logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Elite – Jak odblokować prędkość, instrukcja flashowania i ograniczenia

Użytkownik_Elektrody 06 Gru 2025 17:25 14064 9
REKLAMA
  • #1 21773097
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam, chcę się podzielić metodą na odblokowanie Xiaomi Elite. Oczywiście metoda nie jest moja, tylko stworzona przez Scooter Team, im należy się podziękowanie za nią.

Wyświetlacz hulajnogi Xiaomi pokazujący prędkość 30 km/h

Zrobiłem też filmik na youtube, pokazujący całą procedurę: https://youtu.be/9ldzxTGJYt0

KROK 1 - HARDWARE
    Aby odblokować tą hulajnogę najpierw trzeba zaopatrzyć się w wtyczkę Julet M8 5 pin męską i adapter Uart. Może być CH340G, FT232rl i inne tego typu adaptery. Najtaniej wyjdzie kupić to na Aliexpress. Gdy te elementy przyjdą łączymy to tak (UWAGA: PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIE JEST BARDZO WAŻNE, ZŁE POŁĄCZENIE MOŻE USZKODZIĆ HULAJNOGĘ LUB KOMPUTER):
    Schemat połączenia adaptera UART z wtyczką Julet M8 5-pin

Jeśli nie masz doświadczenia z lutowaniem, najlepiej kupić gotowca tutaj: https://allegrolokalnie.pl/oferta/odblokowanie-xiaomi-elite-zestaw-tuningowy-ooh

KROK 2 - SOFTWARE
    Najpierw trzeba pobrać oyginalny soft, robimy to na tej stronie, trzeba wybrać MCU Firmware, nie BLE. https://mi-fw-info.streamlit.app/ Gdy mamy pobrany firmware, czas na jego modyfikację, robimy to na tej stronie: https://bw-patcher.streamlit.app/ . Wyberamy mi5elite, wrzucamy wcześniej pobrany plik wybieramy i patche, które chcemy zastosować. Klikamy Apply Patches i potem Download Patched Firmware. Na końcu zostaje pobrać aplikacje BW-flasher na komputer: https://github.com/scooterteam/bw-flasher/releases
    Zrzut ekranu strony z informacjami o firmware dla hulajnogi Xiaomi Elite

Interfejs strony BW-Patcher z firmware dla hulajnogi Xiaomi mi5elite
    Zrzut ekranu z przyciskami Apply Patches i Download Patched Firmware

KROK 3 - FLASHOWANIE
    Gdy mamy przygotowany hardware i software można zabrać się za flashowanie. Aby to zrobić trzeba odkręcić 4 śrubki na słupku i wyciągnąć kierownicę. Zobaczymy wtedy kabel idący z kontrolera do wyświetlacza. Trzeba go odłaczyć i podłączyć tam zrobiony adapter. Gdy mamy to zrobione należy włączyć pobraną aplikacje Bw-flasher, wybrać w niej plik: patched_mi5elite_firmware.bin, wybrać prawidłowy port COM i kliknąć Start Update. Gdy update się zakończy, można odłączyć adapter, podłączyć kierownicę i skręcić hulajnogę.

I to wszystko, hulajnoga powinna teraz jechać tyle, ile ustawiliśmy. Niestety po przekroczeniu prędkości 24 km/h hulajnoga zaczyna pikać i nie da się z tym nic zrobić.

UWAGA - Poruszanie się taką odblokowaną hulajnogą jest w Polsce nielegalne i niebezpieczne, za wszelkie uszkodzenia sprzętu nie odpowiadam
  • REKLAMA
  • #2 21890620
    wodawoda
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    >>21773097 Witaj kolego. Jak mam rozumieć rysunek, schemat przedstawia wtyczkę żeńską, czy męską. Czy to ma być tak?
    Xiaomi Elite – Jak odblokować prędkość, instrukcja flashowania i ograniczenia
  • REKLAMA
  • #3 21890658
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    wodawoda napisał:
    >>21773097 Witaj kolego. Jak mam rozumieć rysunek, schemat przedstawia wtyczkę żeńską, czy męską

Męską, tylko nie sugeruj się kolorami, trzeba ją pomierzyć multimetrem, tak, Pana rysunek jest poprawny.
  • #4 21890671
    wodawoda
    Poziom 13  
    >>21890658 Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21892587
    wodawoda
    Poziom 13  
    >>21773097Witam Cię ponownie, czy mozesz mi powiedzieć dlaczego nie mogę uruchomić bwflasher? Wyskakuje mi taki komunikat.
    Okno błędu Windows: „Failed to extract PySide6\MSVCP140.dll… return code -1”.
  • REKLAMA
  • #6 21892963
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    wodawoda napisał:
    >>21773097Witam Cię ponownie, czy mozesz mi powiedzieć dlaczego nie mogę uruchomić bwflasher? Wyskakuje mi taki komunikat.
    Okno błędu Windows: „Failed to extract PySide6\MSVCP140.dll… return code -1”.

BW-flasher nie przewiduje użycia na windows 7, ale jako, że jest otwarto źródłowy to powinien się uruchomić z kodu źródłowego. Gotowa wersja .exe widocznie nie działa na windows 7.
  • #7 21900157
    wodawoda
    Poziom 13  
    >>21773097 z ciekawości zrobiłem chwilową modyfikacje i szału nie ma, przy mojej wadze(110kg) max 27km/h, w oryginale stabilne 20km.
  • #8 21923462
    alwin5
    Poziom 9  
    >>21900157
    Cześć, czy po odblokowaniu faktycznie słyszalne są jakieś dźwięki pikania?
  • #9 21923754
    wodawoda
    Poziom 13  
    Tak, emituje dźwięk przerywany powyżej 24km/h
  • #10 21923982
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    alwin5 napisał:
    >>21900157
    Cześć, czy po odblokowaniu faktycznie słyszalne są jakieś dźwięki pikania?

Tak, pokazałem to na filmiku, software-owo nie da się tego usunąć, jedyne co możesz zrobić to zaklejić głośniczek w wyświetlaczu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania prędkości hulajnogi Xiaomi Elite metodą flashowania sterownika przez UART z użyciem wtyczki Julet M8 5-pin i adaptera CH340G/FT232RL. Omówiono poprawne podłączenie przewodów, konieczność sprawdzenia pinów multimetrem oraz ryzyko uszkodzenia hulajnogi lub komputera przy błędnym połączeniu. Wskazano, że do wykonania modyfikacji można użyć gotowego zestawu, a do odczytu i wgrania oprogramowania służy BW-flasher, który nie działa jako gotowy plik EXE na Windows 7, choć projekt jest open source. Użytkownicy potwierdzili wzrost prędkości po modyfikacji do ok. 27 km/h przy większej masie kierowcy, ale pojawił się też problem sygnału dźwiękowego po przekroczeniu 24 km/h, którego nie da się wyłączyć programowo i można jedynie zakleić głośniczek w wyświetlaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA