągowy włączany przy otwieraniu drzwiczek.
  • #15 21793100
    kkris64
    Poziom 10  
    W tym piecu nie ma na " plecach" ujścia spalin. Po rozpaleniu naprawdę dobrze się pali. Teraz aby zminimalizować dymienie po otworzeniu drzwiczek, czekam aż będzie tylko żar i wtedy podkładam drzewo. Inaczej po prostu tak jak pisałem wcześniej dymi się okropnie na pokój. Poza tym piec daje radę ogrzać cały dom piętrowy, około 160 metrów.
  • #16 21793113
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    No cóż - uroki kotłowni w pokoju

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie wkładu kominkowego na model Blist B MAX E 24kW z płaszczem wodnym pojawił się problem z wydostającym się dymem do pomieszczenia podczas dokładania drewna, mimo prawidłowego palenia po rozpaleniu. Ujście spalin znajduje się nad drzwiczkami, co różni się od poprzedniego kominka, gdzie wylot był u góry przy tylnej ściance. Komin jest czysty, a zastosowanie nasady kominowej typu "strażak" nie poprawiło sytuacji, a nawet pogorszyło ciąg. Kominiarz potwierdził, że problem z dymieniem przy dokładaniu drewna jest częsty w piecach z płaszczem wodnym ze względu na dłuższą i bardziej krętą drogę spalin. Proponowane rozwiązania to zwiększenie ciągu kominowego, np. przez zastosowanie wyciągu mechanicznego lub wentylatora wyciągowego uruchamianego przy otwieraniu drzwiczek. Dyskusja wskazuje na możliwą wadę konstrukcyjną polegającą na zbyt wąskim ujściu spalin nad drzwiczkami, co utrudnia odprowadzenie dymu podczas podkładania drewna. Wskazano również, że brak ujścia spalin z tyłu pieca ogranicza alternatywne drogi odprowadzania spalin. Użytkownicy rozważają reklamacje lub modyfikacje konstrukcyjne, takie jak dodanie żeber w płaszczu wodnym lub zmiana sposobu odprowadzania spalin. Pomimo problemów piec efektywnie ogrzewa dom o powierzchni około 160 m².
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA