logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Goodram CX400 – komputer nie wykrywa SSD po zamrożeniach ekranu w grach

szyro 07 Gru 2025 16:27 327 6
REKLAMA
  • #1 21773943
    szyro
    Poziom 2  
    Witam. Od kilku dni w niektórych grach ekran zaczął mi się zamrażać. Próbowałem to naprawić, ale teraz mój komputer nie wykrywa dysku. Możliwe, że przypadkowo coś zmieniłem w BIOS-ie, więc przywróciłem ustawienia fabryczne, jednak problem nadal występuje. Wcześniej, choć dysk nie był wyświetlany w BIOS-ie, komputer działał prawidłowo. Model dysku to goodram CX400
  • REKLAMA
  • #2 21773968
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Skoro nie wykrywa w bios to po temacie. Mając wiedzę można jeszcze sprawdzić czy elektrycznie jest wszystko sprawn, jeśli tak to już tylko lab pozostaje.
  • REKLAMA
  • #3 21774018
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    SSD do wymiany.
  • #4 21774639
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Chodzi o dysk czy o dane na dysku?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 21774645
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    szyro napisał:
    Wcześniej, choć dysk nie był wyświetlany w BIOS-ie, komputer działał prawidłowo.
    ...dziwne...

Jak ten dysk jest rozpoznawany przez MHDD?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #6 21774906
    szyro
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało mi się wszystko naprawić z ChatGPT. Pozdrawiam.
  • #7 21774908
    szyro
    Poziom 2  
    Problem udało mi się rozwiązać samemu, używając Chatu GPT. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD Goodram CX400, który po zamrożeniach ekranu w grach przestał być wykrywany przez komputer. Próba przywrócenia ustawień fabrycznych BIOS-u nie rozwiązała problemu, a dysk nie jest widoczny w BIOS-ie, mimo że wcześniej komputer działał poprawnie. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach braku wykrywania dysku, takich jak uszkodzenie sprzętowe SSD, błędne ustawienia BIOS (np. tryb SATA, AHCI/IDE), problemy z kablem lub portem SATA, a także potencjalne konflikty sterowników. Zalecane są testy na innym komputerze, sprawdzenie połączeń fizycznych, aktualizacja BIOS-u oraz ewentualna diagnostyka dysku za pomocą narzędzi producenta. Wskazuje się również na możliwość uszkodzenia kontrolera SSD w wyniku przeciążenia lub błędów systemowych podczas zamrożeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA