logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens vs Miele – ew. jaka inna suszarka bębnowa?

-apoc- 02 Gru 2025 16:24 675 13
  • #1 21769191
    -apoc-
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Koledzy, potrzebuję porady i pomocy.

Po 6 latach umarła nam suszarka - model iQ800 WT7HY781PL/07. Suszarka miała pompę ciepła i system SelfCleaning. Działała dobrze przez pierwsze 2 lata, potem stopniowo czas suszenia się wydłużał, ale w ostatnich dniach przestała praktycznie w ogóle suszyć. Sądziłem, że zabrudził się wymiennik, do którego nie ma w ogóle dostępu z zewnątrz, a filtry kłaczkowe są położone w gnieździe i trzymają się tam w zasadzie wyłącznie grawitacyjnie - nie ma żadnego zatrzasku. Ten system filtrów jest również w nowych modelach Siemensa/Boscha - więc problem mikrowłókien przedostających się przez filtr nadal będzie. Ale wbrew moim podejrzeniom pan serwisant zmierzył pobór mocy, sprawdził nagrzewanie i stwierdził, że gdzieś jest nieszczelność i musiała zgubić większość czynnika - ergo nie ma możliwości naprawy. Muszę na biegu kupić suszarkę.

W Miele (konkretnie model TWH780WP) filtry kłaczkowe wydają się rozwiązane lepiej, jest też bezpośredni dostęp do wymiennika, ale przede wszystkim jest dodatkowy filtr w komorze wymiennika.

Wiem, że części do Miele są drogie i serwis jest gorszy niż w przypadku BSH. Obok suszarki mam pralkę z tej samej serii, cokolwiek bym nie kupił - stylistycznie będzie i tak odbiegać od pralki. Trudno.

Z Waszego doświadczenia - Siemens/Bosch czy jednak dać szansę Miele, choć to już nie to samo Miele, co lata temu? Doradźcie coś, proszę - bo chcę jeszcze dzisiaj coś zamówić. Latem nie miałbym takiego parcia, ale sami rozumiecie... Dzięki!
  • #2 21769200
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Dać koledze dobrą radę?

Poszukaj masjtra od lodówek ... znajdzie nieszczelność, napełni i już po kłopocie - to całkiem niezłe suszarki! Pompa ciepła ma układ wykonany w całości z miedzi, więc nie ma problemu z polutowaniem.

Nowe "Miele" to już nie to co kiedyś, a ceny urządzeń i części nadal są "niemieckie" xD
  • #3 21769480
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6905
    Po Miele została legenda i ceny, trwałością i jakością dziś specjalnie od stajni Bosc / Siemens moim zdaniem nie odstają.
    Dopiero co mojemu staremu klientowi skasowałem 3to letnią pralkę Miele na urwany krzyżak bębna.
    Jak na już chcesz coś zamówić to zdecydowanie cos z stajni Bosch / Siemens. Jak masz chwilę czasu to jak kolga wspomniał, można spróbować poszukać chłodniarza ktory był by skłonny się tym zająć (o ile rzeczywiście jest to utrata czynnika).
  • #4 21769863
    misiekglinka
    Poziom 11  
    @AsReeX i @mrice, wy nie myślicie logicznie. Miele to najporządniejsza firma na rynku, a to Bosch obniżył jakość.

Dodano po 14 [minutach]:

Do @-apoc-, wymień zestaw i to na Miele, ponieważ masz o wiele lepsze rozwiązania niż w dwóch konkurentach niemieckich. Kup pralkę WWA120 i do tego suszarkę z serii TWH.
  • #5 21769883
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    @misiekglinka Kolego! Ale Cię wyobraźnia poniosła ...

Hymm WWA120 to najtańsza "Miele" na rynku (z seria) w której notorycznie pęka krzyżak bębna xD

To jedna z tych złych porad zakupowych - także Uwaga!
  • #6 21769912
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    AsReeX napisał:
    Hymm WWA120 to najtańsza "Miele" na rynku (z seria) w której notorycznie pęka krzyżak bębna xD

Akurat mogę koledze przyznać rację, poczytaj w internecie o jakości....
  • #7 21770546
    misiekglinka
    Poziom 11  
    @AsReeX, Poczytaj se o jakości Boscha/Siemensa. To w seriach 2 i 4 pękają krzyżaki i silniki się notorycznie psują

Dodano po 1 minucie:

Poza tym @AsReeX, doczytaj o klasach efektywności energetycznej
  • #8 21770548
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    misiekglinka napisał:
    @AsReeX Poczytaj se o jakości Boscha/Siemensa

Dobre akurat źle trafiłeś .
    misiekglinka napisał:
    silniki się notorycznie psują

W jakich modelach?
  • #9 21770563
    misiekglinka
    Poziom 11  
    W seriach 2 i 4 pękają krzyżaki i silniki się notorycznie psują.

Dodano po 1 minucie:

Masz wyżej, że w seriach 2 i 4 Boscha i Siemensa.
  • #10 21770634
    mrice
    Moderator AGD
    misiekglinka napisał:
    Poczytaj se o jakości Boscha/Siemensa. To w serach 2 i 4 pękają krzyżaki i silniki się notorycznie psują

Hmm, jak byś pisał o historii sprzed 10-15 lat....
    Krzyzaki nagminnie się urywały w serii WAA czyli Bosch Clasixx które przez ten błąd konstrukcyjny wygineły jak mamuty.
    W obecnie produkowanych konstrukcjach w stajni BSH są to sporadyczne przypadki.
    Co do Miele i krzyżaków, cóż, niestety obecnie Miele przerabia to co Bosch z serią Clasixx kilkanaście lat temu, również potwierdzają to inny koledzy z branży.

misiekglinka napisał:
    doczytaj o klasach efektywności energetycznej

akurat tego typu dane można sobie włożyć... w życiu nie pokryją się z rzeczywistością, zupełnie jak spalania w samochodach podawane przez producentów. Wać Pan się dowie w jaki sposób są owe klasy energetyczne wyrabiane dla urządzeń to zrozumie czemu papier z życiem nie ma nić wspólnego.

Co do silników to również kolega wspomniał o historii z przeszłości. Silniki bldc nie sprawiają żadnych problemów, czasami hece robi elektronika, ale akurat w stajni BSH 99% problemów tyczy dwóch układów i każdy kumaty serwisant ogarnie już tą kuwetę.
  • #11 21770655
    misiekglinka
    Poziom 11  
    @mrice, Z doświadczenia wiem, że najlepsi producenci pralek i suszarek to obecnie Miele i Electrolux. Co do efektywności energetycznej, proponuję dokształcić się w zakresie nowych przepisów Unii Europejskiej. Piszę to jako osoba znająca się na prawie. Doczytaj sobie te przepisy i będziesz wiedział, że według nowych reguł klasa A ma zużywać prąd między 0,030 a 0,050.

Dodano po 40 sekundach:

Oczywiście kWh
  • #12 21770750
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3701
    misiekglinka napisał:
    @mrice, Z doświadczenia wiem, że najlepsi producenci pralek i suszarek to obecnie Miele i Electrolux. Co do efektywności energetycznej, proponuję dokształcić się w zakresie nowych przepisów Unii Europejskiej. Piszę to jako osoba znająca się na prawie. Doczytaj sobie te przepisy i będziesz wiedział, że według nowych reguł klasa A ma zużywać prąd między 0,030 a 0,050.

Dodano po 40 sekundach:

Oczywiście kWh

Electrolux produkuje najlepsze suszarki. 🤣
  • #13 21770795
    mrice
    Moderator AGD
    @misiekglinka Widzisz, już nawet osoby niezwiązane z branżą serwisową śmieją się z twoich teorii, że Elux robi najlepsze suszarki. Psikus jest taki, ze jest to jeden z największych chłamów na rynku obecnie. W pralkach średnia półka.

Uczepiłeś sie jak rzep psiego ogona z tymi klasami energetycznymi i nie przyjmujesz do iadomosci, ze teoria się rozmija z rzeczyistością. Tu się dzieją hece jak niegdyś w aferze dieselgate.

misiekglinka napisał:
    będziesz wiedział, że według nowych reguł klasa A ma zużywać prąd między 0,030 a 0,050

Wiem, i boże uchowaj przed takimi pralkami. Wiesz z czym się wiąże obniżanie zużycia energii elektrycznej w pralce ? Jak to producent może uzyskać ? Myślę, że nie wiesz i na tym może poprzestańmy...
  • #14 21771437
    -apoc-
    Poziom 11  
    Dzięki za dyskusję, za Wasze porady (niektóre naprawdę cenne) i uwagi. Czasu na naprawę nie mam — co innego, gdyby było lato... Przemyślałem wszystkie za i przeciw i po prostu kupiłem rozsądnie wycenionego Siemensa (z tych tańszych, iQ500). Zepsuje się tak samo jak droższy — i wtedy akurat wymienię go razem z pralką, być może na jakąś droższą serię Miele.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza awarię suszarki bębnowej Siemens iQ800 WT7HY781PL/07 po 6 latach użytkowania. Model ten wyposażony był w pompę ciepła i system SelfCleaning. Początkowo działał poprawnie, jednak z czasem czas suszenia się wydłużał, a ostatecznie suszarka przestała suszyć z powodu nieszczelności układu chłodniczego i utraty czynnika chłodniczego, co uniemożliwia naprawę. Problemem technicznym jest także konstrukcja filtrów kłaczkowych, które opierają się wyłącznie na grawitacji i nie mają zatrzasków, co sprzyja przedostawaniu się mikrowłókien do wymiennika ciepła, do którego nie ma zewnętrznego dostępu. Użytkownik rozważa zakup nowej suszarki, zwracając uwagę na model Miele TWH780WP, który posiada lepiej zaprojektowane filtry kłaczkowe oraz bezpośredni dostęp do wymiennika ciepła, co ułatwia konserwację i może zapobiegać podobnym problemom. Dyskusja dotyczy porównania rozwiązań technicznych w suszarkach Siemens/Bosch oraz Miele, ze szczególnym uwzględnieniem systemów filtracji, dostępu do wymiennika i trwałości układu chłodniczego z pompą ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA