logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC 740 – brama otwiera się, nie zamyka po sygnale, co sprawdzić

rogera 01 Gru 2025 13:42 504 2
REKLAMA
  • #1 21767961
    rogera
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Witam

Mam Faac 740
    Płyta sterująca napędu FAAC 740 z wyświetlaczem i kondensatorem uszkodzonym u góry , która pracowała 15 lat bez zgrzytu.
    Dwa tygodnie temu zaczęła sie po sygnale otwierać ale po następnym sygnale już sie nie zamyka.
    Po sygnałach potrafi się tylko otworzyć i stoi.
    Sygnały otwarcia / zamknięcia z pilota i przycisku dzwonkowego z domu, płyta odbiera-miga dioda.
    Podejrzewając fotokomórki zrobiłem na automatyce zworki - jak na zdjęciu.
    Rozmontowałem krańcówkę sprężystą- sprawdziłem i działa poprawnie.
    Zauważyłem że jeśli brama jest otwarta i wyłączę na krótko i załączę elektrycznie krańcowki - to wtedy brama zareaguje i zamyka się.
    Po tej akcji kolejny sygnał otwiera bramę i brama znowu stoi. Nie reaguje na zamkniecie.
    Czary mary...
    Po otwarciu swieci led STOP.
    Czy ten uszkodzony mechanicznie kondensator u góry płyty może to powodować - w jakim obwodzie on pracuje ?
    Czy ma ktoś schemat tej płyty ?
    W jaki sposób dalej postępować ?
    Zbliżenie na płytę sterującą FAAC z zapalonymi diodami LED przy złączach sygnałowych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21768304
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Czy wyświetlacz po kilku kolejnych naciśnieciach pilota pokazuje kiedyś zamykanie - tzn kod 06?
    Na wyświetlaczu (zdjęcie) masz kod 04 - pauza. Wcześniej było ustawione automatyczne zamykanie? - może z jakiegoś powodu (majdrowanie przy programowaniu lub na skutek jakiegoś zakłócenia) włączył ci sié tryb osiedlowy - tzn z pilota tylko otwieranie, zamykanie automatyczne? Sprawdź czy tryb pracy w menu podstawowym masz ustawiony na EP.
  • #3 21770187
    rogera
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Specjalne podziękowania dla KOTBURY - jestem pod wrażeniem wiedzy i doświadczenia !
    Po wprowadzeniu EP brama działa poprawnie. Dodatkowo wymieniony pęknięty kondensator u góry płyty.
    Domyślnie w instrukcji jest A i taką zastałem.
    Prosiłbym o polecenie na priv. jakiś fotokomórek do tej automatyki, muszę wymienić uszkodzone.
    Pozdrawiam, Rogera.
REKLAMA