logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STIGA ST 3256 P 4,4 kW – jak odśnieża kostkę brukową i drogę gruntową, opinie użytkowników

zeroosn123 02 Gru 2025 17:16 747 13
REKLAMA
  • #1 21769233
    zeroosn123
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, chciałbym kupić odśnieżarkę spalinową dwustopniową, zainteresowałem się tym konkretnym modelem ODŚNIEŻARKA STIGA ST 3256 P SPALINOWA 56 cm 4,4 kW https://allegro.pl/oferta/odsniezarka-stiga-st-3256-p-spalinowa-56cm-4-4-kw-18122007400. Chciałbym się spytać, czy ktoś z was ma ten model i jak się sprawdza, czy dobrze odśnieża, czy są z nią jakieś problemy i ogólnie czy polecacie ten sprzęt? Mam zamiar nią odśnieżać kostkę brukową i drogę gruntową z ubitymi kamieniami. Jakie są wasze doświadczenia z użytkowania tej maszyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21769244
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 482
    Mam starszy model i jestem zadowolony- polecam jednak dołożyć łańcuchy na koła.
    W tym albumie mam również fotki mojej Stigi- widać też dołożone oświetlenie, które jest bardzo potrzebne przy odśnieżaniu wieczorem:

https://photos.app.goo.gl/QVmSeywcwAT6yd6Z8
  • REKLAMA
  • #3 21769267
    zeroosn123
    Poziom 3  
    >>21769244 A jak się ta odśnieżarka sprawdza podczas odśnieżania nierównych powierzchni z luźnymi kamieniami, nie wciąga ich czasem do środka? Kolejna kwestia: jak dokładnie tym sprzętem można odśnieżać — da się to zrobić tak dokładnie jak zwykłą łopatą, czy zostaje śnieg?
  • Pomocny post
    #4 21769274
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Kamień oczywiście wciągnie i przerzuci przez wylot- ja akurat mam czysty teren i dla wygody (a wbrew BHP) zdemontowałem druciane zabezpieczenie z rury wylotowej, czyli co wleci to i wyleci...
    Trza po prostu używać sprzętu z głową i uważać gdzie jest kierowany wylot- w nowym modelu widzę, że sterowanie kierunkiem jest realizowane za pomocą pokrętła w panelu, a u mnie trzeba się schylić do korbki.
    Samo odśnieżanie jest wygodne, ilość śniegu jaka pozostaje na ziemi zależy od ustawienia bocznych płoz- dystansów, ale nie ma porównania do łopatowania.
    Sprzęt będzie garażowany w ciepłym pomieszczeniu?
  • Pomocny post
    #5 21769275
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Takiej jak Twoja (którą to zamierzasz nabyć) to akurat nie mam.
    Mam inną, w sumie dosyć leciwą, a będzie miała z dwanaście lat, a może i więcej.
    Ostatnimi czasy zimy (oby tak dalej :D) dosyć słabe pod względem zaśnieżenia, dosyć słabe pod względem ilości śniegu który to można usówać takę że odśnieżarką.
    Ale.
    Ale mimo to, że w sumie mało używana to przeszła już nie jedną awarię.
    I teraz powiem na co zwrócić uwagę.
    Uwagę co najczęściej pada w takowych sprzętach.

Pierwsze co to najczęściej (w sumie standard) uszkadza się śruba zrywalna trzymająca ślimak nagarniający śnieg do środka mechanizmu wyrzutowego.
    Zrywa się z różnych powodów:
    Zbyt mokry śnieg, dużo śniegu, przypadkowy kamień, itp, itp.
    Drugie co, to zapychający się śniegiem kierowany wyrzutnik śniegu. Gdy śnieg jest sypki to problemu raczej nie będzie, ale gdy mokry to już gorzej.
    Trzecia sprawa to pasek, pasek który to napędza śrubę wyrzutnika (dosyć duże obroty) po prostu warto zaopatrzyć się jest w zapasowy pasek.

No i to by było na tyle, od takie standardowe problemy :D
    Problemy ale już ja jako użytkownik takiego sprzętu przez nie przeszedłem.

Poza tym nic, odśnieżarka jak odśnieżarka jak Ci pasuje to bierz, kupuj.
    To podobnie jak kosiarki do trawy.
    Na początku wszystko pięknie ładnie, a potem wychodzą kwiatki.

A na koniec pragnę dodać, że ta zrywająca się śruba na prawdę potrafi dać w kość.
  • #6 21769304
    zeroosn123
    Poziom 3  
    >>21769274 Sprzęt będzie siedział w ocieplonym garażu. Piszesz, że nie ma porównania do łopatowania. Co to znaczy? Łopatą da się odśnieżać dokładniej, czy dokładniej odśnieża odśnieżarka? W tej maszynie są płozy do regulacji wysokości. Jeśli obniżę te płozy najniżej, jak się da, to ile śniegu zostanie na kostce po odśnieżaniu, w milimetrach?

Dodano po 5 [minuty]:

>>21769275 A jak taka odśnieżarka radzi sobie z jeżdżeniem pod górę? Są z tym jakieś problemy? Osobiście mam trochę nierówny teren, w niektórych miejscach jest wzniesienie rzędu 15 stopni. Czy to urządzenie ma jakiś problem z takimi wzniesieniami?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21769320
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Łopatą można odśnieżyć oczywiście dokładniej, ale odśnieżarka zrobi to nieporównywalnie szybciej i z mniejszym zaangażowaniem siły fizycznej.
    Obniżenie płóz do minimum zda egzamin na równej kostce, ale już na terenie nieutwardzonym będzie haczyć o podłoże dolną krawędzią obudowy.
    garażowanie w ciepłym jest fajne, ale weź pod uwagę, że z maszynie spłynie masa wody. Z kolei garażowanie na mrozie powoduje, że trzeba pilnować aby śnieg rozgrzany od tarcia nie przymarzł do wirnika dmuchawy blokując go na amen (trzeba wygarnąć mechanicznie śnieg lub przelać i wytopić go ciepłą wodą po pracy).
  • Pomocny post
    #9 21769348
    klm787
    Poziom 37  
    zeroosn123 napisał:
    A jak taka odśnieżarka radzi sobie z jeżdżeniem pod górę są z tym jakieś problemy ?

Nie równy teren to problem drugorzędny, a może nawet trzeciorzędny z podjazdami radzi sobie doskonale.
    Mój obecny "zabytek wygląda na chwilę obecną tak:
    I jak widać na chwilę obecną jest zaniedbany, w sumie mało używany.
    Uszkodzona wyrzutnia śniegu z aluminiową łatą zaznaczona żółtą strzałką żółta strzałka wskazuje uszkodzone (naprawione aluminiową blachą) uszkodzoną plastikową wyrzutnię śniegu.
    Uszkodzenie powstało w skutek wyrzucanych kamieni w skutek czego plastikowa obudowa pękła, popękała.
    Na drugiej fotce pokarzę śrubę która to pod wpływem zbyt dużych obciążeń ślimaka zbierającego śnieg do środka potrafi się zerwać, po prostu ją ścina tak że warto zaopatrzyć się w zapas takowych.
    Uszkodzony ślimak wirnika odśnieżarki z zaznaczoną złamaną śrubą
    Tylko oczywiście nie warto przesadzić z wytrzymałością, po prostu za każdym razem gdy zostanie ucięta to trzeba złożyć taką samą.

A, i.
    Jak znajdę filmik w moim przepastnym archiwum jak takowa działa t też tutaj wrzucę.
    I jak coś to u mnie nie było w tym czasie kostki.
    Był za to nie równy teren trawa wygolona jesienią, ni i te nieszczęsne kamyki, którymi to było wysypane podwórko
  • Pomocny post
    #11 21769439
    klm787
    Poziom 37  
    No właśnie nie za bardzo z mojej strony z ta radą.
    Ale.
    Prawdopodobnie jest wyjście.
    Po prostu, jeden z odpowiadających pisał o płozach.
    Płozy te mają za zadanie uniesienie zabieraka na tyle wysoko, aby nie kolidował z istniejącymi przeszkodami (na przykład z kamykami, kamieniami)
    Ale podpowiem Ci.
    Rada, jak rada, może i dobra, ale zapewniam cię że w tak zwanym wirze, chęci, prędkości odśnieżania przestaniesz przejmować się takimi przeszkodami jak kamienie.
    Po prostu każdy wpadnie a następnie wyleci.
    Wyleci przez plastikowy, kierowany (naprawiany przeze mnie) wyrzutnik.
    Tak, że nie przejmuj się gdy tak się stanie, bo on tak od razu nie pęka.
    No i jak widać można go prosto, łatwo naprawić.
  • REKLAMA
  • #12 21769498
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    zeroosn123 napisał:
    >>21769320 Ile benzyny spala ta
    odśnieżarka ? Jeśli miałbyś ją kupić jeszcze raz to czy byś ją kupił czy nie ? Czy są jakieś problemy z funkcjonowaniem samego silnika ?

Spalanie jest w zasadzie pomijalne, to czterosuw, więc nie pali dużo. Po sezonie po prostu wypal całe paliwo z gaźnika (to łatwe, bo ma zawór paliwa) i tyle bo syf z odparowanego paliwa lubi zatkać gaźnik. Przed odpaleniem warto mieć wspomożenie w postaci spraju do rozruchu, który można delikatnie prysnąć w filtr.
    U mnie ta mała Stiga jest używana na mały śnieg lub przy dużych opadach do wymiatania kątów po dużej odśnieżarce

https://youtu.be/V-a4hkghkOA?si=DyYg8yLARyurj5X-
  • #13 21770164
    klm787
    Poziom 37  
    klm787 napisał:
    Trzecia sprawa to pasek, pasek który to napędza śrubę wyrzutnika (dosyć duże obroty) po prostu warto zaopatrzyć się jest w zapasowy pasek.

Małe, a może i wielkie sprostowanie, po prostu błędnie napisałem.
    Pasek nie napędza kręcącego się metalowego wyrzutnika który to wiruje z ogromną prędkością.
    Tak że prostuję wpis.
    Bo pasek napędza napęd na koła, a nie szybko wirujący wyrzutnik śniegu, ale dalsza część cytowanego zdania jest prawdziwa "watro jest zaopatrzyć się w zapasowy pasek"

A tutaj fotki z 2009r
    Niestety filmiku nie znalazłem.
    Mężczyzna odśnieżający podjazd za pomocą czerwonej odśnieżarki spalinowej
    Mężczyzna odśnieża podjazd przy użyciu czerwonej odśnieżarki spalinowej.
    Osoba obsługująca odśnieżarkę w wyrzucającą śnieg na bok na zaśnieżonym podjeździe.
  • #14 21805999
    GrzegorzG6
    Poziom 1  
    Witam,
    A czy wiecie, co może być przyczyną zablokowania się dźwigni napędu - jest cały czas włączona oraz dźwigni zmiany biegów?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odśnieżarka spalinowa dwustopniowa STIGA ST 3256 P o mocy 4,4 kW i szerokości roboczej 56 cm jest oceniana jako solidna i wygodna w użytkowaniu, szczególnie na równych powierzchniach takich jak kostka brukowa. Płozy regulujące wysokość pracy pozwalają na minimalizowanie pozostającej warstwy śniegu, jednak na nierównym, gruntowym terenie z luźnymi kamieniami dolna krawędź obudowy może haczyć o podłoże. Kamienie są wciągane i wyrzucane przez wyrzutnik śniegu, co może prowadzić do uszkodzeń plastikowej obudowy, jednak elementy te są łatwe do naprawy. Zaleca się dołożenie łańcuchów na koła dla lepszej trakcji oraz garażowanie w ciepłym pomieszczeniu, aby uniknąć problemów z przymarzaniem śniegu do wirnika dmuchawy. Najczęstsze awarie dotyczą śruby zrywalnej ślimaka nagarniającego śnieg, zapychania wyrzutnika mokrym śniegiem oraz paska napędu kół, na który warto mieć zapas. Odśnieżarka radzi sobie dobrze z podjazdami o nachyleniu do około 15 stopni. Spalanie paliwa jest niskie dzięki silnikowi czterosuwowemu, a po sezonie zaleca się opróżnienie gaźnika i stosowanie sprayu do rozruchu. Odśnieżarka jest znacznie szybsza i mniej męcząca niż ręczne łopatowanie, choć łopata pozwala na dokładniejsze usunięcie śniegu. Kierunek wyrzutu śniegu w nowym modelu reguluje się pokrętłem, co jest wygodniejsze niż korbka w starszych wersjach. W przypadku odśnieżania drogi gruntowej z kamieniami nie ma skutecznej metody na całkowite uniknięcie wciągania kamieni, należy jedynie uważać na kierunek wyrzutu. Problemy z zablokowaniem dźwigni napędu i zmiany biegów mogą się zdarzyć, ale nie zostały szczegółowo omówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA