logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje, Grundfos UPM3 Hybrid – brak regulacji rotometrów podłogówki po płukaniu

Ateon 06 Gru 2025 15:55 843 21
REKLAMA
  • #1 21773021
    Ateon
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam piec Brotje, gdzie umieszczone są trzy pompy, jedna CWU, druga obieg grzewczy (grzejniki, dwie sztuki) i obieg grzewczy podłoga. Problem polega na tym, że nie mogę ustawić rotometrów - wyregulować przepływu. Dziś zrobiłem płukanie całej instalacji podłogowej wodą z sieci (4–5 bar) każdą pętlę osobno i na koniec całość, tak użyłem filtru sznurkowego, żeby żadne zanieczyszczenia nie dostały się. Niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Dodam, że jak odkręcam tylko jeden (reszta zakręcona), to idealnie dławik porusza się. Pompy w piecu sterowane elektrycznie Grundfos UPM3 Hybrid.

Konkrety:
    - pętle 50–70 m, jedna 90 m,
    - rozstaw rurek co 10 cm,
    - dom 164 m²

Serwis był, piec OK. Filtry też.

Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21773063
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Jaki to model Brotje? Pompa jest fabrycznym wyposażeniem, czy dokładana? Fabryczne pompy w Brotje mogą mieć regulację PWM z płyty kotła i ich wydajność ustawia się w sterowniku.
  • #3 21773102
    Ateon
    Poziom 9  
    Fragment rury grzewczej z białą rurą wewnętrzną i czerwoną izolacją
    Rozdzielacz podłogówki z niebieskimi i czerwonymi rurami oraz zaworami i przepływomierzamiJest to model WGB-M EVO 20i. Pompa fabryczna. Płyta steruje prędkością pompy. Ustawiona jest na pracę ciągłą, minimalna prędkość 85%, maksymalna 95%. Ciśnienie na piecu 1,8 bar.

Parametry ustawienia na podłogę: temperatura komfortu 22°C, krzywa 0,26, temperatura zasilania 28°C. Piec, wg. moich obserwacji, dość długo pracuje. Temperatura na wyjściu około 33°C, na powrocie 26-27°C.
    Dokładam zdjęcia wyjścia z pieca: z lewej zasilanie, a z prawej powrót oraz rozdzielnie (dwie takie same, tylko na piętrze dwie pętle mniej):
    Zawory mosiężne instalacji grzewczej z etykietą „podłogówka” i dźwigniami sterującymi

Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale przy wcześniejszych temperaturach - koniec listopada, to spalał mi 9-10 m³ gazu. Dodam, że piec pracuje przez większość dnia, kilka godzin.

Pełne piętro, ściany ceramika 25 cm, styropian 20 cm pióro-wpust, strop lany akkerman 10 cm styropianu, a w niektórych miejscach już 20 cm na zakładkę.
  • #4 21774139
    YarCyś
    Poziom 15  
    Wrzuć fotkę pracującej pompy, zobaczymy, co wyświetla i co to jest dokładnie za model.
  • REKLAMA
  • #5 21774166
    Ateon
    Poziom 9  
    Niestety nic się nie wyświetla, załączyłem tylko numer produkcji, ale on na nic nie ma wpływu.

Pompa obiegowa Grundfos UPM3 z częściowo zaklejonym panelem przednim
  • #6 21774186
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ateon napisał:
    za kleiłem tylko numer produkcji

W jakim celu? Pokaż szersze ujęcie pompy, cały korpus. I pochwal się numerem produkcji.
  • REKLAMA
  • #7 21774189
    Ateon
    Poziom 9  
    Widok na zawory i pompy obiegu w instalacji grzewczej z rurami miedzianymiPompa obiegowa GRUNDFOS zamontowana w systemie rur miedzianych
  • #8 21774246
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ze zdjęć wynika, że pompa nie ma podłączonego przewodu PWM. Działało to kiedyś i przestało, czy to nowa instalacja?
  • #9 21774247
    Ateon
    Poziom 9  
    Z tego, co wiem, to jest sterowana za pomocą napięcia przez płytę główną, ale mogę się mylić. Ciężko powiedzieć, bo dopiero latem się wprowadziłem. Wcześniej chodziło jak chodziło, nikt nie zwracał uwagi...

Instalacja od 2023 roku.

Dodano po 11 minutach:

Rachunki tłumaczyłem fachowcom, że co chwilę ktoś wchodził i wychodził... Rotametry były po trochu odkręcone, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi na początku. Budowa — dużo pracy było.
  • REKLAMA
  • #10 21774266
    YarCyś
    Poziom 15  
    Sterowanie jest tylko przez PWM.
    Płyta główna steruje standardowo pompą obiegu CO1 poprzez PWM. Do drugiej pompy masz dodatkowy moduł MEWM z drugim wyjściem PWM, jak widać niepodłączonym. Nie wiem, jak zachowuje się pompa bez sygnału PWM. Być może wcale się nie uruchamia, bo czeka na sygnał, albo pracuje na jakimś minimalnym profilu. Wrzuć fotkę całego wnętrza - będzie widać pozostałe pompy.
    No i ciekawi mnie sygnalizacja pracy tej pompy. Wspominałeś, że jeden rotametr wskazywał przepływ. Czy pompa sygnalizowała jakoś pracę? Jakaś zielona dioda LED? Świeci/mruga?
  • #11 21774295
    Ateon
    Poziom 9  
    Tylko to jest pompa obiegu 2. Obieg pierwszy jest na grzejniki i tam jest podpięte sterowanie oraz widać pracę diod. Później wstawię zdjęcie. Co do rotometrów, to nie reagują prawidłowo: jak zakręcę listwę na piętrze i połowę listwy na parterze, to mogę nimi regulować i dławik pracuje/porusza się.

Dodano po 40 minutach:

Może faktycznie powinienem zacząć od zdjęcia, przez co mogłem wprowadzić w błąd.
    Dobrze więc tak: lewy dolny róg — pompa CWU, obok niej pompa obiegu 1 dla grzejników z wpiętym sterowaniem do płyty głównej, a u góry na prawo pompa do obiegu 2 — ogrzewanie podłogowe: parter i piętro.

Trzy pompy obiegowe GRUNDFOS zamontowane w instalacji grzewczej z miedzianymi rurami
  • Pomocny post
    #12 21774357
    YarCyś
    Poziom 15  
    Znam trochę tę konstrukcję, ale nie wiem, jak się zachowuje pompa bez PWM.
    Generalnie taki temat powinien ogarnąć ci serwisant Brotje. I uszczelnić kocioł, bo masz wyciek.
    Możesz wykorzystać PWM z pompy CO1, przełożyć do CO2 i zaprogramować to w sterowniku.
    Możesz przełożyć pompy i wykorzystać tę z panelem sterującym do podłogówki bez PWM, bo panelem można ją ustawić, a tę bez panelu przenieść do grzejników i zostawić sterowanie w niej PWM.
    Ale... wg mnie to wszystko powinien zrobić serwisant kotła, przetestować i dopiero po stwierdzeniu, że wszystko działa, skończyć prace.
    Bo może masz pompę uszkodzoną? Trudno to zweryfikować zdalnie.
  • #13 21774361
    Ateon
    Poziom 9  
    Jeśli mogę prosić o informację o tym wycieku, to gdzie go zauważyłeś, w którym miejscu? Chodzi o tę kroplę nad pompą CO2?
  • Pomocny post
    #14 21774389
    YarCyś
    Poziom 15  
    Dokładnie.
    BTW: UPM3 Hybrid 15-70 (ta z panelem i LED-ami) to typowy zestaw serwisowy do wiszących Brotje. W zestawie jest też przewód do PWM. W katalogu serwisowym 340 euro, więc tanio nie jest ;), ale jest dostępna.
    BTW2: te kotły miały 5 lat gwarancji przy odpowiednim serwisowaniu, więc może jeszcze masz gwarancję?
  • #15 21774391
    Ateon
    Poziom 9  
    Dziękuję, skontaktuję się raz jeszcze z serwisantem. Dam znać po wizycie, co i jak.
  • #16 21775447
    YarCyś
    Poziom 15  
    Z dobrze poinformowanego źródła już wiem, że te pompy obiegu CO₂ nie mają fabrycznie sterowania PWM. Czyli mają jakąś stałą charakterystykę wymyśloną przez producenta. Czekam jeszcze na wykres, bo sam jestem ciekaw, co to za wykastrowany wynalazek.
  • #17 21776553
    Ateon
    Poziom 9  
    Hej, no właśnie — serwisant mi powiedział to samo. Będzie to na dniach, to zobaczy. Znalazłem inną osobę z podobnym kotłem o ten sam efekt: wszystko pracuje super, tylko nie widać, jak pracują dławiki. Grzeje, grzeje, rachunki niskie. Więc nie ruszaj, nic się nie dzieje — to po co 😅? Może taka specyfika...

A teraz trochę innych informacji. Pisałem, że bardzo dużo mi pali gazu. Powiedzmy, że w niedzielę, jak była temperatura dodatnia, pobrało mi 9 m³. Problem nie był w przepływach ani w piecu, tylko w sterowniku. Wszystko było podpięte, sterownik zaprogramowany pod obieg grzewczy 2, ale nikt nie sprawdził, czy wpływ na piec został ustawiony, a jak się okazało — nie, więc piec palił w cały świat. Teraz mam ustawione 27% wpływu i spalanie spadło z 9 m³ (jak pisałem, była temperatura dodatnia) do 3,7–4 m³ na dobę.

Dam znać później, co z pompą.
  • #18 21776728
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ateon napisał:
    wpływ na piec został ustawiony

Nie ma czegoś takiego w tym sterowniku.
    Jeśli w sterowniku obieg grzewczy jest poprawnie skonfigurowany (i działający), to zawsze ma wpływ na pracę źródła ciepła (kotła).
    I tu znowu wracamy do sedna problemu: dobrego serwisanta. Serwisanta systemu grzewczego. Nie serwisanta kotła czy serwisanta ogrzewania podłogowego. To ma być serwisant od całego systemu grzewczego. Bo system grzewczy to nie są oddzielne, niezależne byty, tylko system wzajemnie połączonych ze sobą urządzeń produkujących, transportujących i odbierających ciepło.
    Jak będziesz mieć dwóch niezależnych specjalistów, to w razie kłopotów z ogrzewaniem jest duża szansa, że będą przerzucać się winą.
  • #19 21776842
    Ateon
    Poziom 9  
    Masz rację, ale dla mnie ważne, że działa i wyszło to teraz. Jeszcze tylko pompę ogarnę i będzie dobrze 👍, jak tylko spalanie będzie rozsądne 😉 i komfort mieszkania.
  • Pomocny post
    #20 21776973
    YarCyś
    Poziom 15  
    Jak wszystko będzie sprawne, to będzie i komfort, i ekonomia.
  • #21 21778182
    Ateon
    Poziom 9  
    Hej, czy mogę prosić o radę w sprawie histerezy (ograniczenia temperatury pomieszczenia)?
    Piec włącza się około 5:30, chodzi 3-4 godziny i resztę dnia nie załącza się. Problem w tym, że około 21:00 w domu na piętrze jest chłodniej niż na dole i chciałbym, żeby załączał się dwa razy na dobę. Dlatego myślałem, żeby zmienić histerezę z 0,5°C na 0°C, tylko co 0,5°C stopnia mogę regulować. Wiem, że możemy powodować uruchamianie pieca częściej niż 2 razy, ale nie wiem, co lepsze: częściej i krócej czy dłuższa praca i raz dziennie.

Temp. komfortu 22°C (obecnie nagrzewa do 22,5°C) zredukowana taka sama. Krzywa 0,26.

Jeszcze jedna prośba: chodzi o różnice między minimalną a maksymalną temperaturą zasilania obiegu podłogowego ogrzewania. Obecnie zasilanie mam 30°C, a powrót 20°C.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • #22 21786030
    Ateon
    Poziom 9  
    Witam, wszystko sprawdzone. Wszystko działa jeśli chodzi o grzanie. Spalanie 7m3 dziennie teraz. W planach rozbicie instalacji. Parter +grzejniki razem na jednej pompie. Piętro na drugiej będzie. Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

Witam, wszystko sprawdzone. Wszystko działa jeśli chodzi o grzanie. Spalanie 7m3 dziennie teraz. W planach rozbicie instalacji. Parter +grzejniki razem na jednej pompie. Piętro na drugiej będzie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji grzewczej z kotłem Brotje model WGB-M EVO 20i występuje problem z regulacją rotometrów obiegu podłogowego po płukaniu instalacji. System wyposażony jest w trzy pompy Grundfos UPM3 Hybrid: CWU, obieg grzejników (CO1) oraz obieg podłogowy (CO2). Pompa CO2 nie posiada fabrycznie podłączonego sterowania PWM, co powoduje brak możliwości regulacji przepływu rotometrów i nieprawidłową pracę dławików. Sterowanie pompą CO1 odbywa się przez PWM z płyty kotła, natomiast pompa CO2 działa na stałej charakterystyce bez sygnału PWM. Po konsultacji z serwisantem ustalono, że pompa CO2 jest fabrycznie pozbawiona sterowania PWM i nie reaguje na regulację rotometrów, co jest specyfiką tego modelu. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na konieczność kompleksowego serwisu całego systemu grzewczego, a nie tylko kotła lub ogrzewania podłogowego osobno. Użytkownik poprawił ustawienia sterownika, co znacznie obniżyło zużycie gazu z 9 m³ do około 3,7–7 m³ na dobę. W planach jest rozdzielenie instalacji na dwie strefy: parter z grzejnikami na jednej pompie i piętro na drugiej. Poruszono także kwestie histerezy temperatury pomieszczeń i różnicy temperatur zasilania i powrotu w obiegu podłogowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA